Özel öğretim kurum adları üzerine bir inceleme

Bu makale, Adana’daki özel öğretim kurum adlarının belirlenmesi ve böylelikle bu “eğitim” kurumlarının Türkçe sözcük kullanmayla ilgili seçimlerinin ortaya konulması amacıyla hazırlanmıştır. Türkiye’de yapılan ad bilimi (onomastik) çalışmalarının daha çok tarihsel adlara yönelik olarak yapıldığı bilinmektedir. Ancak bu çalışmayla görülmüştür ki, günümüzdeki bazı özel yer adları da yakın geleceğe yön verecek günümüz insanının kültürel özelliklerinin, toplum bilimsel görünümlerinin ve Türkçeyle ilgili tutumlarının ortaya konması bakımından önemlidir ve bu bakımlardan incelemeye değerdir.

An investigation on the private education institution names

This paper has been prepared for the purpose of describing the names of private schools, courses and classrooms in Adana and thereby showing how preference of these “education” institutions using Turkish words is. It is already known that the onomastic studies in Turkey have been performed mostly concerning with historical names. But, through this paper it is understood that the onomastics material in modern times is also important to shed light on the cultural structure of modern Turkish people, their sociological views and preference of using Turkish words and therefore these material is worthy to examine.

___

  • Aksan, Doğan (2007), Her Yönüyle Dil- Ana Çizgileriyle Dilbilim, cilt III, 4. Baskı, Türk Dil Kurumu Yayınları: 439.
  • Devellioğlu, Ferit (1997), Osmanlıca- Türkçe Ansiklopedik Lûgat, yeniden düzenlenmiş ve gözden geçirilmiş 14. Baskı, Aydın Kitabevi Yayınları, Sözlük Dizisi: 1, Ankara.
  • Özezen, Muna Yüceol (2006), 2005- 2006 Yıllarında Türkiye’de Bazı Yer Adları ve Bu Bağlamdaki Dilsel Sorunlar, Büyük Türk Dili Kurultayı Bildirileri, Bilkent Üniversitesi Yayınları, Ankara, ss. 555- 565.
  • Türkçe Sözlük (2005), 10. Baskı Türk Dil Kurumu Yayınları: 549, Ankara.