Lazistan’da Müskiratın Men’ine Dair: Hopa’da içki yasağı

Bu çalışmada bir belgeye dayalı olarak 1895 yılında Hopa’da uygulanan müskirat (içki) yasağı üzerinde durulmaktadır. Trabzon Vilayeti’nin pekçok merkezinde meyhaneler işletilebilirken Hopa’daki bu içki yasağının nedenleri üzerine sorular sorulmuş ve yanıtları aranmıştır.

On teh prohibition of alcohol consumption in Lazistan: the Case of Hopa

This paper focuses on the prohibition of alcoholic beverages in Hopa in 1895 based on a archive document concerning social life of the region. Although many taverns/pub (meyhane) serve alcoholic beverages for local people in a variety of countries within the frontiers of Province of Trabzon, the reasons for the prohibition in Hopa are inquired and some conclusions are drawn from the close examination of the archive documents.

___

Basbakanlık Osmanlı Arşivi

Dahiliye İrade (DH. İD)

Şura-yı Devlet (ŞD)

Dahiliye Nezareti Mektubi Kalemi (DH.MKT.)

Sadaret Mühimme Kalemi Evrakı) A.}MKT.MHM.

Sadaret Mektubî Kalemi Nezaret ve Devâir Yazışmalarına Ait Belgeler (A.} MKT.NZD)

Hariciye Nezareti Mektubi Kalemi (HR. MKT.)

Basiretçi Ali Efendi, (2001) İstanbul Mektupları, Haz. Nuri Sağlam, Kitabevi

Yay. İstanbul.

Düstür, Cüz’-i Sani, 1289.

Düstur, Zeyl, 1298, İstanbul.

Düstur, Birinci Tertip, C.6.

Düzdağ, M. Ertuğrul (1983) Ebussuûd Efenedi Fetvaları Işığında 16. Asır

Türk Hayatı, İstanbul: Enderun Kitabevi.

Emiroğlu, Kudret (Haz.) (2002) Trabzon Vilayeti Salnamesi, 1888, C. 13, Trabzon İli ve İlçeleri Eğitim, Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı Yay. Ankara.

Emiroğlu, Kudret, (Haz.) (1999) Trabzon Vilayeti Salnamesi, 1878, C. 10, Trabzon İli ve İlçeleri Eğitim, Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı Yay. Ankara.

Emiroğlu, Kudret, (Haz.) (2008) Trabzon Vilayeti Salnamesi, 1902, C. 20, Trabzon İli ve İlçeleri Eğitim, Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı Yay. Ankara.

Gelibolulu Mustafa Âli, (1978) Görgü ve Toplum Kuralları Üzerine Ziyafet Sofraları, Tercuman 1001 Temel Eser, Haz. Orhan Şaik Gökyay, İstanbul.

Heyd, Uriel (1973) “Kanun and Shari’a in Old Ottoman Criminal Justice”, Proceedings of the Israel Academy of Sciences and Humanities, Studies in Old Ottoman Criminal Law, ed. V. L. Menage, Oxford.