Olguların diliyle konuşmak: Tractatus üzerine bir deneme

Wittgenstein, felsefî mantık denemesi olan Tractatus Logico-Philosophicus adlı eserinde felsefî sorunları mantıksal açıdan çözümlemekte ve bir yandan dilin sınırlarını çizerken diğer yandan da dünyanın sınırlarını belirlemeye çalışmaktadır. O, üzerinde konuşulabilen şeylerin olguyla sınırlı kalması gerektiğini, olgular dünyayı belirlediği ve aşkın bir dünya tasarımı herhangi bir olguya karşılık gelmediği için metafizik şeyler üzerine konuşulamayacağını söylemektedir. Ona göre bir şey hakkında konuşmak, o şeyin resmini yapmakla aynı anlama gelmektedir.

Speaking with language of facts: An essay converning tractatus

Wittgenstein, in his book Tractatus Logico-Philosophicus that is essay concerning philosophical logic, analyzes philosophical problems as logical, in one sense he tries to determine limits of the world, in another sense he defines limits of language. He says that things whereof can speak have to be limited by facts, that since facts determine the world and a conception of transcendental world does not correspond to any fact, metaphysical things cannot be spoken of. According to him, speaking of anything is identical to limning of that thing.

___

Aristoteles, Yorum Üzerine, çev. Saffet Babür, Ankara: İmge Kitabevi, 1996.

Kant, Immanuel, Arı Usun Eleştirisi, çev. Aziz Yardımlı, İstanbul: İdea Yayınevi, 1993.

Pears, David, Wittgenstein, çev. Arda Denkel, İstanbul: Afa Yayıncılık, 1985.

Platon, Sofist, çev. Cenap Karakaya, İstanbul: Sosyal Yayınlar, 2000.

Soykan, Ömer Naci, Felsefe ve Dil, İstanbul: Kabalcı Yayınevi, 1995.

Wittgenstein, Ludwig, Defterler 1914-1916, çev. Ali Utku, İstanbul: Birey Yayıncılık, 2004.

Wittgenstein, Ludwig, Remarks on the Foundations of Mathematics, trans. G.E.M. Anscombe, London & New York:Blackwell & Macmillan Company, 1956.

Wittgenstein, Ludwig, Tractatus Logico-Philosophicus, trans. Charles Kay Ogden, London & New York: Routledge,2000.