TÜRKİYE – AZERBAYCAN ARASINDAKİ TANAP PROJESİNİN TÜRKİYE’DEKİ STRATEJİK ENERJİ PLANLAMASINDAKİ ÖNEMİ ve AB ile İLİŞKİLERE ETKİLERİ

Bu çalışma TANAP Projesinin Türkiye için etkilerini konu edinen bir literatür taramasıdır. 21. yüzyıldadahi vazgeçilemez bir kaynak olan doğalgazın ülkeler açısından önemi yadsınamayacak kadar büyüktür.En büyük kullanım alanının elektrik olması bu kaynağı daha önemli kılmaktadır. Bu kaynağa sahip olanülkelerin güçleri tartışılamayacak kadar fazladır. Türkiye ve Azerbaycan bu gücün belirli ülkelerdetoplanmasını sakıncalı görmüş ve Güney Gaz Koridoru Projesi ile doğalgaz arzında üst sıralarda olanRusya’ya olan bağımlılığı azaltmayı hedeflemiştir. Proje kapsamında Türkiye sınırları içinden devamedecek bir boru hattı (Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı) olması ve Azerbaycan’dan sağlanacak olandoğalgaz kaynağı sebebiyle iki ülkeye de ekonomik ve siyasi güç katması ve AB ülkelerine kaynakarayışları için yeni yollar sunulması hedeflenmektedir.

THE IMPORTANCE OF THE TANAP PROJECT BETWEEN TURKEY AND AZERBAIJAN IN STRATEGIC ENERGY PLANNING AND THE EFFECTS ON EU RELATIONS

This study is a literature review of the effects of the TANAP project on Turkey. Even in twenty-first century, natural gas is very important for the countries. It has many usage areas like electricity. So we can say the power of the countries that can supply the source is too much and that can be undesirable for the other countries’ power. For that purpose, The South Gas Corridor project was started by Turkey and Azerbaijan. Aim of the project is reducing dependence to Russia, having economic and political potentials and providing an oppotunity to EU countries to find new sources. TANAP is the part of that project and it will provide to attain the goals to Turkey. In this way, Turkey can be energy center and trade point.

___

  • Akhundzada, D. E. (2016). TANAP projesi Türkiye’ye hem ekonomik hem politik fayda sağlıyor. Enerji Enstitüsü.
  • Ayhan, V. (2009). Avrupa'nın Enerji Arz Güvenliğinde Türkiye: Petrol, Doğal Gaz ve Entegrasyon. Uluslararası İlişkiler.
  • Banger, G. (2007). Enerji ve Kalkınma. Ankara: Enerji Forumu. BOTAŞ. (b.t.). http://www.botas.gov.tr/ British Petroleum. (tarih yok). Güney Gaz Koridoru Projesi. British Petroleum: https://www.bp.com/tr_tr/turkey/hakk_m_zda/bp-tuerkiye/shah_deniz_turkey.html, Erişim Tarihi: 28.01.2018.
  • Doğal Gaz Boru Hatları ve Projeleri. (tarih yok). T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı: http://www.enerji.gov.tr/tr-TR/Sayfalar/Dogal-Gaz-Boru-Hatlari-ve- Projeleri, Erişim Tarihi: 28.01.2018.
  • Dünya Bank. (2016). Dünya Bankası TANAP'a 800 milyon dolarlık krediyi onayladı. Bloomberg HT: http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1964483-dunyabankasi- tanapa-800-milyon-dolarlik-krediyi-onayladi, Erişim Tarihi: 29.01.2018
  • Düzyol, S. (2014). TANAP: Türkiye ve Azerbaycan İçin Enerjide 'Kazan-Kazan'. Egeli & Co. (08.07.2015). Haftanın Ortası Güncel Konularla Her Çarşamba
  • Erdoğan, N. (2017). TANAP Projesinin Türkiye ve Azerbaycan Enerji Politikalarındaki Yeri ve Önemi. Ömer Halisdemir Üniversitesi İİBF Dergisi.
  • Hürriyet Haber. (b.t). Tarihi Anlaşma İmzalandı. Hürriyet: http://www.hurriyet.com.tr/tarihi-anlasma-imzalandi-25382807, Erişim Tarihi: 29.01.2018.
  • Karagöl, E. T., & Kaya, S. (2014). Enerji Arz Güvenliği ve Güney Gaz Koridoru (GGK). SETA.
  • Mammadov, H. (2012). Trans Anadolu Doğalgaz Projesinin Jeopolitik Önemi. Ankara Üniversitesi SBF Dergisi.
  • Oğan, S. (2003). MAVİ AKIM PROJESİ: Bir Enerji Stratejisi ve Stratejisizliği Örneği. Stradigma.com
  • Oğan, S. (2006). Mavi Akım: Türk-Rus İlişkilerinde Mavi Bağımlılık Uluslararası İlişkiler Stratejik Analizler Merkezi (TÜRKSAM):
  • http://www.turksam.org/tr/makale-detay/548-mavi-akim-turk-rus-iliskilerinde-mavibagimlilik, Erişim Tarihi: 05.02.2018.
  • Süleymanov, A. (2013). Economıc and Strategic Expectations from Trans Anatolıan Natural Gas Pipeline Project.
  • T.C Avrupa Birliği Bakanlığı. (2014). Avrupa Birliği Sürecinde Enerji Faslı. T.C Avrupa Birliği Bakanlığı: 1-16. Erişim Tarihi: 02.02.2018.
  • T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı. (2016). Fasıl 15 - Enerji. T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı: https://www.ab.gov.tr/80.html, Erişim Tarihi: 31.01.2018.
  • T.C. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu. (2017). Doğal Gaz Piyasası Sektör Raporu.
  • Ankara: T.C. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı.
  • Tamzok, D. N. (2014). Türkiye enerji ithalatında kaçıncı? Enerji Günlüğü: http://www.enerjigunlugu.net/turkiye-enerjiithalatindakacinci_ 10228.html#.VLt4g0esVkM, Erişim Tarihi: 31.01.2018.
  • TANAP. (b.t). Asrın Projesinde Dev Ortaklık. TANAP: http://www.tanap.com/medya/basin-bultenleri/asrin-projesinde-dev-ortaklik/, Erişim Tarihi: 30.01.2018.
  • (2016). TANAP Project: Securing the natural gas needs of Turkey and Europe Providing SCADA and telecommunications infrastructure for the pipeline.
  • Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi. (b.t.). TANAP: http://www.tanap.com/, Erişim Tarihi: 27.01.2018.
  • Türkiye Petrolleri. (2016). Ham Petrol ve Doğal Gaz Sektör Raporu.
Istanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1303-5495
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Yayıncı: İstanbul Ticaret Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

