Muazzez Tahsin'in romanlarında batılı yaşam tarzının sosyal yaşamdaki araçlarından biri olarak musikî

Müzik, toplumsal bir varlık olan insanın kendini ifade ettiği kültürel bir olgudur. Bu çalışmada Cumhuriyet dönemi popüler aşk romancılarından Muazzez Tahsinin romanlarında önemli bir tema olarak yer alan müzik, kültür sorunu bağlamında ele alındı. Onun romanlarındaki şahıs kadrosu Batılı hayat tarzını benimseyen insanlardan oluşmaktadır. Batılı hayat tarzını benimsedikleri için daha çok Batı müziğini severler. Bu nedenle müzik, Batılı yaşam tarzının sosyal yaşamı şekillendirmesiyle, müzik alanında da alafranga zevkler benimsenir, geleneksel Türk müziği yerine Batı müziği öne çıkar. Sosyal ve kültürel bir ihtiyaç olarak bireyin dünyasında önemli bir yer tutan müzik, romanlardaki romantik aşk ilişkisinin tarafları arasında bir iletişim aracı olmakla birlikte eğlence boyutuyla kültür ve zevk değişiminin de habercisidir. Muazzez Tahsinin romanlarında Batı müziğine karşı ilgi duyan başkişilerin tamamı piyano çalmaktadırlar. Köşk ve konakların vazgeçilmez dekoru olan piyano, alafranga müzik zevkinin en belirgin sembolüdür. Roman kahramanlarının küçük yaşlarda aldıkları özel piyano dersleri, kültür ve zihniyet değişiminin keskin çizgilerle yaşandığını göstermektedir. Bu kahramanların müzikle olan ilişkileri popüler romanlardaki yapının sonucu olarak abartılı bir şekilde dile getirilmektedir. Popüler roman bağlamında yaptığımız bu inceleme tematik ağırlıklı bir çalışmadır.

The music being one of the tools of social life in western lifestyle in Muazzez Tahsin s novels

Music is a cultural phenomenon by which the individual expresses himself as a social being. In this study, music, which takes place as an important theme in the novels of the popular Republican period love novelist Muazzez Tahsin , is examined within the context of cultural issue. The characters in her novels are composed of the people who adopted the Western lifestyle and as they adopted such kind of life style, they are more interested in Western music. Therefore, music appears as one of the means of Western lifestyle within the social life. Along with the Western lifestyle s formation of social life, European pleasures are adopted also in the music industry; Western style music comes to the forefront instead of traditional Turkish music. Music, which has an important place in the world of the individual as a social and a cultural need, acts both as a communication medium between the sides of the romantic love affair in the novels, and also as a messenger of culture and change with its dimension related to joy. All of the main characters who show interest to Western music in Muazzez Tahsin s novels play piano. The piano, which is the indispensable setting of the villas and the mansions, is the most distinct symbol of European taste of music. Private piano lessons, which the characters take at their early ages, shows that the change in the culture and the understanding was experienced with characteristic lines. The relation of the characters with the music is put into words exaggeratedly as a result of the structure of the popular novels. This analysis concerning the popular novels is a thematic intensive study.

___

  • Aytar, Volkan (2011), “Tarihsel Bir Eğlence Turu: Bizantion’dan İstanbul’a Süreklilik ve Kopuş”, İstanbul’da Eğlence, (Der: Volkan Aytar-Kübra Parmaksızoğlu), İstanbul Bilgi Üniversitesi Yay., 1. Baskı, İstanbul.s.29-44.
  • Bulut, Hülya (2009), “Fatma Aliye ve Halide. Edip Adıvar’ın Romanlarında “Gündelik Hayat”ın İzleri”, Varlık, Sayı 1219, Nisan, s. 4–8.
  • Demiralp, Oğuz (2007), “Hülya ile Sevda”, Cogito, Melankoli/Odak: Direnmenin Estetiği (Üç Aylık Düşünce Dergisi), Yapı Kredi Yayınları, Sayı 51, 2. Baskı, İstanbul, s.181–191, Yaz.
  • Gür, Çilem Tercüman (2010), “Cumhuriyet Dönemi Türk Romanında Bir Sosyal Değişme Olgusu Olarak Moda (1923–1940)”, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı, Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı, Yayınlanmamış Doktora Tezi, İstanbul.
  • Karabulut, Mustafa (2010), “Paris’te Bir Türk” ve “Jön Türk” Romanlarında Kültür ve Medeniyete Bakış”, Türk Dünyası Araştırmaları Dergisi, Sayı:186, Haziran, s.76-88
  • Karaca Tağızade, Nesrin (2005), Ahmet Hamdi Tanpınar ve Mûsikî, Hece Yayınları, 1. Baskı, Ankara.
  • Kavcar, Cavit (1995), Batılılaşma Açısından Servet-i Fünûn Romanı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu: Atatürk Kültür Merkezi Yayını: 106, Ankara.
  • Kerman, Zeynep (1998), (1998), “Eylül Romanında Mûsikî”, Yeni Türk Edebiyatı İncelemeleri, Akçağ Yayınları, Ankara, s. 136–151.
  • Meriç, Nevin (2000), Osmanlı’da Gündelik Yaşamın Değişimi/Adab-ı Muaşeret, Kaknüs Yayınları, 1. Baskı, İstanbul.
  • Sağlık, Şaban (2010), Popüler Roman Estetik Roman, Akçağ Yay., 1. Baskı, Ankara.
  • Uzun, Emine (2007), “Tanzimat Dönemi Türk Romanlarında Beyoğlu”, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul. http://tr.wikipedia.org/wiki/Opera. (10.06.2012)
Milli Eğitim-Cover
  • ISSN: 1302-5600
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Milli Eğitim Bakanlığı