Yeni bir öğrenme yaklaşımı: Harmanlanmış öğrenme

Öğretme-öğrenme süreci çok boyutlu ve karmaşık bir süreçtir. Teknolojik gelişmeler ve bilgisayar yazılım programlarındaki uygulamalar öğretme-öğrenme sürecini direkt etkiler hâle gelmiştir. Ancak birkaç yıldır yoğun olarak düşünülen ve uygulanan bu yaklaşımın yerine bugün yeni bir yaklaşım gelmiştir. Bu yaklaşım harmanlanmış öğrenme yaklaşımıdır. Bu öğrenme, öğretme–öğrenme sürecinde öğrenci-öğrenci ve öğrenci-öğretmen etkileşimiyle birlikte Web destekli öğrenmenin olanaklarını da sunmaktadır. Bu yaklaşım, öğrenmeye çeşitlilik kazandıracağı ve gelecekte uygulanabilecek yaklaşımlardan biri olabileceği için önemli görülmektedir. Bu makalede, web destekli ve yüzyüze öğrenmenin birlikte gerçekleştirildiği harmanlanmış öğrenme yaklaşımının avantaj ve dezavantajları, modelleri ve kazandıracağı zenginlikler tartışılmıştır.

A new learning approach: Blended learning

Teaching-learning is a confusing and many dimensioned process. Technological cahanings and softwares effects learning-teaching process directly. However, there is a new approach has become very popular recently. It is named “blended learning”. This new approach also offers web-based learning possibilities at the same time with student-student and student-instructor interaction. This approach considered as a new important way for enriching learning for the future teaching. In this paper, advantages and disadvantages, models and results of this new web based and face to face approach- blended learning.

___

  • Blended Learning/hybrides Lernen. http://beat.doebe.li/bibliothek/w01417.html, adresinden 14.07.2006 tarihinde elde edilmiştir.
  • DELİALİOĞLU, Ö. (2004). Effectiveness of Hybrid Instruction on Certain Cognitive and Affective Learning Outcomes in A Computer Networks Course. ODTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayınlanmamış Doktora Tezi), Ankara.
  • DRUCKER, P. (1996). Yeni Gerçekler. (Çev. Birtane Karanakçı) Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Beşinci Baskı, Ankara.
  • GATES, B. (1999). Önümüzdeki Yol. (Çev. Esra Davutoğlu, Alper Erdal) Arkadaş Yayınları, Ankara.
  • GRAHAM, C. R. (2004). Blended Learning Systems. (Eds. Curtis J. Bonk, Charles R. Graham, Jay Cross, ve Michael G. Moore) The Handbook of Blended Learning: Global Perspective, Local Designs. Pfeiffer Publishing, San Francisco.
  • HORTON, W. (2000). Designing Web-Based Training. How to teach anyone anything anywhere anytime. William Horton Consultign, Inc. USA.
  • KERRES, M. ve WITT, C. (2003). “A Didactical Framework for the Design of Blended Learning Arrangements.” Journal of Educatinol Media, Carfax Publishing,Vol 28, Nos.2-3.
  • OSGUTHORPE, T. R. ve GRAHAM, C. R. (2003). “Blended Learning Environments Definitions and Directions.” The Quarterly Review of Distance Education. Volume 4(3). ss.227-233.
  • ÖĞÜT, A. (2001). Bilgi Çağında Yönetim. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.
  • SINGH, H.ve REED, C. (2001). A White Paper: Achieving Success with Blended Learning. Centra Software.
  • ÜNSAL, H. (2004). “Web Destekli Eğitim, Elektronik Öğrenme Ve Web Destekli Öğretim Programlarındaki Çeşitli Ders Modelleri.” Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, S.2(3). ss.375-388.
  • WILSON, D. ve SMİLANCH, E. (2005). The Other Blended Learning. A Classroom-Centered Approach. Pfeiffer Publishing, San Francisco.