Yeni kamu mali yönetim ve denetim sisteminde raporlama

Kamu mali yönetim ve denetim sisteminde mali saydamlığın ve hesap verilebilirliğin temini raporlama ile mümkün bulunmaktadır. Gerçekten de kamu kaynaklarının kullanılma biçimi ancak uluslararası genel kabul görmüş muhasebe standartlarına uygun mali raporlama ile anlaşılabilmektedir. Raporlama, iç ve dış denetimin sağlıklı bir şekilde yürütülmesinde yardımcı bir unsur iken diğer taraftan da parlamento ve kamuoyu denetiminin gerçekleştirilmesinde esaslı bir unsur olarak belirmektedir. Raporlama, bütçenin hazırlanmasından uygulanmasına, rakamlarının kamu hesaplarına yansıtılmasından kesin hesabın çıkarılmasına ve bunların denetiminin gerçekleştirilmesine kadar geçen aşamalarda; uygulayıcılara, denetim görevlilerine, parlamentoya ve halka güvenilir, objektif, kolay ulaşılabilir, kullanışlı bilgiler sunarak demokrasinin gerçekleşmesine ve kökleşmesine büyük katkıda bulunur.

Reporting in the new public financial management and control system

It is possible to ensure financial transparency and accountability through reporting in public financial management and auditing system. Indeed, the extent of public resources can be understood with financial reporting in accordance with generally accepted international accounting standards. While reporting is a helpful factor to conduct internal and external audit in a healthy way, on the other hand it appears to be the essential element in the realization of parliamentary and public control. Reporting contribute considerably to the and useful information to the practitioners, enforcement officers, the legislature and the public in the stages of the preparation and implementation of the budget, reclecting figures in the public accounts and preparation of final account and also the realization of their control.

___

Barçın, B. (2012), Yeni Sayıştay Denetimi ve Yargı Sistemi, Mali Yönetim ve Denetim Yayını, Ankara.

Çolak, H.B. (2008), Konu Anlatımlı 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, Ümit Ofset Matbaası, Ankara.

Karaaslan, E. (2009), “Tahakkuk Esaslı Muhasebe ve Devlet Hesaplarında Şeffaflık”, www.erkankaraaslan.org (E.T: 25/04/2012)

Kazan, A. (2010), “5018 sayılı Kanun ile Sayıştay Kanun Teklifi Bağlamında Sayıştay’ın Türkiye Büyük Millet Meclisine Sunacağı Raporlar”, Dış Denetim Dergisi, Sayı:1, Temmuz-Eylül.

Kızılkaya, E. ve Adanır, M. (2010), “Kamu Mali İstatistikleri ve Rasyo Analizi”, Güncel Mevzuat Dergisi, Sayı:56, Ağustos.

Kızılkaya, E. (2011), “Kamu Mali Yönetimi ve Denetimi Sempozyumu”, Bildiri, İzmir.

Köse, H.Ö. (2010), “Kamu Mali Yönetim Reformunun Etkileri ve 5018 sayılı Kanunda Dış Denetim Tasarısına İlişkin Sorular”, Dış Denetim Dergisi, Sayı:1, Temmuz-Eylül.

Sakınç, S. (2011), “Kamu Yönetimlerinde Saydamlık ve Hesap Verme Sorumluluğu, Kavramsal Açıklamalar”, Kamu Mali Yönetimi ve Denetimi Sempozyumu, Bildiri, İzmir.

Söyler, İ. (2006), “Kamu Mali Yönetim Sisteminin Muhasebe Tekniği ve Süreçlerindeki Değişiklikler ve Yenilikler Açısından Değerlendirilmesi”, Vergi Sorunları Dergisi, Sayı:218, Kasım.

Tosun, H. ve Cebeci, U. (2008), 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu (Açıklamalı ve Karşılaştırmalı), MUK-DER Yayını, Ankara.

Yılmaz, N. (2011), “Sayıştayın Raporlama Görevi ve Sayıştay Raporları”, Dış Denetim Dergisi, Sayı:3, Ocak-Mart.