Veli rehber materyalinin yapılandırmacı yaklaşım içinde fen ve teknoloji öğretimine etkileri üzerine bir ön çalışma

Bu çalışmada, 2004 yılında yenilenen İlköğretim Fen ve Teknoloji Öğretim Programı velilere birtakım yeni sorumluluklar yüklediğinde, Veli Rehber Materyali kullanılarak yapılandırmacı sistemde öğrencilere nasıl yardımcı olacakları konusunda bilgilendirme ve bu materyalin etkililiğini değerlendirmektir. Özel durum yönteminde yararlanılan araştırma, Trabzon il merkezinde bir ilköğretim okulunda 12 gönüllü velinin katılımı ile gerçekleştirilmiş ve veri toplama aracı olarak da yarı yapılandırılmış mülakat kullanılmıştır. Sonuç olarak; velilerin yapılandırmacı yaklaşım hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları ancak, hazırlanan Veli Rehber Materyalinin veliye düşen görevin ne olduğunun anlaşılmasını ortaya çıkarmıştır. Bunun yanında eski sistemin daha iyi olduğunu savunan birçok katılımcının Veli Rehber Materyalinin uygulanmasından sonra bu düşüncelerinin değiştiğinin sonucuna ulaşılmıştır.

A pilot study relating the effect of parent guide material on science and technology education within the frame of constructivist approach

Primary School Science and Technology Curriculum renewed in 2004, loaded parents with a couple of new responsibilities. Purpose of this study is to inform parents about what they can do to help students within the new system using Parent Guide Material and to evaluate the efficiency of this material. Case study was employed in the study. The research was conducted with 12 volunteer parents who have primary school children in a central school of Trabzon. Semi-structured interviews were used as data collection tools in the study. Considering the results of the research, it was concluded that parents do not have sufficient information about constructivist approach, however; prepared Parent Guide Material provided the necessary information to parents about their duties in terms of constructivist approach. In addition, it was another conclusion that many parents who support the idea that old system was much better changed their ideas after Parent Guide Material.

___

  • ACAT, M. B. (2009).“Velinin Okula İlişkin Tutumunu ve Eğitim Programına Katılım Düzeyini Belirlemeye Dönük Ölçek Geliştirme Çalışması“, III. Eğitim Yönetimi Kongresi. http://www.pegem.net/akademi/kongrebildiri (Erişim: 11Kasım 2010).
  • ARSLAN, Ü. ve NURAL, E. (2004). “Okul Öncesi Eğitiminde Okul-Aile İşbirliğinin Önemi“, Milli Eğitim Dergisi, 162, ss.99-108.
  • ASLAN, F. G. (1994). İlkokul Öğrencilerinin Başarı ve Başarısızlıklarında Aile Faktörü, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü,(Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Ankara.
  • ASLANARGUN, E. (2007). “Okul-Aile İşbirliği ve Öğrenci Başarısı Üzerine Bir Tarama Çalışma“, Manas Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, S.18, ss.120-135.
  • BAUM, A. C. ve MCCURRY, P. (2004). “Preservice Teachers Beliefs About Family Involvement: Implications For Teacher Education, Early“, Childhood Education Journal, S.32, ss.57–61, New York.
  • BEYDOĞAN, Ö. (2006). “Ailelerin Eğitim Sürecine Katılımına Yönelik Modeller ve Yaklaşımlar“, Gazi Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi,7(1), ss. 75-90.
  • BİRGİN, O. (2006). “İlköğretimde Velilerin Değerlendirme Sürecine Katılımına İlişkin Görüşlerin İncelenmesi“, Çağdaş Eğitim Dergisi, S.331, ss. 32-39.
  • CELKAN, H. Y. (2004). “Çağdaş Eğitimin Amaçlarına İlişkin Mukayeseli Bir Araştırma“, XII. Eğitim Bilimleri Kongresi Bildirileri,Gazi Üniversitesi EBE Ankara.
  • ESKİCUMALI, A., GÜR, ERDOĞAN, D., ve ARSLAN S. (2010). “Velilerinin Yeni İlköğretim Programına İlişkin Görüşleri“, Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, S.19, ss.30-45.
  • GÜMÜŞELİ, A., İ. (2004). “Ailenin Katılım ve Desteğinin Öğrenci Başarısına Etkisi“, Özel Okullar Bülteni, 2/6, Eylül, ss. 14–17.
  • MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI (2006). İlköğretim Fen ve Teknoloji Dersi (6, 7 ve 8. Sınıflar) Öğretim Programı, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı, Ankara.
  • MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI (2008). Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, Ankara.
  • SARAÇOĞLU, M. (2002). Etkin Sınıf Yönetimi, Öğrenci-Öğretmen-Veli Üçgenini Sınıf Yönetimine Etkisi, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Kütahya.
  • SİLVER, M. (2004). Trends in School Reform. New Horizons for Learning www. newhorizons.org/trans/silver2.htm Siteyi ziyaret tarihi: 05. 05. 2010.
  • ŞENTÜRK, C. (2009). “Eğitimde Yeniden Yapılanma ve Yapılandırmacılık“ Eğitim, Bilim ve Sanat Dergisi, S. 23, ss. 131-142.
  • TAVŞANCI L, E. ve ASLAN, E. (2001). İçerik Analizi ve Uygulama Örnekleri, Epsilon Yayıncılık, İstanbul.
  • TUTKUN, F. Ö. ve KÖKSAL, A. E. (2002). “Okul Aile İşbirliğinde Yeni Yaklaşımlar“, Eğitim Araştırmaları, S. 5, ss. 216-224.
  • TÜYSÜZ, C., KARAKUYU, Y. ve TATAR, E. (2010). “Fen ve Teknoloji Dersindeki Performans Görevlerine Yönelik Veli Tutumlarının Belirlenmesi“, Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitimi Dergisi, Cilt 4, S.1, ss. 108-122.
  • VAN VOORHIS, FRANCES, L. (2001). “Teachers’ Use Of Interactive Homework and Its Effects on Family Involvement and Science Achievement of Middle Grade Students“, Annual Meeting Paper of the American Educational Research Association, Seattle, WA, 37p.
  • YAŞAR, Ş. (2010). “Yapılandırmacı Yaklaşımda Öğretmenin, Öğrencinin ve Velinin Rolü“, Eğitim-Bir-Sen Dergisi, S.17, ss.15-19.
  • YILDIRIM, A. ve ŞİMŞEK, H. (2005). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Güncelleştirilmiş Beşinci Baskı, Seçkin Yayınları, Ankara.
  • YİĞİT, B. ve BAYRAKDAR, M. (2006). Okul Çevre İlişkileri, Ankara: PegemA Yayıncılık.
Milli Eğitim-Cover
  • ISSN: 1302-5600
  • Yayın Aralığı: 4
  • Yayıncı: Milli Eğitim Bakanlığı
Sayıdaki Diğer Makaleler

