Yeni İlköğretim Programının Değerlendirilmesi

Bu araştırmanın amacı, yeni ilköğretim programının temel felsefesini ve Cumhuriyettin ilanından günümüze kadar uygulanan diğer ilköğretim programlarından farklı yönlerini irdelemektir. “Amaç ve içerikteki gelişmeler, öğrenme- öğretme sürecindeki gelişmeler, ölçme ve değerlendirmedeki gelişmeler, yeni ilköğretim programının sınırlılıkları” gibi konuların irdelenmesi ise araştırmanın alt amaçlarını oluşturmaktadır. Betimsel olarak desenlenmiş olan bu çalışmada alan yazın araştırmasına dayalı olarak bulgular elde edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, ilköğretim programlarındaki ilk önemli değişiklik 1926 tarihli ilkokul programında yapılmıştır. Ondan sonraki önemli değişiklik 1968’de yapılmıştır. Daha sonraki programlar, 1968 programının zaman ve çevreye göre geliştirilmiş şekilleridir. Yeni ilköğretim programının ise gerek felsefesi, gerek hedef ve kazanımlardaki düzenlemeler ile çağcıl bir program niteliğine sahip olduğunu söylemek mümkündür.

Evaluation of the New Elementary Education Curriculum

Abstract The aim of this study is to investigate the underlying philosphy of new elementary education curriculum and its distinctive features from curricula that have been used since the announcement of Republic. Investigation of the subjects such as; improvments of aim and content, teaching and learning processes, measurement and assessment and limitations of new elementary education curriculum constitute the secondary aims of this study. Findings of this descriptive study are based on literature review in this field. According to the findings obtained in this study, the first important modification of the elemantary education curriculum was in 1926 and the second important modification took place in 1968. The new curricula were only improved versions of the 1968 program according to changes in time and environment. It is possible to state that the new elementary education curriculum, with its underlying philosophy and arrangments of objectives and behavioral acquirement is a modern program.

