Muhafazakar modren medeniyet projesinin kadın mimarı: Halide Edip Adıvar

Halide Edip, Osmanlı modernleşmesinin gündelik hayatta etkilerinin yaşanılabilir olduğu bir dönemde doğup büyüyerek doğu-batı tartışmasının yoğun olduğu bir dönemde düşünsel üretimine başlamış Türk düşünce dünyasının ender yazar-çizer kadınlarındandır. Doğu ve Batının ölçülü birlikteliği olan medeniyet projesi, Adıvar'm siyasal yazınlarında muhafazakâr modernlik çizgisinde ilerlerken bu proje cumhuriyet sonrası eserlerinde eğitimi aşan bir "terbiye" vurgusu ile kadın karakterler üzerinden cisimleşecektir.

The female architect of a modern-conservative project: Halide Edip Adıvar

Halide Edip, a remarkable Turkish intellectual woman, was born in an important historical period in which the impact of Ottoman modernisation was experienced intensively. She began to develop her thoughts within an intellectual atmosphere dominated by East-West debate. Civilisation project as a balanced synthesis of East and West emerges in Halide Edip's political writings along the lines of conservative modernisation. The author maintains that such a modernisation project appears in her works during the Republican period with a heavy emphasis on "moral education or manner" (terbiye) via women characters.

___

Adak, H. (2004) "Otobiyografik Benliğin Çok-Karakterliliği: Halide Edip'in İlk Romanlarında Toplumsal Cinsiyet", Irzık, Sibel ve Parla Jale (der.) Kadınlar Dile Düşünce: Edebiyat ve Toplumsal Cinsiyet içinde, İstanbul: İletişim.

Adıvar, H. E. (1955) Türkiye'de Şark, Garp ve Amerikan Tesirleri, İstanbul: Doğan.

Adıvar, H. E. (1954) Sonsu^ Panayır, İstanbul: Tekin.

Adıvar, H. E. (1967) Yeni Turan, İstanbul: Bahar.

Adıvar, H. E. (1981) Tatarcık, İstanbul: Atlas.

Adıvar, H. E. (1995) "Türkiye'de Diktatörlük ve Reformlar", Türkiye Günlüğü, 37,118-126. Adıvar, H. E. (1998) Sinekli Bakkal, İstanbul: Özgür.

Akyol, T. (2002) "Liberalizm ve Milliyetçilik", Bora, T.(der), Milliyetçilik: Türkiye'de Siyasi Düşünce, İstanbul: İletişim, 731-749.

Betin, S. Ü. (1951) Atatürk inkılabı ve Ziya Gökalp-Yahya Kemal- Halide Adıvar, İstanbul: Güven.

Bora, T. (2003) Türk Sağının Üç Hali, İstanbul: İletişim.

Çetinsaya, G. (2002) "Halide Edip Adıvar", U. Kocabaşoğlu (der), Modernleşme ve Batıcılık: Türkiye'de Siyasi Düşünce, İstanbul: İletişim, 88-91.

Duman, F. (2004) "Edmund Burke-Muhafazakarlık, Aydınlanma ve Siyaset", Muhafazakar Düşünce, 1 (Yaz), 33-59.

Durakpaşa, A. (1988) "Cumhuriyet Döneminde Kemalist Kadın Kimliği" Tarih ve Toplum, 51, 39-43.