Öğretmenlik uygulaması derslerinin sınıf öğretmeni adaylarının matematik derslerinde öğretim yöntem ve tekniklerini kullanabilme başarılarına etkisi

Yasin SOYLU

Rehberlik ve araştırma merkezlerinde (Ram) görev yapan rehberlik ve araştırma merkezleri (ram) müdürlerinin yöneticilik becerileri ile bazı yönetici davranışlarına ilişkin görüşleri

Vahdettin YAŞAR

Anlatılan öykülere dayalı olarak, denetçilerin denetlenenlerle yüz yüze iletişimlerinde yaşadıkları sorunlar

Tuncay Yavuz ÖZDEMİR, Fatma ÖZMEN

Yazarlık yazılımı hizmetiçi eğitim kurslarının öğretmenlerin e-öğrenme materyalleri geliştirmelerine etkisi

Tunç Erdal AKDUR

İlköğretim okullarında “nasıl bir beden eğitimi dersi istiyorum?”

BELER Filiz YAYLACI

Türk dünyasından gelen öğrencilerin memnuniyet algılarıyla akademik başarı ilişkisi: Turizm öğrencileri örneği

Cihan SEÇİLMİŞ, Yaşar SARI, Arzu KILIÇLAR

Stratejik planlama uygulamalarına ilişkin ilk ve orta öğretim okulu öğretmenlerinin görüşlerinin incelenmesi

Figen KILIÇ, Lütfi ÜREDİ, Tuğba Yanpar YELKEN

Yaparak yazarak bilim öğrenimi- YYBÖ yaklaşımının ilköğretim öğrencilerinin fen akademik başarılarına ve fen ve teknoloji dersine yönelik tutumlarına etkisi

Mustafa DEMİR

Veli rehber materyalinin yapılandırmacı yaklaşım içinde fen ve teknoloji öğretimine etkileri üzerine bir ön çalışma

Hasan BAKIRCI, Hakan Şevki AYVACI, Salih ÇEPNİ

Görsel sanatlar eğitiminde probleme dayalı öğrenme yönteminin öğrencilerin problem çözme becerilerine etkisi

Kani ÜLGER