Teknoloji Kullanım Ölçeğinin Geçerlilik ve Güvenilirliğinin Ölçülmesi: Üniversite Öğrencilerine Yönelik Bir Araştırma

Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler, internet ve sosyal medyaya erişim araçları arasında yer alan akıllı telefon, bilgisayar ve tablet gibi teknolojik cihazların üniversite öğrencileri arasında yaygınlaşmasına ve sık kullanılmasına neden olmuştur. Bu kapsamda günümüzde, teknolojik araç ve gereçlerin kullanımına yönelik tutumları ölçmeyi amaçlayan çalışmalar önem kazanmıştır. Bu bağlamda yapılan araştırmada Zincirkıran ve Tiftik (2014) tarafından geliştirilen teknoloji kullanım ölçeğinin geçerlilik ve güvenilirliğinin test edilmesi ve faktör yapısının doğrulanması amaçlanmıştır. Çalışmada ayrıca üniversite öğrencileri açısından teknoloji kullanım ölçeği ile demografik değişkenler arasında anlamlı fark olup olmadığı da araştırılmıştır. Hazırlanan anketler bir kamu üniversitesinde 500 öğrenciye dağıtılmış ve analiz için 362 anket kullanılarak veri toplanmıştır. Araştırmada, SPSS programı aracılığıyla faktör analizi, frekans, t-testi, ANOVA analizleri kullanılmıştır. Araştırmada ölçeğin geçerli ve güvenilir olduğu bulgulanmıştır. Araştırmada ölçeği geliştiren yazarların araştırmasından farklı olarak faktör dizilişleri değişmiştir. Araştırma sonucunda teknoloji kullanım ölçeği ile demografik değişkenler arasında yapılan analizlerde gelir durumu haricinde diğer demografik değişkenler arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Yüksek gelir düzeyi olan öğrencilerin teknoloji kullanım düzeylerinin daha yüksek olduğu bulgulanmıştır.

Measuring the Validity and Reliability of the Technology Usage Scale: A Research on University Students

Advances in information and communication technologies have led to the widespread and frequent use of technological devices such as smartphones, computers and tablets that are among the means of accessing the internet and social media among university students. In this context, studies aiming to measure the attitudes towards the use of technological tools and instruments today have gained importance. In this context the research was conducted to test the validity and reliability and to verify the factor structure of the technology useage scale developed by Zincirkıran and Tiftik (2014). The study also investigated whether there is a significant difference between the technology usage scale and demographic variables in terms of university students. The questionnaires prepared in this context were distributed to 500 students in a public university and 362 questionnaires were collected for analysis. Factor analysis, frequency, t-test, ANOVA analyzes were used in the study through SPSS program. The survey found that the scale is valid and reliable. Unlike the research of authors who developed scale in the research, the factor sequence has changed. As a result of the research, no significant difference was found between the demographic variables and the technology usage scale except the income status. It was detected that the students with higher income levels had higher levels of technology use.

___

  • Avcı, Ü. ve Seferoğlu, S. S. (2011). Bilgi toplumunda öğretmenin tüken-mişliği: Teknoloji kullanımı ve tükenmişliği önlemeye yönelik alı-nabilecek önlemler. Akdeniz Eğitim Araştırmaları Dergisi, 9, 13-26.
  • Can, A. (2014). SPSS ile bilimsel araştırma sürecinde nicel veri analizi. Anka-ra: Pegem Akademi Yayınları.
  • Grint, K. ve WooIgar, S. (1997). The machine at work: Technology, work and organization (Cambridge Polity Press).
  • Günbatar, M. S. (2014). Bilgi ve iletişim teknolojilerine yönelik bir tutum ölçeği geliştirme çalişmasi. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (KEFAD), 15(1), 121-135.
  • Huck, S. W. (2012). Reading statistics and research (6th ed). Boston: Pearson. İçli, G. (2001). Eğitim, istihdam ve teknoloji. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 9 (9), 65-71.
  • Kuyucu, M. (2017). Gençlerde akıllı telefon kullanımı ve akıllı telefon bağımlılığı sorunsalı: “Akıllı Telefon(Kolik)” Üniversite Gençliği, Global Media Journal TR Edition, 7 (14), 328-359.
  • MacKenzie D. ve Wajcman, J. (1993). Introductory essay: The social shaping of technology. Buckingham: Open University Press.
  • Seyitoğulları O. ve Yalçınsoy A. (2016). Günümüz gençliğinin inovasyon ve teknoloji algılarına yönelik ampirik bir araştırma. International Journal of Social Academia, 1(1), 13-23.
  • Tavşancıl, E. (2016). Tutumların ölçülmesi ve SPSS ile veri analizi. 3. Baskı, Ankara: Nobel Yayınları.
  • Tonta, Y. (2008). Faktör analizi sunusu. http://yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta /courses/spring2008/bby208-12-faktör-analizi.ppt (Son erişim tarihi: 20.01.2018).
  • Yirci, R. ve Aydoğar, N. (2017). Üniversite öğrencilerinin bilgi ve iletişim teknolojilerine yönelik tutumlarının bazı değişkenler açısından incelenmesi. Ulakbilge, 5(18), 2175-2203.
  • Zincirkıran, M. ve Tiftik, H. (2014). Innovation or technological mad-ness? a research on the students of business administration for their preferences of innovation and technology. International Jour-nal of Academic Research in Business and Social Sciences, Vol. 4, Sayı 2, s.320-336. doi:10.6007/IJARBSS/v4-i2/651