LİDERLİK TARZLARININ ÖRGÜTSEL SESSİZLİK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: TELEKOMÜNİKASYON SEKTÖRÜNDE BİR ARAŞTIRMA

Muhammet Metehan ÖZDİL, Ahu Tuğba KARABULUT

BİREYLERİN MODA SATIN ALMA DAVRANIŞI VE SOSYAL MEDYA KULLANIMI İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Figen YILDIRIM, Aysel BOZTEPE

KUŞAKLARARASI İŞ DEĞERLERİ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK İLİŞKİSİ: VAKIF ÜNİVERSİTELERİNDE BİR İNCELEME

İlkay ÖZTÜRK

İNDİRİM MARKETLERİN ENFLASYONA ETKİSİ

Nurdan TÜMBEK TEKEOĞLU, Murat ALTAY

BİLGİ KAYNAĞI ÜLKESİ VE PERSONEL ÜLKESİ HİZMET DEĞERLENDİRMELERİNİ NASIL ETKİLER? KATEGORİLER ARASINDA BİR KARŞILAŞTIRMA

Edin Güçlü SÖZER

ULUSLARARASI PAZARLAMA KARMASI STRATEJİLERİNİN İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: SEKTÖRLER ARASI KARŞILAŞTIRMA

Mehmet SAĞLAM, Serdar PİRTİNİ

3-6 YAŞ ARASI OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN OYUNCAK TERCİHLERİ VE CİNSİYET KALIP YARGILARI İLE EBEVEYNLERİNİN TOPLUMSAL CİNSİYET ALGILARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

Fatma Nur MENEKŞE, Aşkın ASAN

ÇALIŞANLARIN DUYGUSAL ZEKÂ DÜZEYLERİYLE TÜKENMİŞLİK ALGILARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ARAŞTIRILMASI

Ertuğrul KÖSEOĞLU

ÖRGÜTSEL GÜVENİN ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: BANKACILIK SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA1

Adenis KODRA, Ahu Tuğba KARABULUT

ÇALIŞANLARIN İŞ MOTİVASYONU VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK İLE FİRMA PERFORMANSI ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN İNCELENMESİ: DENETİM SEKTÖRÜ ÇALIŞANLARI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA

Murat ÇEMBERCİ, Elif TÜL