Coğrafya Öğretiminde Televizyon ve Video Kullanımı

Özet Televizyon, çoğunlukla evlerde pasif olarak kullanılan bir araçtır. Sınıf¬larda ders işlerken televizyonun etkili bir eğitim aracı olarak kullanılabilmesi için çok dikkatli ve yaratıcı düşünme .ve planlama aktivitelerine gereksinim du¬yulmaktadır. Televizyon, kullanıcıların üzerinde uzun uzun düşünmelerini ge¬rektiren ya da büyük miktarda bilgi içeren bir araç olarak görülmemelidir. Eği¬timde amaç sadece bol miktardaki bilgiyi sunmak olsaydı, bu yüksek kalitede bir slayt projeksiyon makinesinden perdeye yansıtılan bilgi, çoğaltılmış fotoğraf ve harita kopyalarıyla daha kolay yapılabilirdi. Bütün televizyon programları, bir mekan ya da durumun genel görünümünü hızlı bir şekilde görmek için iyi bir araçtır. Ayrıca, öğrenmeyi pekiştirmek açısından da mükemmel özelliklere sahiptir. Bir televizyon programı izlerken not almak uygun bir davranıştır. Fa¬kat, öğrencilerin not alabilmelerim sağlamak için program belirli noktalarda durdurularak ara verilmesi gerekmektedir. Coğrafyanın bir bölümü gerçek bil¬gilerle ilgilenirken, bir bölümü de algılamaları kapsamaktadır. Örneğin, uzakta¬ki yerleri algılama yolu, büyük ölçüde izlenen görsel imgelere dayanmaktadır. Bu çalışmada coğrafya1 öğretiminde etkili bir Televizyon ve video kullanımının nasıl olacağına ilişkin örnekler verilmeye çalışılmıştır.

Using Televisual Resources in Geography Teaching

Abstract Television is mainly used passively in the home. Getting the most out of televisual resources in the classroom involves thinking and planning activities very carefully and imaginatively. Television is not a medium which enables the user to dwell on things or to take in large quantities of information; a high qu¬ality slide projected onto a screen, or multiple copies of photographs and maps, will often do the job much better. Whole television programmes are good for providing a quick overview of a situation or place and are excellent for reinfor¬cing learning. Taking notes on a programme can be a valid activity, but breaks in viewing are important to enable the learner to pause to recall. Much of geog¬raphy is about facts, but much also is about perception. The way that we perce¬ive distant places, for example, will depend to a very great extent on the visual images we are shown. In this study, there are examples of related to how to ef¬fective using to televisual resources in geography teaching.

___

  • Kaynakça ALKAN, Cevat (1998). Eğitim Teknolojisi, Anı Yayıncılık, Ankara. BUTT, Graham (1991). Have We Got a Video Today? Teaching Geography. Vol 18, pp 51-55. DOĞANAY, Hayati (2002). Coğrafya Öğretim Yöntemleri. Orta Öğretimde Coğrafya Eğitiminin Esasları, Aktif Yayınevi, İstanbul. DURBİN, C. (1996). Teaching Geography With Televisual Resources. Geography Teachers' Handbook. The Geographical Association, London. ERGİN, Akif (1998). Öğretim Teknolojisi İletişim, Anı Yayıncılık, Ankara. GÜNGÖRDÜ, Ersin (2002). Coğrafyada Öğretim Yöntemleri İlkeler ve Uygulamalar, Nobel Ya¬yın Dağıtım, Ankara. KÜÇÜKAHMET, Leyla (2003). Öğretimde Planlama ve Değerlendirme, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara. ROBERTS, Margaret (1987). Using Videocassettes. Teaching Geography, Vol 22, pp 114-117. SHARP, Caroline (1996) Review of 'Viewing, Listening, Learning: the use and impact of schools broadcasts', (Edit, FIELD, J.) National Foundation for Educational Research. Innovations in Education and Training International, Vol 33, No 1, pp 77-78, YALIN, Halil İbrahim (2003). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme. Nobel Yayın Dağı¬tım, Ankara