Ortaöğretim matematik derslerinde oyunların kullanılabilirliği

Bu çalışmada öğretim yöntemi, öğrenme ve ölçme değerlendirme aracı olarak tanımlanan oyunların aynı zamanda diğer pek çok araç ve yöntemin de bir arada entegre edilebildiği yapılar olmasından yola çıkılarak, ortaöğretim matematik derslerinde kullanılabilirliği ve oyunlardan ne şekilde yararlanılabileceği üzerine matematik öğretmenleri (N=44) ve öğretmen adaylarının (N=226) görüşlerinin betimlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda örnek eğitsel matematik oyunları hazırlanmış ve örneklemdeki bireylerin bir bölümüne sunumları yapılmıştır. Veriler araştırmanın ele aldığı problemler doğrultusunda görüşlerinin belirlenebilmesi için 6 açık uçlu sorunun yer aldığı bir ön-bilgi formu ve iki tür maddeyi içeren bir anket (güvenirliği spss ile 0.84 olarak hesaplanmıştır) yardımı ile toplanmıştır. Ayrıca öğretmen adaylarından seçilen bir grubunun geliştirdiği eğitsel matematik oyunlarının analizleri yapılmıştır. Bulgular, katılımcı her iki grubunda araştırma konusuna yönelik bilgi ve deneyimlerinin çok sınırlı olduğunu ve oyunları sunumlar yardımı ile tanıyan öğretmenlerin görüşlerinin daha olumlu olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Usability of games in high school mathematics lessons

This article aims at finding out math teachers’ (N=44) and math teacher trainees’ (N=226) views concerning how to make use of games that are considered not only as a tool and method in teaching but also as structures in which several other tools and methods are put together. In accordance with the purpose of this study, various educational games were prepared and presented to some of the teachers in the sample. The data were gathered by means of a preknowledge form in which there are 6 open-ended questions and a questionnaire (the reliability coefficient of the questionnaire was found to be 0,84 with SPSS) which has two parts. The first part includes preference items and the second one has 5 point Likert type items. Furthermore, educational mathematics games developed by a group of teacher trainees were analyzed. The findings have revealed that both teachers’ and teacher trainees’ have limited knowledge about the research subject. In addition, teachers to whom the games were presented finally have more positive views .

___

  • BECKER, K. (2005). How Are Games Educational? Learning Theories Embodied in Games, Digital Games Research Association Conference, June 16th-20th, Vancouver, Canada.
  • BİLİM, Y. (2007). Araştırma Yöntemi Olarak Vaka Çalışması ve Süreci. A. Yüksel, B. Mil ve Y. Bilim (Ed.), Nitel Araştırma. Neden, Nasıl, Niçin? (s. 193-212). Ankara: Detay Yayıncılık.
  • CIMT [Centre for Innovation in Mathematics Teaching] (1998). “Games in the Classroom”, http://www.ex.ac.uk/cimt/res2/gameclas.htm (10 Şubat 2004 tarihinde alınmıştır).
  • DAVIS, P. J. & HERSH, R. (2002). Matematiğin Seyir Defteri, (Çev.) Ender Abadoğlu, Doruk Yayıncılık, Ankara.
  • ERGÜN, M. (1980). “Oyun ve Oyuncak Üzerine”, Milli Eğitim-I/1, s.102-119.
  • FAULKNER, D. (1995). Play, Self and The Social World, Blavkwell Puplishing, pp. .231-287.
  • GUZMAN M. De. (1990). “The Role of Games and Puzzles in the Popularizton of Mathematics”, L’Enseignement Mathematique, (36), pp. 359-368.
  • KALEIDOSCOPE. “Learning Patterns for the Design and Deployment of Mathematical Games” http://lp.noe-kaleidoscope.org/outcomes/litrev/LP-LitReview-v2-desdep- 20060314.pdf (02 Eylül 2007 tarihinde alınmıştır).
  • KUŞ, E. (2006). Sosyal Bilimlerde Bilgisayar Destekli Nitel Veri Analizi, Anı Yayıncılık, Ankara.
  • MEB (2006). Eğitsel Oyunlar Dersi Öğretim Programı, 12. Sınıf, Ankara.
  • MOSS, T. P. (2004). Playful Thoughts: A Study of the Effects of Logical Journey of the Zoombinis on Elementary Students’ Mathematical Attitudes and Reasoning Skills, Unpublished Doctoral Dissertation, Teachers College, Columbia University.
  • NICOLOPOULOU, A. (2004). “Oyun, Bilişsel Gelişim ve Toplumsal Dünya: Piaget, Vygotsky ve Sonrası”, (Çev. Bağlı, T. Melike), Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, Cilt 37, S.2, s.137-168.
  • OLSEN, W. (2004). Methodological Triangulation and Realist Research: An Indian Exemplar. B. Carter & C. New (Ed.), Making Realism Work: Realist Social Theory and Empirical Research (pp. 212-224). London and NY: Routledge.
  • POYRAZ, H. (2003). Okul Öncesi Dönemde Oyun ve Oyuncak, Anı Yayıncılık, 2. Baskı. Ankara.
  • SONG, Z.(2002). Designing Game-Based Interactive Mathematics Learning Environments for Children, Unpublished Master Thesis, Shandong University.
  • UMAY, A. (2002). “Öteki Matematik”, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, S.23, s. 275- 281.
  • UĞUREL, I. ve MORALI, S. (2008). Matematik ve Oyun Etkileşimi, GÜ, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 28, S. 3, s. 75-98.