Burdur ili merkez ilçe ilköğretim öğretmenlerinin bilgisayar okur-yazarlık seviyeleri

Burdur ili merkez ilçe ilköğretim öğretmenlerinin bilgisayar okur-yazarlık seviyelerinin incelendiği bu araştırmada “Burdur İli İlköğretim Öğretmenlerinin Okuryazarlık Seviyelerinin Tespiti Anketi” olarak adlandırılan bir anket kullanılmıştır. Anketin birinci bölümünde öğretmenlerin demografik bilgileri, bilgisayar ve interneti kullanım amaçları ve yerleri ile ilgili bilgiler bulunmaktadır. İkinci bölümde ise öğretmenlerin bilgisayarı tanıma,kullanma ve yeterlilik seviyelerini ölçmek amacıyla hazırlanmış likert tipi 23 soru bulunmaktadır. Araştırma bulgularına göre, öğretmenlerin hem evde hem de okulda bilgisayar kullandıkları, internete bağlandıkları, daha çok MS Word, Powerpoint ve İnternet konusunda kendilerini daha yetkin gördükleri ortaya çıkmıştır. Eğitim yazılımlarını kullanma bilgi yeterliği yüksek bulunurken, bilgisayar bilenlerin oranı düşük bulunmuştur.Ayrıca, bilgisayar kullanım sertifikasına sahip öğretmenlerin bilgisayar yeterliği de düşük bulunmuştur. Bu yüzden, dershanelerce uygulanan bilgisayar sertifika programlarının ve kurumların hizmet içi eğitim programlarının da yeterince amaçlarına ulaşamadığı görülmüştür. Ayrıca, bu çalışmada kuramsal olarak bilgisayar okuryazarlık düzeylerinin geliştirilmesi ve kullanılabilir duruma getirilmesi için, öğretmenlerin eğitiminde ve öğrencilerin yetiştirilmesi sürecinde nelerin yapılması gerektiği hususunda görüşler belirtilmiştir.

A research on the computerlitercay levels of primary and Lower-secondary teachers in Burdur

The purpose of this study is to explore the computer literacy skills of primary and lower- secondary teachers in Burdur. Aquestionnaire titled “Determining the Computer Literacy Levels of Primary and Lower-Secondary Teachers in Burdur” was used. In the first section of the questionnaire there are questionns related to the characteristics, Internet and computer usage such as usage purpose end, usage place. In the second section there are 23 likert-type questions prepared to measure the teachers’ computer literacy skillls. The research findings indicate that teachers use computers both at home and at school and that they connect to the Internet frequently. They see themselves confident in using MS Word, Powerpoint and Internet.While the competency levels of the teachers in using educational programs are high, the number of teachers who are able to use computers is found low. Teachers who hold a computer usage certificate have a low level of computer literacy. Therefore, it has been seen that the in-service training programs computer certificate programs fail to achieve their purposes. In conclusion, suggestions are made in relation to what can be done in teacher training and student education and developing computer literacy skills on a theoretical bases.

___

Akkoyunlu, B. (1996). Attitudes of Students Toward Computers. Egitim ve Bilim, 20, Issue 100, 15-27. (In Turkish).

Çağıltay K., Çakıroğlu J., Çağıltay N., Çakıroğlu E. (2001) “Öğretimde Bilgisayar Kullanımına İlişkin Öğretmen Görüşleri”. H.Ü. Eğitim Fakültesi Dergisi. Sayı:21 s.19-28. http://193.140.216.63/200121K%C3%9CR%C5%9EAT%20%C3%87A%C4%9EILTAY.pdf

Asan A. (2003). “Computer Technology Awareness by Elementary School Teachers: A Case Study from Turkey”. Journal of Information Technology Education. Sayı:12, cilt: 2, s: 153-164. http://jite.org/documents/Vol2/v2p153-164-109.pdf.

Cagiltay, K., Askar, P., ve Ozgit, A. (1995). Setting Up a Computer Mediated Communication Network For Secondary Schools. http://ww.isoc.org/HMP/PAPER/103/abstract.html.

Collins, A. (1996). The Role of Computer Technology in Restructuring Schools. http://www.edc.org/CCT/ccthome/reports/tr9.html (2001, Haziran 15).

Kocasaraç, H., (2003). “Bilgisayarların Öğretim Alanında Kullanımına İlişkin Öğretmen Yeterlilikleri”. The Turkish Online Journal of Educational Technology. http://www.tojet.net/articles/2310.htm (19.03.2008).

Korkmaz, Hünkar (2000) .”Çoklu Zeka Tabanlı Etkin Öğrenme Yaklaşımının Öğrenci Başarısına ve Tutumuna Etkisi”,Eğitim ve Bilim. 26-119.

MEB.(2005) İlköğretim Hayat Bilgisi Dersi Öğretim Programı ve Klavuzu. 598-599. Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü Basımevi.

Norton, Priscilla and WIBURG Karin M.Teaching with Technology New York: Harcourt Press , 1998.

Zayim, N., İşleyen, F., Gülkesen, K. H., Saka, O., Tıp Fakültesine Başlayan Öğrencilerin Bilgisayara Karşı Tutumları ve Bilgisayar Becerileri, http://inet-tr.org.tr/inetconf8/bildiri/132.doc.