Resim-İş eğitimi anabilim dalı öğrencilerinin sanat eleştirisi dersine ilişkin görüşleri

Araştırmanın amacı, üniversitelerin eğitim fakültesi güzel sanatlar eğitimi bölümü resim-iş eğitimi anabilim dallarında okutulmakta olan “sanat eleştirisi” dersinin öğrenci görüşleri açısından durum tespitinin yapılarak; gerekli düzeltme ve iyileştirmelerin yapılmasıdır. Araştırmada veriler 39 sorudan oluşan anketle toplanmıştır. Bulgular, sanat eleştirisi dersinin bir yarıyıldan daha uzun bir süreyi kapsaması, derste incelenen eser sayısının artırılması, dersliğin daha ferah ve sıcak olması gibi özelliklerin gerekliliğini göstermiştir. Öğrencilerin kendilerini sanatsal deneyim, bakış açısı, sanatsal ve kültürel altyapı açısından yetersiz görmeleri de elde edilen önemli bulgulardandır. Daha verimli bir sanat eleştirisi dersinin işlenebilmesi için; derslik donanımının acilen iyileştirilmesi gerekmektedir. Öğrencilerin sanatsal ve kültürel altyapılarının iyileştirilmesi ise hem bireysel bir çaba hem de uzun bir süreci gerektirmektedir.

The aim of this research is, making essential improvements, with determinating the circumstance on account of student opinions of “art criticism” which take part of fine art education curriculum. Data has been gain from a survey which is consist 39 questions. Some findings are; more time then one academic term, upgrading the number of studying art Works, more light-well and warm clasroom. Classroom equipment must be urgently developing for more effective art criticism lecture. Enlarging students cultural and artistic background is requiring long time and individual effort.

___

Atlet I X. B. (2006). Sanat Tarihi. Ankara: Dost Kitabevi Yayınları.

Baynes, Ken. (2004). Toplumda Sanat. İstanbul: YKY.

Erinç, M. Sıtkı. (2004). Kültür Sanat Sanat Kültür. Ankara: Ütopya Yayınevi.

Erinç, M. Sıtkı. (2004). Resmin Eleştirisi Üzerine. Ankara: Ütopya Yayınevi.

Erinç, M. Sıtkı. (2004). Sanatın Boyutları. Ankara: Ütopya Yayınevi.

Erinç, Sıtkı M. (1995). “Eğitsel Bir Etken Olarak Güzel Sanatlar Eğitiminin Geleceği, Sanat Eğitiminin Geleceği-Semineri”. İ. SAN (Red.), Ankara: Mert Matbaası.

İlhan, Ayşe Ç. (2004). “İlköğretim Resim-İş Dersinin İlköğretim Müfettişleri Tarafından Değerlendirilmesi” Milli Eğitim Dergisi, Sayı: 161, (24-27).

Keser, N. (2005). Ssanat Sözlüğü. Ankara: Ütopya Yatınları.

Lenoir, Beatrice. (2002). Sanat Yapıtı. İstanbul: YKY.

Marie-Rose ve Hagen, Rainer (2003). What Great Painting Say. Taschen

McNeil H. William. (2002). Dünya Tarihi. Ankara: İmge Kitabevi.

Ponty-Merleau, M. (2003). Göz ve Tin. İstanbul: Metis Yayınları.

Risatti, Howard. (1989). “Art Criticism in Discipline-Based Art Education.” Discipline-Based Art Education. R. A. SMITH (Ed.), Urbana and Chicago: University of Illinois Press.

Scholz, Otfried ve Vogler, Anna. (1995). “Sanat Eğitimi Açısından Avrupa Ülkelerinde Eğitim ve Öğretimin Hedefleri” Sanat Eğitiminin Geleceği-Seminer. İ. SAN (Red.), Ankara: Mert Matbaası.

Tanilli, Server. (2003). Uygarlık Tarihi. İstanbul: Adam Yayınları.

Tansuğ, Sezer. (1988). Sanatın Görsel Dili. İstanbul: Remzi Kitabevi.

Tunalı, İsmail. (2002). Sanat Ontolojisi. İstanbul: İnkılap Kitabevi.

Tüfekçi, S. (1999). “Öğretmenlik Uygulamasının Değerlendirilmesi” D.E.Ü. Buca Eğitim Fakültesi Dergisi Özel Sayı, (211-216).

Yetkin, S. Kemal. (2007). Büyük Ressamlar. Ankara: Palme Yayıncılık.

Yılmaz K. Ve C. Yoldaş, M.K. Yangil (2004). “Sınıf Öğretmenlerinin Mesleki Gelişimleri ile İlgili Görüşleri” SDÜ Burdur Eğitim Fakültesi Dergisi, Yıl:5, Sayı:7, Burdur.

Yücel, Erdem. (2000). İslam Öncesi Türk Sanatı. İstanbul: Arkeoloji ve Sanat Yayınları.