Üniversite öğrencilerinin Türk Dili dersine ilişkin tutumları (Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi örneklemi)

Türkiyede tüm ön lisans ve lisans programlarında iki eğitim-öğretim döneminde okutulması zorunlu olan Türk Dili dersi ile öğrencilerin yazılı ve sözlü anlatım becerilerinin geliştirilmesi, dille ilgili bir kültür edinilmesi, dilden yola çıkılarak ulusal kimlik ve benliğin kazandırılması, dil bilinci ve ana dili sevgisi verilmesi hedeflenmektedir. Buna rağmen yüksek öğretimde Türk Dili dersi ile ilgili amaçların gerçekleştirilemediği ve bu durumun bir sebebinin de öğrencilerin bu derse karşı geliştirdiği tutumlar olduğu, zaman zaman düşünülmektedir. Bu doğrultuda araştırmada üniversite öğrencilerinin Türk Dili dersine ilişkin tutumları belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla araştırmacı tarafından Türk Dili Dersi Tutum Ölçeği geliştirilmiş, geliştirilen bu ölçek Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinin değişik bölümlerinde öğrenimlerine devam eden 331 öğrenciye uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda öğrencilerin Türk Dili dersi ile ilgili olumlu tutum içinde oldukları belirlenmiştir. Çalışmada, ayrıca, Eğitim Fakültesi öğrencilerinin hem Fen Edebiyat Fakültesi hem de Meslek Yüksek Okulu öğrencilerine göre, erkek öğrencilerin ise kız öğrencilere göre Türk Dili dersine karşı daha olumsuz tutum içinde oldukları tespit edilmiştir.

The attitudes of university students towards the Turkish Language lessons (sample of Agri Ibrahim Cecen University)

In Turkey, with the compulsory lessons of Turkish Language seen on the both two terms of education in the programmes of both associate and bachelor levels, developing the written and oral skills, acquiring a culture related to language, gaining a national identity and personality considering the language, conscious of language, and love of mother tongue are aimed. But, it is sometimes thougt that these aims are not realized, and one of its reason is the attitude of students toward Turkish Language Lessons. Accordingly, in this study, the attitudes of university students toward Turkish Language Lessons are tried to be defined. With this aim, the Turkish Language Lesson Attitude Scale was developed by the researcher, this developed scale is applied to 331 students continuing their studies in the different departments of Agri Ibrahim Cecen University. At the end of the research, it was defined that students have positive attitude toward Turkish Language. Moreover, in this study, it was identified that the students of Faculty of Education have more negative attitudes towards Turkish Language than both the students of Faculty of Science and Letters and Vacational School; and also, male students have more negative attitudes than the female students.

___

  • AKSAN, D. (2000). Her Yönüyle Dil, Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara.
  • ARI, G. (2008). Öğrencilerin Hikâye Edici Metinlerinin Çözümleyici Puanlama Yönergesine Göre Değerlendirilmesi (6 ve 7. Sınıf Örneği), Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı, (Yayınlanmamış Doktora Tezi), İstanbul. ARSLAN,A. (2006). “Bilgisayar Destekli Eğitim Yapmaya İlişkin Tutum Ölçeği”, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 3(2), ss.35-43.
  • ARSLAN, A. (2012). “Yükseköğretimde Türk Dili Dersine Karşı Tutum Ölçeği Geçerlilik ve Güvenirlik Çalışması”, Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi, 1(3), ss.187-202.
  • ATEŞ, M. (2008).İlköğretim İkinci Kademe Öğrencilerinin Okuduğunu Anlama Düzeyleri ile Türkçe Dersine Karşı Tutumları ve Akademik Başarıları Arasındaki İlişki, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı, (Yayınlanmamış Doktora Tezi), Konya.
  • AY, M. (2012). ‘‘University Students’ Comprehension Difficulties in Accounting Subjects and TheirReasons’’, Energy Education Science Technology Part B, 4, ss. 323-330.
  • BAĞCI, H. (2007a).“Türkçe Öğretmeni Adaylarının Yazılı Anlatıma ve Yazılı Anlatım Derslerine Yönelik Tutumlarının Değerlendirilmesi”, TÜBAR, XXI, ss.33.
  • BAĞCI, H. (2007b). Türkçe Öğretmeni Adaylarının Yazılı Anlatım Derslerine Yönelik Tutumları ile Yazma Becerileri Üzerine Bir Araştırma, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, (Basılmamış Doktora Tezi), Ankara.
  • BALCI, A. (2009). İlköğretim 8. Sınıf Öğrencilerinin Okuma Alışkanlık ve İlgileri Üzerine Bir Araştırma, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Türkçe Eğitimi Bilim Dalı,(Yayınlanmamış Doktora Tezi), Ankara.
  • CEMİLOĞLU, M. (2004). ‘‘Üniversitelerde Okutulan Türk Dili Dersi ile İlgili Tespitler,Değerlendirmeler ve Öneriler’’, Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 17(2), ss.173-182.
  • EVREKLİ, E.; İNEL, D.; BALIM, A. G. ve KESERCİOĞLU, T. (2009).‘‘Fen Öğretmen Adaylarına Yönelik Yapılandırmacı Yaklaşım Tutum Ölçeği: Geçerlilik ve Güvenirlik Çalışması’’, Türk Fen Eğitimi Dergisi, Sayı 2, 135.
  • HOUSE, J. D. ve PRİSON, S. K. (1998). Student Attitudes and Academic Background as Predictors of Achievement in College English. Journal of Instructional Media,25 (1),29-43.
  • İŞCAN, A. (2009). İlköğretim 6. Sınıf Öğrencilerinin 2005 Türkçe Dersi Öğretim Programındaki Anlam Bilgisi İle İlgili Başarı Durumlarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi (Erzurum Örneklemi), Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı, (Yayınlanmamış Doktora Tezi), Erzurum. İlköğretim Türkçe Dersi Öğretim Programı ve Kılavuzu-6, 7 ve 8. Sınıflar (2006). MEB Yayınları, Ankara.
  • KAPLAN, M. (1998). Kültür ve Dil, Dergâh Yayınları, İstanbul.
  • ÖZBAY, M. (2003). Öğretmen Görüşlerine Göre İlköğretim Okullarında Türkçe Öğretimi, Gölge Ofset Matbaacılık, Ankara.
  • PEHLİVAN, H. (1994).“Eğitim Bilimleri Öğrencilerinin Öğrenim Gördükleri Bölüme Yönelik Tutumları”, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 10, ss. 49–53.
  • SEVER, S. (2004). Türkçe Öğretimi ve Tam Öğrenme, Anı Yayıncılık, Ankara.
  • SEVİNDİK, T. (2011).“Determining the Attitudes of the Preservice Teachers About Distance Eucation Applications”. Energy Education Science Technology Part B, 3, ss.527-534.
  • ŞAHİN, A. ve AKÇAY, A. (2011). ‘‘Türkçe Öğretmeni Adaylarının Bilgisayar Destekli Eğitime İlişkin Tutumlarının İncelenmesi’’, Turkish Studies, 6(2), 909-918.
  • TURAN, S. ve DEMİREL, Ö. (2009). ‘‘Probleme Dayalı Öğrenmeye İlişkin Tutum Ölçeği Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması’’, Education and Science, 34(152), ss.18.
  • VURAL, H. (2007).‘‘Üniversitelerde Okutulan Türk Dili Dersi Üzerine’’,Türk Dili-Dil ve Edebiyat Dergisi, XCIII(669), ss. 496-503.
Milli Eğitim-Cover
  • ISSN: 1302-5600
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Milli Eğitim Bakanlığı