Yeni ilköğretim programi (2005) uygulamalari hakkinda ilköğretim 4. ve 5. sınıf öğrencilerinin görüşleri

Bu araştırmada, yeni ilköğretim programı uygulamaları (2005) hakkındaki öğrenci görüşleri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın modeli ilişkisel taramadır. Araştırmanın örneklemini 542 ilköğretim dördüncü ve beşinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmanın sonuçları şunlardır; “ders amaçlı olarak bilgisayarı daha çok kullanıyoruz; arkadaşlarımının değerlendirmesine katılıyoruz” sorularında erkek öğrencilerin lehine; “arkadaşlarımın değerlendirmesine katılıyoruz”; daha fazla araştırma, incelem, yapıyorum; değerlendirmeye ben de katılıyorum; daha fazla şiir, komposizyon yazıyoruz, daha fazla kitap okuyoruz; daha çok deney, gözlem, drama yapıyoruz” sorularında dördüncü sınıfların lehine; ders amaçlı olarak bilgisayarı daha çok kullanıyoruz; daha çok deney yapıyoruz; daha çok aktif ders işliyoruz” sorularında özel okulda öğrenim gören öğrenciler lehine anlamlı fark saptanmıştır.

Views of the students of 4th and 5th year primary school on the applications of the new primary school curriculum (2005)

It has been tried to determine the views of the students on the applications of the new primary school curriculum (2005) in this work. The model of research is relational scanning. Sample contents of the research are made of 542 students belonging to the 4th and 5th year primary school. The results of the research are as: the differences were determined on behalf of the male students for the question of “we use more computer for the purposes of our lessons; we join the evaluations of our friends”; on behalf of the 4th year students on the question of “we join the evaluations of our friends; make more investigations and research; I also join the evaluations; write more poems and compositions and read more books; carry out more experiments, observations and drama”; and meaningfully on behalf of the students studying in the private schools for the questions of “we use more computer for the purposes of our lessons; carry out more experiments; run our lessons more interactively (students focused)”.

___