TOPLUMSAL CİNSİYET ROLLERİ VE AİLE İŞLEVSELLİĞİNİN PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİNE ETKİSİ

Bu çalışmanın amacı aile işlevselliği ve toplumsal cinsiyet rollerinin evli çiftlerin problem çözme becerilerine etkisini araştırmaktır. Araştırmaya 91 evli kadın ve 34 evli erkek olmak üzere toplam 125 kişi katılmıştır. Katılımcılara çevrimiçi formlar aracılığıyla Demografik Bilgi Formu, Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği, Aile Değerlendirme Ölçeği ve Problem Çözme Envanteri uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre aile işlevselliği alt boyutlarından roller, “davranış kontrolü” ve “problem çözme” ile toplumsal cinsiyet rolleri alt boyutlarından “eşitlikçi cinsiyet rolü”nün problem çözme becerilerini yordadığı bulgusuna ulaşılmıştır. Ayrıca demografik değişkenlerden aktif cinsel yaşam, ev işleri ile ilgilenme ve evlilik şekline göre problem çözme becerilerinin anlamlı derecede farklılaştığı gözlenmiştir.

THE EFFECTS OF SOCIAL GENDER ROLES AND FAMILY FUNCTIONALITY ON PROBLEM SOLVING SKILLS

The purpose of this study is to investigate the effects of gender roles and family functioning on problem solving skills of married individuals. A total of 125 people, 91 married women and 34 married men, participated in the survey. The surveys are conducted online. Demographic Information Form, Gender Roles Scale, Family Assessment Scale and Problem Solving Inventory are used. The results showed that “Behavior Control and Problem Solving” the subscales of family functioning, and “Egalitarian Gender Role” the subscale of Social Gender Roles predicted problem-solving skills of married couples. In addition, the problem solving skills of the participants differ according to whether they have or not an active sexual life, they are or not helping housework and how they get married.

