ANTALYA’NIN TÜRKLER TARAFINDAN FETHİ VE GÖRSELLERLE ANLATIMI

Batı Akdeniz kıyısında yer alan ve coğrafi konumu dolayısıyla önemli bir liman şehri olan Antalya bu özelliğinden dolayı sürekli istilalara maruz kalmıştır. II. Kılıç Arslan zamanında Antalya’ya ilk kez kuşatılmış fakat fetihle sonuçlanamamıştır. Sonraki dönemde fetih gerçekleşmiş Antalya fethedilmiştir. Sultan I. Gıyaseddin Keyhüsrev, saltanatı sırasında Antalya’yı üç aşamalı olarak 1207 yılında fethetmiştir. I.Gıyaseddin Keyhüsrey’in ölümüyle yerine geçen büyük oğlu Selçuklu sultanı I. İzzettin Keykavus Sinop’un fethinden sonra Antalya’ya gelmiş, Antalya’yı fethederek ikinci kez 1216 yılında Selçukluların hakimiyetine sokması ile Müslüman alemine fetihnameler aracılığı ile bildirilmiştir. Antalya şehrinin ikinci kez fethi ve onarımıyla birlikte şehir için farklı bir dönem başlamıştır. Fetihten sonra şehir siyasi ve ekonomik bakımdan önemini arttırmaya devam etmiştir. İzzettin Kaykavus’un ölümünden sonra tahta kardeşi Alaaddin Keykubat getirilmiştir. I. Alaaddin Keykubat’ın Türkiye Selçuklu tahtına geçmesiyle birlikte Türkiye ve Selçuklular hakimiyeti altında bulunan bütün bölgeler için tabir yerinde ise “Altın Çağ” başlamıştır. Antalya’nın bu fetih aşamaların günümüzde görselleri ile anlatımı mevcut olmadığından konuya ilişkin bilgiler incelenerek öğrenme kalıcılığa olan katkısını arttırmak için resimler yapılmıştır. Bu bağlamda yürütülen çalışma ile Antalya’nın fetih aşamaları görseller yardı ile anlatılmıştır.

Antalya’s Conquest of the Turks by the Turks and the Visuals

Antalya, which is located on the western Mediterranean coast and is an important port city due to its geographical location, has been subjected to constant invasions because of this feature. During the reign of Kılıc Arslan II, Antalya was besieged for the first time but not conquered. The conquest was achieved in the next period. Sultan Gıyaseddin Keyhusrev I conquered Antalya in three stages in 1207 during his reign. The eldest son and Seljuq Sultan Izzettin Keykavus who ascended the throne after the death of Gıyaseddin Keyhusrev I came to Antalya after the conquest of Sinop and conquered it in 1216. For the second time, Antalya came under the rule of Seljuqs and it was declared to the Muslim world through conquest letters. With the conquest and repair of Antalya, a different period began for the city. The city continued to increase its political and economic importance after the conquest. After the death of Izzettin Kaykavus, his brother Alaaddin Keykubat was enthroned. Therefore, the so-called "Golden Age" began for all regions under the domination of Turkey and the Seljuqs. Visual representations of Antalya's conquest stages do not exist today. Information about the subject have been examined and their pictures have been prepared. In this context, the conquest stages of Antalya have been explained with the help of visuals.

___

Bibi, İbn. (1996). El evamirü’l-Ala’iye fi’l-umuri’l-Ala’iye (Selçukname) I-II. Çev.M. Öztürk. Ankara.

Çimrin, H. (1974). Antalya tarihi ve turistik rehberi, 3. baskı, İstanbul. Emecen,

F. (1991). Antalya. İslam Ansiklopedisi, Türkiye Diyanet Vakfı Yay. ,C.3 İstanbul,

Erten, S. F. (1338-1340). Antalya livası tarihi, İstanbul.

Erdem, İ. (2002) Bir Ortaçağ kenti Antalya: Geç Antik dönemden Selçukluların sonuna genel bir yaklaşım (1). Adalya 5.

Güçlü, S. (2002). Kentleşme ve göç sürecinde Antalya’da kent kültürü ve kentlilik bilinci, Kültür Bak. Yay. Ankara.

Kaya, S. (2006). 1. Gıyaseddin Keyhüsrev ve 1. Süleyman Şah dönemi Selçuklu Tarihi (1192-1211), Ankara.

Kesik, M. (2003). Antalya‟ya yapılan ilk akınlar ve şehrin Selçuklu hakimiyetine girmesi, Son bir yılda Antalya sempozyumu, 18-19 Aralık 2003

Moğol, H. (1993). „Antalya‟nın fethi ve Türk mührünün vuruluşu‟, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Dergisi, İstanbul, Say 87.

Şahin, M. (2014) „Habibüs-Siyer‟e Göre Türkiye Selçukluları‟, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fak. Dergisi 54/1.

Yılmaz, L., Tuzcu, K. (2010). Antalya’da Türk dönemi kitabeleri, Haarlem Hollanda,

Yılmaz, L. (2008). Çanakkale, Anadolu‟daki Türk dönemi kitabeleri hakkında bir değerlendirme. 12. Ortaçağ-Türk dönemi kazıları ve sanat tarihi sempozyumu 15-17 Ekim 2008.

Yinanç, M. H. (2014). Türkiye tarihi Selçuklular devri 2. yay, Haz. R. Yinanç. Ankara.

Gezginlerin göçü ile Antalya, Suna İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü, Seri 6, 2008 Antalya

Yurt ansiklopedisi, 1982, cilt 2.