Müzayede yoluyla satılan sanat eserlerinin vergilendirilmesi, değerlemesi ve amortismanı

Müzayede mahallinde satılan eserlerinin vergilendirilmesi için öncelikle bu eserlerin Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve diğer düzenlemelerde yer alan tanımları karşılaması gerekmektedir. Sanat eserlerinin satışı nedeniyle Gelir veya Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi ve Tellâliye Harcı ödenmesi gerekmektedir. Müzayede yoluyla satılan sanat eserleri niteliği itibarıyla zaman içerisinde cüzi bir oranda da olsa aşınma ve yıpranmaya maruz kalabilir. Ancak bu durum, sanat eserlerinin parasal değerinde azalmaya neden olmaz. Bu nedenle bu eserlerin değerlemesi ve amortismanı tartışmalıdır. Bu çalışmanın amacı, müzayede aracılığıyla satıma konu olan sanat eserlerini vergi kanunları ve muhasebe ilke ve standartları açısından irdeleyerek, tartışmalı konulara açıklık getirmektir.

Taxation, valuation, and depreciation of artistic works sold through auction

In order to tax artistic works sold at auction places, these pieces primarily have to meet the definitions stated place in The Intellectual and Artistic Works Law and other arrangements. It is required to pay Income Tax or Corporation Tax, Value Added Tax and Brokerage Fee as a result of the sale of artistic work. Artistic work which is sold by an auction can be exposed to slight abrasion or attrition by the time passes because of its nature. However, this situation does not cause any depreciation of its monetary value. Therefore, the valuation and depreciation of this work are controversial. The purpose of this work is to clarify the controversial subjects by scrutinizing the artistic work which is sold by auctions in terms of tax laws and accounting principles and standards.

___

Bektöre, S., Benligiray, Y. ve Erdoğan, N. (2008), Dönem Sonu Muhasebe İşlemleri Envanter Bilanço, Eskişehir: Nisan Kitabevi.

Erol, A. (2000), “4369 ve 4444 sayılı Yasalardan Sonra Satılan Sanat Eserleri ve Antikaların Gelir Vergisi Karşısındaki Durumu (I)”, Mükellefin Dergisi, 89, 72-81.

Erol, A. (2000), “4369 ve 4444 sayılı Yasalardan Sonra Satılan Sanat Eserleri ve Antikaların Gelir Vergisi Karşısındaki Durumu (II)”, Mükellefin Dergisi, 90, 72-83.

Güneser, G. (2001), “Müzayede Mahallerinde Katma Değer Vergisi Sorunu”, Yaklaşım Dergisi,108, 249-253.

Manav, T. (1999), “Müzayede Yoluyla Antika Satışlarında Katma Değer Vergisi ve Tellallık Harcı”, Yaklaşım Dergisi, 83, 162-165.

Oran, J. (2008), “Açık Arttırma: Tarihçe, Genel Bilgiler ve Bir Araştırma”, Marmara Üniversitesi İİBF Dergisi, 24(1), 125-135.

Püsküllüoğlu, A. (1995), Türkçe Sözlük, İstanbul: YKY Yayınları.

Redhouse, (1974), Turkish-English Dictionary, İstanbul: Redhouse Press.

Türkiye İstatistik Kurumu, (2010), ÜFE Genel Endeksi, _____http://www.tuik.gov.tr/ufeapp/Genel_Indeks.do> (23/08/2010)