BOBİ FRS KAPSAMINDA TARIMSAL FAALİYETLERİN İNCELENMESİ VE TMS-41 TARIMSAL FAALİYETLER STANDARDI İLE KARŞILAŞTIRILMASI

Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS), 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren bağımsız denetime tabi olup da tam set TFRS dışında kalan işletmelere yönelik olarak, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) tarafından hazırlanarak yürürlüğe konulmuştur. BOBİ FRS’nin Tarımsal Faaliyetler Bölümü, TMS 41 Tarımsal Faaliyetler standardına benzer şekilde tarımsal faaliyette bulunan işletmelere yönelik muhasebe ilkelerini açıklamaktadır. Bu çalışmada, tarımsal faaliyetlere yönelik muhasebeleştirme ilke ve esasları BOBİ FRS kapsamında uygulama örnekleri ile birlikte açıklandıktan sonra TMS 41 Tarımsal Faaliyetler Standardı ile karşılaştırması yapılmış, benzerlikleri ve temel farklılıkları ortaya konmuştur.

INVESTIGATION OF AGRICULTURAL ACTIVITIES UNDER FINANCIAL REPORTING STANDARD FOR LARGE AND MEDIUM SIZED ENTERPRISES AND COMPARISON WITH TAS-41 AGRICULTURE

Financial Reporting Standard for Large and Medium-Sized Enterprises (FRS for LMEs) has been prepared and then put into effect by the Public Oversight Accounting and Auditing Standards Authority (KGK) for businesses that are subject to independent audit but not full set of TFRSs as of January 1, 2018. The Agricultural Activities Section of FRS for LMEs explains the accounting principles for businesses engaged in agricultural activities, similar to TAS 41 Agriculture. In this study, after explaining the accounting principles for agricultural activities with application examples within the scope of FRS for LMEs, comparison with TAS 41 Agriculture is made similarities and fundamental differences are revealed.

___

  • Ataman, B. ve Cavlak, H. (2017). Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS) ile Tam Set Türkiye Finansal Raporlama Standartlarının (TMS/TFRS) Karşılaştırılması. Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2(3), 153-168.
  • Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı (BOBI FRS), Erişim adresi: http://www.kgk.gov.tr/ Erişim Tarihi: 01.11.2021.
  • Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı Hakkında 56 Sıra No’lu Tebliğ. (2017, 29 Temmuz.). Ankara: Resmi Gazete (Sayı: 30138 Mükerrer).
  • Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı Hakkında Karar ve Eki BOBİ FRS 2021 Sürümü (2021, 30 Mart). Ankara: Resmi Gazete (Sayı: 31439 Mükerrer).
  • Doğan, A. (2017). Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standardı ile TMS/TFRS Karşılaştırması. İşletme Araştırmaları Dergisi, 9(4), 770-786.
  • Gücenme Gençoğlu, Ü. (2017). Temel Konularda BOBİ FRS ve TMS/ TFRS Karşılaştırması. Muhasebe ve Finansman Dergisi, 76, 1-24.
  • Karapınar, A., Eflatun, A.O. (2017). Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı Uygulama ve Yorumları 2018 BOBİ FRS. Ankara: Gazi Kitabevi.
  • Kıymetli Şen, İ. ve Özbirecikli, M. (2018). BOBİ FRS’nin Muhasebe Uygulamalarına Getirdiği Değişiklikler: BOBİ FRS, TMS/TFRS ve Mevcut Muhasebe Sistemi Çerçevesinde Bir İnceleme. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Dergisi, (Özel Sayı), 462-484.
  • Özbirecikli, M., Kıymetli Şen, İ. ve Tüm, K. (2017). Uygulamaya Dönük Örnekli Açıklamalarla Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı BOBİ FRS. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Taştan, H. (2013). Büyükbaş Canlı Varlık İşletmelerinde Muhasebe Düzeni. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • TMS 20- Devlet Teşviklerinin Muhasebeleştirilmesi ve Devlet Yardımlarının Açıklanması, Erişim adresi: http://www.kgk.gov.tr/ Erişim Tarihi: 01.11.2021.
  • TMS 41-Tarımsal Faaliyetler, Erişim adresi: http://www.kgk.gov.tr/ Erişim Tarihi: 01.11.2021.
  • Tunçez, H. A. (2018). Büyük Ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS) İle Türkiye Muhasebe Standartları (TMS) Arasındaki Temel Farklılıklar. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 11(61), 1018-1024.
  • Yükçü, S., İpek Alkan, G., Kaplanoğlu, E. ve İçerli, M.Y. (2021). BOBİ FRS Uygulamaları (2021 Sürümü). İstanbul: İstanbul Yeminli Mali Müşavirler Odası.
Mali Çözüm-Cover
  • ISSN: 1303-5444
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası
Sayıdaki Diğer Makaleler

MEVSİMLİK İŞÇİLERİN YILLIK ÜCRETLİ İZİN HAKKI

Cumhur Sinan ÖZDEMİR

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ ÇERÇEVESİNDE KALİTE MALİYETLERİ: ÜRETİM İŞLETMESİNDE BİR UYGULAMA

İlker KEFE, Zozan KANARYA AYDIN

BEPS ÇERÇEVESİNDE VERGİYİ DOLANMA YOLLARI İLE MÜCADELE ve TÜRKİYE

Erdinç ALP

KARŞILIKLARIN TMS 37, VERGİ USUL KANUNU, TÜRK TİCARET KANUNU VE MUHASEBE SİSTEMİ UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ KAPSAMINDA İNCELENMESİ VE TMS 37’YE GÖRE MUHASEBE UYGULAMALARI

Abitter ÖZULUCAN

HAVAYOLU YOLCU TAŞIMACILIĞI SEKTÖRÜNÜN FİNANSAL PERFORMANS GÖSTERGELERİNİN MAKROEKONOMİK ANALİZİ: ORAN ANALİZİ YÖNTEMİ İLE COVID-19 SÜRECİ VE ÖNCESİNE İLİŞKİN BİR KARŞILAŞTIRMA

Melahat BATU AĞIRKAYA, Dursun KELEŞ

BOBİ FRS KAPSAMINDA TARIMSAL FAALİYETLERİN İNCELENMESİ VE TMS-41 TARIMSAL FAALİYETLER STANDARDI İLE KARŞILAŞTIRILMASI

Saime DOĞAN, Hakan TAŞTAN

‘TAHSİL EDİLEMEYECEĞİ ANLAŞILAN KAMU ALACAĞI’ KAVRAMININ BELİRLİLİK İLKESİ BAKIMINDAN YARGI KARARLARI IŞIĞINDA İNCELENMESİ

Zinnur TUNÇ

KONKORDATO KOMİSERLERİNİN FİNANSAL TABLOLARIN ANALİZİNDE DİKKAT ETMELERİ GEREKEN ÖZELLİKLİ HUSUSLAR

Nevran KARACA, Zeynep KILIÇ

COVID-19 PANDEMİSİNİN MUHASEBE MESLEĞİ VE MUHASEBE MESLEK MENSUPLARINA ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Ayşe ATASOY, İsmail TEKBAŞ, Murat AZALTUN, Arzu AKTAŞ, Seda YAVUZASLAN SÖYLEMEZ

HUKUKİ BELİRLİLİK İLKESİ AÇISINDAN TÜRK VERGİ HUKUKUNDA BİNEK OTOMOBİL KAVRAMI

Özgür BİYAN, Sinan AKYOL