Kamu sağlık kurum bütçelerinde mevzuat ve kalite uygulamaları açısından tanıtım ve reklam harcamaları

Tanıtım ve reklam harcamaları, rekabete dayalı üretim anlayışında kalite çalışmalarıyla paralel gitmektedir. Reklamın vatandaşları ve özellikle de hastaları bilgilendirme açısından önemli bir rolü bulunmaktadır. Ancak, çeşitli saiklerle sağlık hizmetlerinde reklam yasaklarının bulunması, mevcut ve alternatif sağlık hizmetleri ile ilgili bilgi edinme koşullarını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu çalışmada, kalite yaklaşımlarında tanıtım ve reklam uygulamalarının muhtemel etkilerine yönelik analizlerin yanısıra sağlık kurumlarında tanıtım ve reklam harcamalarına ilişkin tartışmalar bulunmakta ve hukuki düzenlemelere değinilmektedir. Ayrıca, kamu sağlık kurumlarında tanıtım ve reklam için ihdas edilecek bütçe kalemlerine yönelik değerlendirmeler ve bu kuruluşlarda gelişen tanıtım ve reklam harcaması ihtiyaçlarına yönelik tespitlerde bulunulmaktadır.

Advertising and promotion expenditures in terms of quality implementations and rules and legislation in the budgets of Public health care foundations

The expenditures of promotion and advertisement are going parallel with quality management trainings in competitive sense of manufacturing. The role of advertisement is very important to inform to citizens and especially patients. On the other hand, the prohibition of advertisement in health sector affects negatively the health care services and information conditions. In this study, we aim to have relevance a literature on the importance of advertisement in term of efficiency of public budget and to evaluate the advertising items in budget on advertisement expenditures. Furthermore, we also deal with juridical basis of advertising and promotion applications of health institutions. In addition, we evaluate to introduce a new item in budget of public health care foundations for advertisement and promotion expenditures.

___

Akkılıç, M. E. (2002), “Sağlık Hizmetlerinin Pazarlanması ve Elazığ’daki Bazı Yataklı Tedavi Kuruluşlarında Bir Uygulama”, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt: 12, Sayı:1, 203-218.

Asunakutlu, T. Sağlık Hizmetlerinde Kalite, http://www.sobiadacademy.net/ sobem/e-kamuyonetim/kamuda-kalite/asuna.pdf (20/01/2010)

Aydın, S. (2008), Sağlık Sisteminde Kalite ve Güvenlik Stratejileri, http://www.performans.saglik.gov.tr/content/files/performans_yazilari/kalite_gv enlik.pdf (Erişim Tarihi: 21/01/2010)

Can, H., Tuncer, D. ve Ayhan, D. Y. (2002), Genel İşletmecilik Bilgileri, Siyasal Kitabevi, Ankara.

Folland, S., Goodman, A. C. ve Stano, M. (2007), “The Economics of Health and Health Care”, Fifth Edition, Pearson Prentice Hall, New Jersey

Gowrisankaran, G. (2008), “Competition, Information Provision, and Hospital Quality”, Incentives and Choice in Health Care (Edit: Sloan, F. A. ve Kasper, H.), The MIT Press, USA.

Karafakıoğlu, M. (1998), “Sağlık Hizmetleri Pazarlaması”, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Yayını, İstanbul

Kaya, M. (2009), “Reklam Harcamalarının Optimizasyonu”, Basılmamış Yüksek Lisans Projesi, Beykent Üniversitesi, İstanbul.

Ludbrook, A. ve Cohen, D. (2003), “Economics of Health and Health Improvement”, Advances in Health Economics (Edit: Scott, A. vd.), John Wiley & Sons Ltd, England

Mucuk, İ. (2004), Pazarlama İlkeleri, Türkmen Kitabevi, İstanbul.

Mutlu, A. ve Işık, A. (2005), Sağlık Ekonomisine Giriş, Ekin Kitabevi, Bursa.

Odabaşı, Y. ve Oyman, M. (2002), Sağlık Hizmetleri Pazarlaması, (Editör: Timur, N.), Anadolu Üniversitesi Yayın No: 799, Eskişehir.

Tulchinsky, T. H. ve Varavikova, E. A. (2009), The New Public Health, Elsevier Academic Press, USA

Türkkan, E. (2008), Sağlık Hizmetlerinde Rekabet, Rekabet Günlüğü (Erişim Tarihi: 17/11/2008), http://www.rekabet.gov.tr/index.php?Sayfa=sayfahtml& Id=629

Weisman, C. S., Grason, H. A. ve Strobino, D. S. (2001), “Quality Management in Public and Community Health: Examples from Women’s Health”, Quality Management in Health Care, 10 (1), 54-64.

World Health Organization (2008), “Sağlık Sistemi Yaklaşımı ile Kalite ve Güvenlik Stratejileri Geliştirme Kılavuzu” (Çeviri: TC Sağlık Bakanlığı Performans ve Kalite Geliştirme Daire Başkanlığı), Ankara.

Yıldırım, H. H. (1999), “Piyasa, Sağlık Bakımı ve Piyasa Başarısızlıkları”, Amme İdaresi Dergisi, Cilt:32, Sayı:1.
Maliye Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-3623
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1973
  • Yayıncı: Hazine ve Maliye Bakanlığı