İl düzeyinde stratejik planlama ve Sivas ili uygulamalarının değerlendirilmesi

Dünyada birçok ülkede kamu yönetimini etkileyen YKİ (Yeni Kamu İşletmeciliği) anlayışı 1980’li yıllardan itibaren Türkiye’de de kamu yönetimi reformlarına ilham kaynağı olmuş ve özellikle özelleştirilme yoluyla kamu tarafından yürütülen hizmetlerin hacminin azaltılması, etkinlik ve verimliliğin artırılması yönünde bir dizi reform yapılmıştır. Ancak YKİ’nin önemli vurgularından olan kamu yönetiminde katılımcılık, hesap verebilirlilik, performans ölçümü, vatandaş odaklı hizmet ve stratejik yönetim kavramlarının hayata geçirilmesine ilişkin reformların hayata geçirilmesi konusunda aynı heyecan gösterilmemiştir. Yeni yönetim anlayışının bu boyutlarının hayata geçirilmesi konusunda güçlü bir irade ancak 2003 yılından itibaren başlayan son dönem kamu yönetimi reformları kapsamında güçlü bir biçimde gündeme gelmiş ve bu kavramlar önce Kamu Yönetimi Temel Kanunu çalışmaları vesilesiyle ve daha sonra Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Türk kamu yönetimine girmiştir. Ancak yasal altyapı oluşmakla beraber yukarıda bahsedilen kavramların özellikle makalenin konusu olan stratejik yönetim anlayışının Türk kamu yönetiminde hayata geçmesinde başta kamu yönetiminin temel örgütlenme ve iş görme paradigmalarından kaynaklanan sorunlar olmak üzere merkezi ve yerel düzeyde ciddi sorunlar mevcuttur. Bu bakımdan Türk kamu yönetiminden farklı bir yönetim zihniyeti ve dünyasının ürünü olan bahse konu kavramların Türk kamu yönetiminde derin bir dönüşüm yaşanmadan uygulamada tam olarak hayata geçmesi mümkün görünmemektir. Bu kapsamda makalenin tartışma konusu, stratejik yönetim ve planlama anlayışının yerel düzeyde uygulanmasına ilişkin sorunlardır. Çalışmada öncelikle kamu yönetiminde dünyada yaşanan yeni gelişmeler ve stratejik yönetim anlayışı ele alınmış, sonraki bölümde Türkiye’de stratejik yönetim ve planlama anlayışının gelişmesi ve yaşanan sorunlara değinilmiştir. Son bölümde, Sivas’ta 2003-2006 döneminde yerel düzeyde etkinlik, verimlilik, katılımcı yönetim, hesap verebilirlilik, vatandaş odaklı hizmet ve stratejik yönetim kavramlarının hayata geçirilmesine ilişkin uygulamalar, sonuçları ve ortaya çıkan sorun alanları incelenmiştir

Strategic planning at prouincial level and evaluation of the implementations in Sivas

NPM (New Public Management) conception, which has affected public administrations most of the countries in the world, was the source of inspiration of the public administration reforms in Turkey in the 1980’s and series of reforms have been carried out with the aim of privatization and serving in different methods of public services in particular. However, the reforms related with efficiency, productivity, participation in public administration and accountability, citizen-focused service, strategic administration concepts that significant emphasis of NPM could not become a reality. These dimensions of new public management understanding have come up strongly just during the 2000s and firstly through Fundamental Law of Public Administration and later through Public Financial Management and Control Law it has entered the Turkish public administration. However, there are serious problems resulting from basic organization of public administration and operation paradigms both at the central and local level during the implementation of the mentioned concepts particularly the understanding of strategic management, topic of this article. In this respect, without experiencing a deep transformation in Turkish Public Administration, the implementation of mentioned concepts that are the products of a different administration mentality from Turkish Public Administration, has not be seem possible to be vitalized In this context; the main subject of the article is the discussion of some problems concerning local implementation of strategic management and planning concept. In this article, first of all, new global developments in public administration and strategic management concept, in following part the development of strategic management and planning concept and challenges faced in Turkey, have been mentioned. Finally, in the last part, studies carried out between 2003-2006 in Sivas and their results were touched upon as an implementation example, in order to realize the notions such as efficiency, participative management, accountability, citizen-focused service and strategic management.

___

Balcı, A. (2003), “Kamu Yönetiminde Hesap Verebilirlik Anlayışı”, Kamu Yönetiminde Çağdaş Yaklaşımlar (Ed. A. Balcı, A. Nohutçu, N. K. Öztürk, B. Coşkun), Ankara: Seçkin Yay.

Barca M. ve Balcı A. (2004), “Kamu Politikalarına Nasıl Stratejik Yaklaşılabilir, Tartışma Metinleri”, Sakarya Üniversitesi, İİBF.

Bilgiç, V. (2003), ”Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı”, Kamu Yönetiminde Çağdaş Yaklaşımlar” (Ed. A. Balcı, A. Nohutçu, N. K. Öztürk, B. Coşkun), Ankara: Seçkin Yay.

Bryson, M. J. (ed.) (1999), Strategic Management in Public and Voluntary Services: A Reader, Pergamon, Oxford.

Dinçer, Ö ve Yılmaz, C. (2003), Kamu Yönetiminde Yeniden Yapılanma 1: Değişimin Yönetimi İçin Yönetimde Değişim, Ankara, Başbakanlık Basımevi.

Eadie, D. (2007), Meeting the Governing Challenge, A Governance Edge Publication, New York.

Joyce, P. (1999), Strategic Management For The Public Services, Open University Press, Philadelphia.

Köker, L. (1990), Modernleşme, Kemalizm ve Demokrasi, İletişim Yayınları, İstanbul.

Kamu Yönetimi Temel Kanunu Tasarısı ile İçişleri, Plan ve Bütçe ve Anayasa Komisyonları Raporları (1/731), TBMM Dönem:22, Yasama Yılı:2 (S. Sayısı:349).

Mardin, Ş. (1992), Türk Modernleşmesi, İletişim Yayınları, İstanbul.

Osborne, D. ve Gaebler, T.(1992), Reinventing Government: How the Entrepreneurial Sprit is Transforming the Public Sector, Plume, New York. Rhodes, R. A. W. (1994), The Hollowing out of the State, Political Quarterly, 65(2), 138-151.

Sivas İl Ana Planı (2006), Sivas Valiliği.

Sivas 2023 İl Gelişme Planı (2006), Sivas Valiliği.

Sivas İl Özel İdaresi Performans Planı, 2006.

Sivas Eğitim Hizmetleri Eylem Planı (2006), Sivas Valiliği.

Sivas Sağlık Hizmetleri Eylem Planı (2006), Sivas Valiliği.

Sivas Gençlik Hizmetleri Eylem Planı (2006), Sivas Valiliği.

Sivas Eğitim Hizmetleri Eylem Planı (2006), Sivas Valiliği.

Sosyal Hizmetlerin Geliştirilmesi Eylem Planı (2006), Sivas Valiliği.

Şaylan, G. (1969), “Türk Kamu Yönetiminde Planlama Birimleri ve Sorunları”, Amme İdaresi Dergisi, 2(3), Ankara.

Toksöz, F. (2008), (Yayına Hazırlayan), İyi Yönetişim El Kitabı, TESEV, İstanbul.