SINIR VE SUÇ İLİŞKİSİ: SARP SINIR KAPISI ÜZERİNE BİR İNCELEME

Bu çalışmanın amacı suçları odak noktası olarak seçmek suretiyle sınırın toplum üzerindeki etkilerinin anlaşılmasına katkıda bulunmaktır. Sınır ve suç ilişkisi önceki çalışmalarda daha çok doğrudan sınır ihlalleri bağlamında, hukuki, ekonomik ya da kriminolojik bir vaka olarak ele alınmıştır. Bu çalışmada ise suçlara daha geniş bir toplumsal perspektiften yaklaşılmaktadır. Sınırın, toplumsal yapıyı ve insanların yaşamlarını nasıl farklılaştırdığı, odak noktasına suç olgusu yerleştirilerek araştırılmaktadır. Bu amaçla çalışma için yorumlayıcı sosyal bilim dâhilinde nitel yaklaşımla bir saha araştırması gerçekleştirilmiştir. Veriler sınır bölgesinde bulunan yerel halk ile yapılan derin mülakatlar, sahadaki gözlemler ve resmi kurumlarla yapılan görüşmelerle toplanmıştır. Çalışma sahası olarak Türkiye-Gürcistan sınırında bulunan Sarp sınır kapısı seçilmiştir. Sınır ve suç ilişkisi çalışmanın kuramsal odağında bulunmaktadır. Çalışmada sınırın şekillendirdiği suç olgusu ve toplumun sınırla etkileşiminden doğan sosyal koşulların suçlarla ilgisi konu edilmektedir. Sınırın, toplumsal ilişkiler, kültürel etkileşim, gündelik yaşam ve ekonomik etkinlikler gibi farklı alanlardaki etkileri çalışma kapsamında ortaya çıkartılmıştır. Sonuç olarak sınır ve suç ilişkisini belirleyen temel dinamiğin sınırın şekillendirdiği ekonomik yapı olduğu ortaya çıkmıştır.
Anahtar Kelimeler:

Sarp, Hopa, Sınır, Suç, Gürcistan.

___

  • BAY, A. (2017). “Osmanlı Gümrüğünde Bir Geçiş Belgesi: Pasavan veya Geçit Tezkeresi”.Kebikeç. XXI/43: 325-356.
  • CRESWELL, J. W. (2013). Nitel Araştırma Yöntemleri Beş Yaklaşıma Göre Nitel Araştırma ve Araştırma Deseni. (çev. M. Bütün-S. Demir). Ankara: Siyasal.
  • DERDİMAN, R. C. (2010). “Kentleşmenin Suça Etkisi ve Kentlilerin Suçla Mücadelesinin Sosyal ve Hukuki Boyutları”. Çağdaş Yerel Yönetimler. XIX/3: 49-73.
  • DONNAN, H. – T. M. WILSON (1999). Borders Frontiers of Identity, Nation and State. New York: Berg.
  • ENGİN, F. (2017). “Doğu Karadeniz’de Çay Tarımında Çalışan Gürcü İşçilerin Çalışma Koşulları Üzerine Gözlemler”. Fiscaoeconomia. I/3: 1-13.
  • GÖKULU, G. (2010). “Kent Güvenliği Kentleşme ve Suç İlişkisi”. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. XXIV/1: 209-226.
  • HARVEY, D. (2013). Sosyal Adalet ve Şehir. (çev. M. Moralı). İstanbul: Metis.