Öğretmen Adaylarına Göre Ortaöğretim Öğretmenlerini Temsil Eden Metaforlar

Öğretmen adaylarına çağdaş öğretmenlik davranışlarının kazandırılmasına önem vermek gerekir. Öğretmen eğitiminde, öğretmen adaylarının benimsedikleri rolleri ve öğretimle ilgili algılamalarını ortaya çıkartmak için meta-forlardan yararlanılmaktadır. Bu araştırmanın amacı, ortaöğretim alan öğretmeni adaylarının, ortaöğretim öğretmenlerine ilişkin geliştirdikleri algılarını ve gelecekte kendilerini nasıl bir öğretmen olarak gördüklerini metaforlarla ortaya çıkartmaktır. Dumlupmar Üniversitesi ortaöğretim alan öğretmenliği programlarında 2005-2006 öğretim yılı bahar yarıyılında öğrenim gören, 166 öğrenci araştırmanın çalışma grubunu oluşturmuştur. Araştırma verileri, 26 maddelik Li-kert tipi, kapalı uçlu sorular ve bunlarla birlikte, açık uçlu sorulardan oluşan bir anketle toplanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, öğretmen adaylarının ortaöğretim öğretmenlerini orta derecede temsil ettiğini düşündükleri ilk beş metafor; "lider, rehber, araştırmacı, pusula ve teknik direktör" dür. Ortaöğretim öğretmenlerini büyük ölçüde temsil ettiği ve tam temsil ettiği belirtilen metafor bulunmamaktadır. Öğretmen adaylarının kendilerini en çok temsil edeceğini düşündükleri metaforlarm önde geleni ise, "rehber" dir.

___

  • AÇIKALIN, Aytaç (1998). Toplumsal, Kuramsal ve Teknik Yönleriyle Okul Yöneticiliği, Pegem A Yayıncılık, Ankara.
  • ALIÇ, Mehmet (1985). Okul Müdürlerinin Liderlik Davranışları ile Öğretmen Morali Arasınıdaki İlişkiler, Doktora Tezi. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • http/www.ccsso.org/isllc, CCSSO ( THE Council of Chief State School Officers), (1999), Work in Progress. The Newsletter of ISLLC of the CCSSO, 1 Ocak 2001.
  • http://www.ccsso.org/pressrls.htm, CCSSO Pres Relase, (2005) "Council of Chief State Officers Releases Standards Based Professional Development," 5 Mayıs 2005.
  • CEYLAN, Memduh (1998). "Yüksek Öğretim Kurumlarında Toplam Kalite Yönetimi", Kuramda ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, Güz 1998, S.16, ss. 485-502
  • ÇAĞAN, Veli (1998). İlköğretim Okulu Öğretmenlerinin Okul Müdürlerinin Liderlik ve Denetim Becerilerine İlişkin Algı ve Beklentileri, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yüksek Lisans Tezi), İzmir.
  • GEDİKOĞLU, Tokay (2005)." Avrupa birliği sürecinde Türk eğitim sistemi: sorunlar ve çözüm önerileri". Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Haziran 2005, S.l, s.s.66-80
  • http// www.yayim.meb.gov.tr, "Milli Eğitim Bankalığı Okul ve Kurum Yöneticilerinin Seçimi, Yetiştirilmesi ve Atanmaları Üzerine Araştırma", Erdoğan GÜNAY, lŞubat 2004.
  • GÜNGÖR, Hasan Ferhat (2001). İlköğretim Okulu Müdürlerinin Liderlik Yeterlik Standartlarına İlişkin Eğitimcilerin Görüşleri. Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • Interstate School Leaders Licensure Consortium (ISLLC), (1996). "Standards for School Leaders". Washington D.C: The Council of Chief State school Officers (CCSSO), pp. 6-7-8.
  • KAYA, Ülkü Selcan (2002). İlköğretim Okulu Müdürlerinin Yöneticilik-Liderlik Özelliklerinin Değerlendirilmesi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, (Yayımlanmamış Yüksek lisans Tezi), Ankara.
  • ŞİŞMAN Mehmet, ve TURAN Selahattin (2000). "Okul Yöneticileri İçin Standartlar: Eğitim Yöneticilerinin Bilgi Temelleri Üzerine Düşünceler", Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü , 3(4) s.s. 68-87.
  • ŞİŞMAN Mehmet (2002 ). Eğitimde Mükemmellik Arayışı Etkili Okullar, Pegem A Yayıncılık, Ankara.
  • TOKLUCU, Ekrem (2000). "Yönetici Seçme Sınavlar" Kuramda ve Uygulamada Eğitim Yönetimi , Bahar 2000, S.22 s.s. 313-323.
  • TÖREMEN Fatih ve KOLAY Yakup (2003). İlköğretim Okulu Yöneticilerinin Sahip Olması Gereken Yeterlikler, Milli Eğitim, Güz 2003,S.160,www.yayimlar.meb.gov.tr.