Yunan ayaklanması sırasında Girit Resmo'da müsadere ve müzayedelere dair bir inceleme

Bu çalışmanın amacı Kandiye ve Hanya'nın yanı sıra Resmo'da da Yunan Ayaklanması'na katılanların mallarına müsadere işlemi uygulandığının ortaya konulmasıdır. Çakşmada temel' olarak Başbakanlık Osmanlı Arşivi'ndeki müsadere ve müzayede kayıtları ile Resmo kadı sicilleri'~ kullanılmıştır. Araştırmada bu süreçte müsadere ve müzayede işlemleri ile Resmo'da mülkiyetin"' önemli ölçüde el değiştirdiği sonucuna ulaşılmıştır. Resmo şehir merkezinde ve çevresinde çok sayıda mülk Müslümanların eline geçmiştir.

A study on confiscations and auctions in rethymno during the Greek Rebellion

The purpose of this study is to demonstrate that confiscations of wealth of those participated in the Greek Rebellion were not limited to Candia and Chania regions, but extensively applied in Rethymno as well. This study evaluates the testimony of Rethymno confiscation record books in the Prime Ministry's Ottoman Archive and Rethymno kadi records We argue that confiscation and auction practices following the uprising led to a substantial change in the ownership of goods and properties in Rethymno. Therefore, Muslims took possession of a number of real estates both in the city center and the neighboring districts.

___

Adıyeke A. Nükhet ve Nuri Adiyeke (2006). "Olive Production in Crete in 19th Century", • Bulgarian Historical Review-Revue Bulgare d'Histoire (3-4), 2006, s. 155-167.

Adıyeke, A. Nükhet (2000). Osmanlı İmparatorluğu ve Girit Bunalımı 1896-1908, TTK, Ankara.

Adıyeke, A. Nükhet (2001). "XVIL Yüzyıl Girit (Resmo) Kadı Sicillerinde Zımmi Davaları", Pax Ottomana-Studies in Memoriam Prof. Dr. Nejat Göyünç, (Editör: Kemal Çiçek), Sota Haarlem.

Adıyeke, A. Nükhet ve Nuri Adıyeke (2000). "Yunan İsyanı Sırasında Girit'te İrtidat Olayları", ' Kebikef. 10, s. 107-113..

Ahmed Cevdet Paşa (1309). Tarih-ı Cevdet, c. 11, 2. baskı, Dersaadet.

Balta, Evangelia (2000). "Olive Cultivation in Crete at the time of the Ottoman Conquest", Osmanlı Araştırmaları!Journal of Ottoman Studies~XX, s. 143-164.

Clogg, Richard (1997). Modern Yunanistan Tarihi, İletişim Yayınları, İstanbul.

Kütükoğlu, Mübahat (1986). "Yunan İsyanı Sırasında Anadolu ve Adalar Rumları'nın Tutumları l. ve Sonuçları", Üçüncü Askeri Tarih Semineri - Türk Yunan İlişkileri™, Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı Yayınları, Ankara.

Milas, Herkül (1994). Yunan Ulusunun Doğuşu, İletişim Yayınları, İstanbul

Mumcu, Ahmet (1985). Osmanlı Devleti'nde Siyaseten Kati, Birey ve Toplum Yayınları, Ankara.

Pakalın, M. Zeki (1983). Osmanlı Tarih Deyimleri ve Terimleri Sözlüğü, c: II, İstanbul.

Veinstein, Gilles ve Yolande Triantafyılıou Balande. "Les Inventaires Apres Deces Ottomans de ; Crete" Probate Inventoires A New Source for the Historical Study of Wealth Material Culture and Agricultural Development, A.A.G. Bijdragen No: 23, Wageningen, Afdeling Agrarische I Geschiedenis Landboowhogeschool, s. 191-204

Yaşar, Filiz (2006). Yunan Bağımsızlık Savaşı'nda Sakı^Adası, Phoenix Yayınları, Ankara.