İlk Okuma Öğretiminde Ses Temelli Cümle Yönetimiyle Çözümleme Yönteminin Karşılaştırılması
Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 2004-2005 öğretim yılında Yeni Türkçe programıyla birlikte ilk okuma yazma öğretimi yöntemi de değiştirilmiştir. 1981'den bu yana uygulanmakta olan "çözümleme" yöntemi yerine "ses temelli cümle yöntemi" getirilmiştir. Bu çalışmada, pilot okullarda görev yapan ve "ses temelli cümle" yöntemiyle okuma-yazma öğreten öğretmenlerin yeni yöntem hakkındaki görüşleri alınarak, iki yöntemin, okuma hızı, okuma hataları, okuma anlama becerileri açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla anket soruları ve bir okuma testi geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Öğretmen görüşleri "ses temelli cümle yöntemi" hakkında büyük oranda olumludur. Öğretmenler, okumaya toplu geçiş, erken okuma, okuma anlama, yaratıcılığı ve kendini ifade etme becerisini geliştirme ve benzeri konularda ses temelli cümle yöntemini daha faydalı bulmaktadırlar. Okuma hızı konusunda ise çözümleme yönteminin daha etkili olduğu ifade edilmektedir. Okuma testi sonuçları da öğretmen görüşlerini desteklemektedir. Ses temelli cümle yöntemiyle okuma öğrenen öğrenciler, çözümleme yöntemiyle öğrenen öğrencilere göre daha yavaş okumalarına rağmen daha iyi anlamaktadırlar. Ekleme hatasını daha fazla yapmakta ancak diğer tüm hata türlerinde aralarında bir fark gözlenmemektedir.
___
- Büyükkaragöz, S. ve Üre, Ö. (1994) "Öğretmen Yetiştiren Yükseköğretim Kurumlarındaki öğrencilerin Demokratik Tutumları Araştırması" Demokrasi Gündemi, Türk Demokrasi Vakfı Bülteni, Sayıl9, ss:29-41.
- Büyükkaragöz/S.. (1990) "İlkokul Programı ve Demokrasi Eğitimi" Bülten Türk Demokrasi Vakfı Yayın Organı, Ankara: ss: 16-19
- Ğözütok, F. D.(1995) Öğretmenlerin Demokratik Tutumları. TDV Yayınları, Ankara. Kıncal, R.Y. ve Işık H. (2003) "Demokratik Eğitim ve Demokratik Değerler", Eğitim Araştırmaları, Yıl: 3, Sayı:ll Ankara: ss: 54-58
- Kıncal, R.Y. (2000) "İlköğretim Öğretmenlerinin Davranışlarının Demokratiklik Düzeyi", II. Ulusal Öğretmen Yetiştirme Sempozyumu (10-12 mayıs 2000) Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Çanakkale.
- Kongar, E. (2002) Demokrasi ve Kültür. Remzi Kitabevi (4. Basım) İstanbul.
- Kongar, E. (1997) Demokrasi ve Laiklik. Remzi Kitabevi, (2. Baskı) İstanbul.
- Yeşil, R. (2002) Okulda ve Ailede İnsan Haklan ve Demokrasi Eğitimi. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.