HEIDEGGER FELSEFESİNDE TEKNİĞİN ÖZÜNE GİDEN YOL

Yirminci yüzyıl felsefesini derinden etkilemiş bir filozof olan Heidegger, yaygınfelsefi düşünmeyi onun için hakiki bir ontolojik araştırma olan Varlığı düşün-mekten ziyade var olanların düşünülmesini ele alan bir düşünme olarak okur.Modern düşünme ve çağcıl teknik anlayışına da yansıyan bu düşünme ile insan,nesne-özne, öz-görünüş, Varlık-var olan gibi metafizik ayrımlarla Varlığın ken-disinden uzaklaşmış, evren içinde evrene ve Varlığa yabancı kalmıştır. Heide-gger, felsefeye, Varlık ile kurulacak yeni ilişkinin yolunu, Grek düşünürlerinin‘kavram’larına bakarak döşeme görevini verir. Böylece felsefe, metafizik/mo-dern düşünümden ve bu düşünümün tüm görünüşlerinden kurtulabilir ve Varlıkile yeni bir ilişki kurabilme imkânına sahip olur. Bu çalışma, Heidegger’in, bukavramlardan biri olan ‘tekhne’nin özünü arayışındaki düşünme yolunu ele alır.

THE WAY TOWARDS THE ESSENCE OF THE TECHNICS IN THE PHILOSOPHY OF HEIDEGGER

Heidegger, the philosopher who has the great effects on the philosophy of twentieth century, takes the broad philosophical thought that is thinking of beings rather than thinking of The Being itself which is the true ontological search for him. With this way which also reflects to the modern and contemporary thinking way, human has become distanced from The Being itself and is alienated from The Being itself and from nature while he himself is in this nature by metaphysical distinction of notions as subject-object, essence-appearance, The Being-beings. For Heidegger, philosophy has the mission of the paving the way for a new relationship between the Being and human by contemplating the notions of the philosophers before Plato. Thereby, philosophy sets itself free from the metaphysical/modern thinking and the all appearances of this thinking way thus has the opportunity of a new relation with the Being. This study discusses the way of thinking on looking the essence of the concept ‘techne’ which is one of these notions in Heidegger.

___

Aristoteles; Poetika, 1. Baskı, çev. Samih Rifat, İstanbul: Küçük Kitaplar, 2003.

Davis, Bret W.; “Introduction: key concepts in Heidegger’s thinking of being”, Key Concepts: Martin Heidegger, ed. Bret W. Davis, Durham: Acumen Publishing, 2010.

Delice, Didem; “Heidegger’in Tekniğin Kökenine İlişkin Soruşturması”, FLSF: Felsefe ve Sosyal Bilimler Dergisi, ss. 307-328, S. 23, 2017.

Figal, Günter; “Phenomenology: Heidegger after Husserl and the Greeks”, Key Concepts: Martin Heidegger, 1.Edition, ed. Bret W. Davis, Durham: Acumen Publishing, 2010.

Guignon, Charles B.; “Introduction”, The Cambridge Companion to Heidegger, 1.Edition, ed. Charles B. Guignon, Cambridge University Press, 1993.

Gür, Aysun; “Heidegger’de Varolanlar ile Dünyanın İlişkisi Üzerine”, Kaygı: Uludağ Üniver- sitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Felsefe Dergisi, ss. 128-143, S. 28, 2017.

Heidegger, Martin; “The Way to Language”, Basic Writings, David Farrell Krell, New York: Harper Collins Publishers, 1993.

Heidegger, Martin; Nedir Bu Felsefe?, 1. Baskı, çev: Ali Irgat, İstanbul: Afa Yayınları, 1995.

Heidegger, Martin; Tekniğe Yönelik Soru, 1. Baskı, çev. Doğan Özlem, İstanbul: Afa Yayınları, 1997.

Heidegger, Martin; “Dönüş”, Teknik ve Dönüş&Özdeşlik ve Ayrım, 1. Baskı, çev. N. Aça, Ankara: Phar- makon Yayınları, 2015.

Heidegger, Martin; Sanat Eserinin Kökeni, 2. Baskı, çev. Fatih Tepebaşılı, Ankara: De Ki Basım Yayım, 2011.

Heidegger, Martin; Hümanizm Üzerine, 1. Baskı, çev. Yusuf Örnek, Ankara: Türkiye Felsefe Kurumu Ya- yınları, 2013.

Kart, Berfin; “Aristoteles ve Heidegger’in Sanat Kuramlarında ‘Poiesis’ ve ‘Phronesis’”, Kay- gı: Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Felsefe Dergisi, ss.77-88, s.25, 2015.

Platon; Devlet, 8. Baskı, çev. Sabahattin Eyüboğlu, M. Ali Cimcoz, İstanbul: Remzi Kitabevi, 1995.