Metindilbilim ölçütleriyle yabancı dil sınavlarının değerlendirilmesi: ÜDS sınavından örnek bir betimleme çalışması

Dilbilim çalışmalarından metindilbilim, metinlerin yüzey ve derin yapılarını betimlemede önemli olan bazı ölçütlerle metinsellik kavramını açıklar. Bu ölçütlerin odak noktası metinler olsa da malzemesi dil olan her söylem bütüncesi içinde yer alabilirler. Bu çalışmada da malzemesi dil olan yabancı dil sınavlarından ÜDS (Üniversitelerarası Dil Sınavı) sınavı üzerinde betimsel bir çözümleme yapılarak metindilbilim ölçütlerine göre değerlendirme yapılmaktadır. Değerlendirme sonucunda ÜDS sınavında en fazla bağdaşıklık ve tutarlılık özelliklerinin yer aldığı söylenebilir. Sınavın farklı bölümlerinde yer alan farklı soru modelleri üzerinde yapılan betimlemeler, ÜDS bir test sınavı olsa da, yapısında metindilbilim ölçütlerini barındırdığı söylenebilir.

Evaluation of foreign language tests with textlinguistic criteria: A descriptive study on a sample UDS test

Textlinguistics as an efficient field in linguistics highlights the notion of textuality by offering some criteria for the description of both surface and deep structures of texts. Although the focal point of those criteria is describing texts, they can be valid for explaining other language related corpora. Regarding such validity, this study aims to evaluate UDS tests on the base of textlingusitic criteria. In consequence of the evaluation, it is seen that cohesion and coherence are the common descriptive points in the tests. Moreover, the descriptive analysis shows that UDS is a multiple choice exam, however it comprises textlinguistic features in its body.

___

  • Beaugrande, De R. ve Dressler, W. (1981). Textlinguistics. New York: Longman.
  • Brinker, K. (2001). Linguistische Textanalyse. Berlin: Erich Schmidt Verlag.
  • Günay, D. (2001). Metin Bilgisi. İstanbul:Multilingual Yayınevi.
  • Heinemann, M.; ve W. Heinemann (2002). Grundlagen der Textlinguistik. Tübingen:Niemeyer.
  • Longacre, R. (1996). The Grammar of Discourse, second edition. New York: Plenum Press.
  • Mann, W. ve Thompson, S. (1993). Relational Propositions in Discourse, Technical Report ISI/RR- 83-115.Marina del Rey, Calif.: Information Sciences Institute.
  • Van Dijk, Teun A. (2001). “Critical Discourse Analysis” The Handbook of Discourse Analysis. (Eds) Deborah Schiffrin, Deborah Tannen and Heidi Hamilton- Oxford:Blackwell Publishers.