İlköğretim okulları 1. devre müzik dersinde şarkı seçimi

Türkiye’de İlköğretim birinci sınıftan, sekizinci sınıfa kadar zorunlu müzik eğitimi yapılmaktadır. Bu süreç 6 ile 14 yaş arası bireyleri kapsamaktadır. Yani sekiz yıllık zorunlu müzik eğitimi çocuk yaşta başlar ve ergenliğe kadar devam eder diyebiliriz. Sekiz yıllık zorunlu müzik eğitimi kapsamında, müzik eğitiminin en önemli alanlarından birisi şarkı öğretimidir. Bu yönüyle şarkı öğretimi özellikle ilköğretim çocuklarının bu uzun süreçte fiziksel gelişmeleri de düşünüldüğünde, ilköğretim eğitiminin en önemli basamaklarından birisidir de diyebiliriz. Bu bağlamda şarkı öğretimi her sınıfa/kademeye/devreye göre dikkat ve hatasız uygulanmalıdır. İlköğretim birinci devre şarkı öğretimine yönelik bu araştırma ile birinci devre müzik derslerini yürütmekle görevli sınıf öğretmenlerine/müzik öğretmenlerine şarkı seçiminde dikkat edilmesi gereken şarkı özellikleri örneklerle sunulmuştur.

In Turkey, there is compulsory music education from first grade to eighth grade. This process adresses the age group of individuals between 6 and 14. Therefore we can say that the eight year music education starts in childhood and continues until adolesence period. The most important area of music education during this period is song teaching. Considering the physical developments of the children, we can say that song teaching is also one of the most important steps of primary school teaching. Hence, song teaching must be pursued carefuly and without mistakes at each grade. In this study, the qualities of the songs that should be considered in song selection is presented to the teachers/music teachers with examples.

___

BİLGİN, Selçuk. (1992). Türkiye’deki Ortaokullarda Müzik Dersinde Öğretilen Şarkıların Besteleme Teknikleri Bakımından İncelenmesi Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara (Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi)

GÖRSEV, Selahattin, S.ÇİÇEK.(1994). “İlköğretimde Müziğin Önemi Doğrultusunda Sınıf Öğretmenliği Bölümlerinde Müzik Dersinin Yeri ve Konumu Ne Olmalıdır?” I.Ulusal Sınıf Öğretmenliği Sempozyumu, Uludağ Üniversitesi Basım Evi, Bursa.

MEB(2006) İlköğretim Okulları Müzik Dersi Öğretim Programı ve Kılavuzu, http://iogm.meb.gov.tr/files/cizelge.pdf (19 Şubat 2007)

SUN, Muammer,H.SEYREK. (?). Okul Öncesi Eğitiminde Müzik, Mey Müzik Eserleri Yayınları, İzmir

ŞAKTANLI, S.Cem. (2002). Eğitim Fakülteleri İlköğretim Bölümleri Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı Son Sınıf Öğrencilerinin Lisans Programında Verilen Müzik Eğitimi Derslerine İlişkin Görüşleri.Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Ankara. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi)

UÇAN, Ali.(2002). “Çocuk ve Müzik” Çoluk Çocuk Dergisi, Sayı 11, Şubat 2002, Kök Yayıncılık, Nurol Matbaası, Ankara.