___

  • Adaçay, F.R. (2014), Toplumsal Cinsiyet ve Kalkınma, Bursa, Ekin Yayınevi
  • Akgül Gök, F. (2013), Evli Kadın ve Erkeklerin Toplumsal Cinsiyet Rolleriyle İlgili Algılarının Aile İşlevlerine Yansıması, Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Akpınar, B. (2016), Evli Çiftlerin Toplumsal Cinsiyet Rolleri ve Evlilik Uyumu Arasındaki İlişkinin İncelenmesi, Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • Alacahan, O. (2010), “ Aile Birliğini Oluşturan Faktörler ve İşlevleri’’, Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi,11,289-298
  • Anar, B. (2011), Evli Çalışan Yetişkinlerin Cinsiyet Rolleri İle Evlilik Doyumu ve İş Doyumu Arasındaki İlişkinin İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.
  • Arıcı, F. (2011), Üniversite Öğrencilerinde Toplumsal Cinsiyet Rollerine İlişkin Algılar ve Psikolojik İyi Oluş, Yüksek Lisans Tezi, Hacette Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Bulut, I. (1990), Aile Değerlendirme Ölçeği El Kitabı, Ankara, Özgüzeliş Matbaası Canel, A. N. (2007), Ailede Problem Çözme, Evlilik Doyumu ve Örnek Bir Grup Çalışmasının Sınanması, Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Çağ, P. , Yıldırım, İ. (2013), “Evlilik Doyumunu Yordayan İlişkisel ve Kişisel Değişkenler’’, Türk Psikolojik ve Rehberlik Danışmanlık Dergisi,39,13-23
  • Çalışkan, M. (2017), Üstün Yetenekli Çocuklara Sahip Ailelerin İşlevselliği, Yüksek Lisans Tezi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gaziantep Demircioğlu, H. ,Tezel Şahin F. , Gunundi Y. (2011), “Anne Babaların Görüşüne Göre Aile İşlevleri’’, Erzincan Eğitim Fakültesi Dergisi, 13, 92-106
  • Eren, N.(2016), Yetişkinlik Bağlanma Stillerine Göre Bireylerin Öfkeyi İfade Etme Tarzlar, Kendilik Algısı ve Sosyal Problem Çözme Becerileri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi,Yüksek Lisans Tezi, Beykent Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Gümüş, H. (2015), Evli Bireylerin Yaşanan Sosyal Destek Düzeyi ve Yaşam Doyumları ile Problem Çözme Becerileri Arasındaki İlişki. Yüksek Lisans tezi, Yalova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yalova.
  • Gladding, S.T. (2015), Aile Terapisi Tarih, Kuram ve Uygulamaları, Ankara, PDR Yayınları.
  • Heppener P., Petersen C. (1982), “The Development and Implications Of a Personal Problem Solving Inventory’’, Journel Of Counselling Psychology, 29,66-75.
  • İlkketenci, R. (2004),Evli Bireylerin Problem ÇözmeBecerileri ve Evlilik Uyumları Arasındaki İlişki, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul
  • Kaplan, K. (2016), Evli Bireylerde Toplumsal Cinsiyete İlişkin Tutumların Evlilik Doyumuna ve Psikolojik İyi Oluş Durumuna Etkisinin İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Beykent Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Köknel, Ö. (2005), 2000’li Yılları Algılamak, İstanbul, Altın Kitaplar Yayınevi. Markman, H. J., Renick, M. J., Floyd, F. J., Stanley, S. M., & Clements, M. (1993). Preventing marital distress through communication and conflict management training: A 4-and 5-year follow-up. Journal of consulting and clinical psychology, 61(1), 70.Nazlı, S. (2001), Aile Danışmanlığı, Ankara, Nobel Yayım Dağıtım.
  • Sağlam, M. (2011), Boşanma Sürecinde Olan Ailelerdeki Çocukların Aile Algılarının ve Sorunlarının Resimler Aracılığı ile İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi.Ankara Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Sancaktar, N. (2016), Yeni Evlenen ve Uzun Süreden Beri Evli Olan Çiftlerin Evlilikte Problem Çözme Becerisi Düzeylerinin Öznel İyi Oluş ve Evlilik Doyumu Düzeyleri ile İlişkisinin İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Beykent Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Şahin, P. (2012),Hipersantif Hastaların Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarının Aile İşlevselliği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek ve Öz yeterlilik ile İlişkisinin İncelenmesi,Yüksek Lisans Tezi, Okan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul
  • Taşköprü, M. (2013), Evlilik Doyumu ile Problem Çözme Becerilerii Stresle Başa Çıkma ve Evlilik Süresi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi,Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Bilim Üniversitesi, Sosyal Bilimler Ensitüsü, İstanbul
  • Ünüvar, P. , Tagay, Ö.(2015), “Çalışan Evli Kadınların Toplumsal Cinsiyet Rolleri, Yaşam, İş Doyumu Ve Evlilik Uyumlarının İncelenmesi’’, Kadın/Woman 2000, 16,21-44.
  • Yalçın,B. , Tetik, S. , Açıkgöz, A.(2010), “ Yüksekokul Öğrencilerinin Problem Çözme Algıları ile Kontrol Odağı Düzeylerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Çalışma’’, Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 2, 19-27.
  • Yavuz, O. (2015), Evlilikte Problem Çözme Becerileri ve Evlilik Doyumunun Bilim Sanat Merkezinde Çocuğu Olan ve Olmayan Ebeveynler Açısından Karşılaştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Fatih Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Yılmaz, S. ( 2016),Güvensiz Bağlanma Stiline Sahip Olan Evli Bireylerin Aldatma ve Problem Çözme Becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Beykent Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Zeyneloğlu.S. , Terzioğlu F. (2011), “Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeğinin Geliştirilmesi ve Psikometrik Özellikleri’’, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi,40,409-420.