Sait Faik Abasıyanık'ın Öykülerinde Otobiyografik Anlatım
Sanat eserleri yazarın yaşamından bağımsız değildir. Her yazar az ya da çok kendi yaşamını eserine konu eder. Roman, hikâye, şiir gibi edebî metinlerde ise söz konusu öznellik çok daha bariz bir biçimde ortaya çıkar. Otobiyografik anlatım tarzının edebî metne yansıma biçimi her yazarda farklılık gösterir. Kimi kendi gerçekliğini eserinde çok açık bir biçimde işlerken, kimi de farklı anlatım teknikleri ile otobiyografik gerçekliğini örtme yoluna gider. Sait Faik Abasıyanık, yazmış olduğu öyküleri ile otobiyografik anlatımın örneklerini vermiştir. Hatta onun çoğu öykülerinin, yazarın biyografik gerçekliğinden esinlendiği söylenebilir.
Autobiographical Expression in Sait Faik Abasıyanık’s Stories
Artistic work can not stand alone from writer’s life. All writers deal with their life in their work. We can see this much more in literary texts like novels, stories and poems. The reflection of autobiographical expression to literary text changes according to the writer. Some writers tell their truth in a clear way, but some tell their life with different technics to hide their autobiographical reality. Sait Faik Abasıyanık, gave us autobiographical examples with his stories. It can be said that most of his stories are inspired by his autobiographical reality.
___
- ABASIYANIK, Sait Faik (2004a), Semaver, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul.
- (2004b), Sarnıç, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul.
- (2004c), Son Kuşlar, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul.
- (2004ç), Şahmerdan, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul.
- (2004d), Lüzumsuz Adam, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul.
- (2004e), Mahalle Kahvesi, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul.
- (2005a), Havuz Başı, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul.
- (2004f), Son Kuflfllar, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul.
- (2004g), Alemdağ’da Var Bir Yılan, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul.
- (2005b), Hikâyecinin Kaderi, (Haz.: Onca Tapınç ve Sevengül Sönmez), Yapı Kredi Yayınları, İstanbul.
- AKTAfi, Şerif (2000), Roman Sanatı ve İncelemesine Giriş, Akçağ Yayınları, Ankara.
- ANTONOWICZ–BAUER (1985), Lucyna, Sait Faik Abasıyanık, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkiyat Araştırma Merkezi Yayınları, İstanbul.
- AYTÜR, Ünal (1977), Henry James ve Roman Sanatı, DTCF Yayınları, Ankara, 1977.
- BUĞRA, Tarık (2004), “Önsöz”, Seçme Hikâyeler Sait Faik Abasıyanık, (Haz. Tarık Buğra), MEB Yayınları, İstanbul.
- DEMİR, Yavuz (2002), Zaman Zaman İçinde/Roman Roman İçinde: Bir Üstkurmaca Olarak Müşâhedât, Dergâh Yayınları, İstanbul.
- ERBİL, Leyla (2004), “Dünyanın Bilmediği Bir ‘Kök Yazar’: Sait Faik”, Bir İnsanı Sevmek: Sait Faik, (Haz. Süha Oğuzertem), Alkım Yayınevi, İstanbul, 85–96.
- GÜLENDAM, Ramazan (1999), “A Critical Analysis of Sait Faik’s A Dot On The Map (Haritada Bir Nokta) With Reference To Last Birds (Son Kuşlar) And A Certain Kind of People (Birtakım İnsanlar)”, Dil Dergisi, 78 (Nisan), 56–66.
- Karganı Bağışla, (Haz. Sevengül Sönmez), Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, 2003.
- KAVAZ, İbrahim (1999), Sait Faik Abasıyanık, Şûle Yayınları, İstanbul.
- MİSKİOĞLU, Ahmet (1991), Sait Faik Yaşamı, Kişiliği, Sanatı, Yapıtları; Değerlendirmeler, Şiirler, Altın Kitaplar, İstanbul.
- NACİ, Fethi (1998), Sait Faik’in Hikâyeciliği, Adam Yayınları, İstanbul.
- RANDALL, William L. (tarihsiz), Bizi ‘Biz’ Yapan Hikâyeler, (Çev. Şen Süer Kaya), Ayrıntı Yayınları, İstanbul.
- TEKİN, Mehmet (2004), Roman Sanatı (Romanın Unsurları) 1, Ötüken Yayınları, İstanbul.
- UYGUNER, Muzaffer (1991), Sait Faik, Yaşamı Sanatı, Yapıtlarından Seçmeler, Bilgi Yayınları,Ankara.