___

  • ARSLAN, Mehmet (2000). “Cumhuriyet Dönemi İlköğretim Programları ve Belli Başlı Özellikleri”, Milli Eğitim, S.146, ss. 42–48.
  • BİNBAŞIOĞLU, Cavit (1999). “Cumhuriyet Döneminde İlkokul Programları”, 75 Yılda Eğitim (Editör: Fatma Gök), ss.145–170, Tarih Vakfı Yayınları, İstanbul.
  • ÇELENK, S., TERTEMİZ, N. ve KALAYCI, N. (2000). İlköğretim Programları ve Gelişmeler, Nobel Yayın ve Dağıtım, Ankara.
  • ERCAN, F. ve ALTUN, S.A. (2005). “İlköğretim Fen ve Teknoloji Dersi 4. ve 5. Sınıflar Öğretim Programına İlişkin Öğretmen Görüşleri”, Yeni İlköğretim Programlarını Değerlendirme Sempozyumu, ss.311–319, Erciyes Üniversitesi, Sabancı Kültür Sitesi, Kayseri.
  • GREEN, E. K. ve KARAGÖZ, S. (1965). Yeni İlkokul Program Taslağı ve Ünite Çalışmaları (Editör: Hüseyin Aytaç), Ayyıldız Matbaası, Ankara.
  • GÜLERYÜZ, Hasan (2002). En Son Değişşikliklerle İlköğretim Okulu Programı, Pegem A Yayıncılık, Ankara.
  • GÜNEŞ, Firdevs (2005). “Niçin Ses Temelli Cümle Yöntemi?”. Yeni İlköğretim Programlarını Değerlendirme Sempozyumu, ss.136–145, Erciyes Üniversitesi, Sabancı Kültür Sitesi, Kayseri.
  • İLHAN, Ayşe Çakır (2005). “İlköğretim Türkçe Dersi (1–5. Sınıflar) Öğretim Programı ve Kılavuzunun “Estetik Eğitim” Açısından İncelenmesi”, Yeni İlköğretim Programlarını Değerlendirme Sempozyumu, ss.199–216, Erciyes Üniversitesi, Sabancı Kültür Sitesi, Kayseri.
  • Kültür Bakanlığı (1936). İlkokul Programı, Devlet Basımevi, İstanbul.
  • MEB (2006). İlköğretim Okulları Haftalık Ders Çizelgesi, http://iogm.meb.gov.tr/pages. php?page=haber&id=43. Sayfa 02.02.2006 tarihinde ziyaret edilmiştir.
  • MEB (2005). İlköğretim 1–5. Sınıf Programlar Tanıtım Kitapçığı, http://iogm.meb.gov.tr/files/ io1-5sinifprogramlaritanitimkit.doc. Sayfa 10.05.2005 tarihinde ziyaret edilmiştir.
  • MEB (2004). Türkçe Öğretim Kılavuzu (1–5. Sınıflar Taslak), Milli Eğitim Basımevi, Ankara.
  • MEB (2004a). İlköğretim Türkçe Dersi (1–5. Sınıflar) Öğretim Programı, 4. Akşam Sanat Okulu Matbaası, Ankara.
  • MEB (2004b). İlköğretim Sosyal Bilgiler Dersi (4–5. Sınıflar) Öğretim Programı, 4. Akşam Sanat Okulu Matbaası, Ankara.
  • MEB (2004c). İlköğretim Hayat Bilgisi Dersi (1, 2, 3. Sınıflar) Öğretim Programı, 4. Akşam Sanat Okulu Matbaası, Ankara.
  • MEB (2004d). İlköğretim Matematik Dersi (1–5. Sınıflar) Öğretim Programı, 4. Akşam Sanat Okulu Matbaası, Ankara.
  • MEB (2004e). İlköğretim Fen ve Teknoloji Dersi (4–5. Sınıflar) Öğretim Programı, 4. Akşam Sanat Okulu Matbaası, Ankara.
  • MEB (1995). İlkokul Programı, Milli Eğitim Basımevi, İstanbul.
  • MEB (1979). İlkokul Programı, Temel Eğitim Yatılı Bölge Okulu Basımevi.
  • ÖZDAŞ, A., TANIŞLI, D., KÖSE, N.Y. ve KILIÇ, Ç. (2005). “Yeni İlköğretim Matematik Dersi (1–5. Sınıflar) Öğretim Programının Öğretmen Görüşlerine Dayalı Olarak Değerlendirilmesi”, Yeni İlköğretim Programlarını Değerlendirme Sempozyumu, ss.239–255, Erciyes Üniversitesi, Sabancı Kültür Sitesi, Kayseri.
  • ŞAHİN, İ., İNCİ, S., TURAN, H. ve APAK, Ö. (2005). “İlkokuma ve Öğretiminde Ses Temelli Cümle Yöntemiyle Çözümleme Yönteminin Karşılaştırılması”, Yeni İlköğretim Programlarını Değerlendirme Sempozyumu, ss.159–175, Erciyes Üniversitesi, Sabancı Kültür Sitesi, Kayseri.
  • TEKIŞIK, Hüseyin Hüsnü (2005). “Yeni İlköğretim Programlarının Uygulanmasına Öğretmenlerin Hazırlanması”, Yeni İlköğretim Programlarını Değerlendirme Sempozyumu, ss.11–15. Erciyes Üniversitesi, Sabancı Kültür Sitesi, Kayseri.
  • YAŞAR, Ş., GÜLTEKİN, M., TÜRKKAN, B., YILDIZ, N., ve GİRMEN, P. (2005). “Yeni İlköğretim Programlarının Uygulanmasına İlişkin Sınıf Öğretmenlerinin Hazırbulunuşluk Düzeylerinin ve Öğretim Gereksinimlerinin Belirlenmesi”, Yeni İlköğretim Programlarını Değerlendirme Sempozyumu, ss.51–63. Erciyes Üniversitesi, Sabancı Kültür Sitesi, Kayseri.