ÖRGÜTSEL GÜVENİN ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: BANKACILIK SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA1

Örgütsel güven kişinin çalıştığı kuruluşa duyduğu güven, örgütsel bağlılık ise kişinin çalıştığı kuruluşabağlılığıdır. Bu makalenin amacı, örgütsel güvenin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisini bankacılıksektöründe araştırmaktır. Çalışmanın araştırma formu, İstanbul’da üç bankada görev yapan 270 çalışanaverilmiş, bu formların 245 tanesi geri toplanarak analiz edilmiştir. Araştırma verilerine frekans dağılımı vegüvenilirlik analizleri, ortalama, standart sapma ve varyans analizleri, faktör analizi, korelasyon analizi veçoklu regresyon analizi uygulanmıştır. Araştırmada örgütsel güvenin örgütsel bağlılığı etkilediği tespitedilmiştir. Çalışmanın gelecekte bu alanda yapılacak çalışmalara kaynak olarak katkıda bulunacağıbeklenmektedir.

THE EFFECT OF AN ORGANIZATIONAL TRUST ON AN ORGANIZATIONAL COMMITMENT: A RESEARCH IN A BANKING SECTOR

An organizational trust is a trust of an employee towards its workplace whereas an organizational commitment is a commitment of an employee towards its workplace. The purpose of this article is to search the effect of an organizational trust on an organizational commitment in a banking sector. The questionnaires of the study were given to 270 employees who worked in three banks in İstanbul and 245 of them were collected back and analyzed. Frequency distribution and reliability analyzes, mean, standard deviation and variance analyzes, factor analysis, correlation analysis and multiple regression analysis were applied to the data. It is found that an organizational trust affects an organizational commitment. This study is expected to contribute into further studies in this field.

___

  • Ağacık, K. (2011). Kütahya’da faaliyet gösteren özel öğretim kurumlarında örgütsel iklimin örgütsel bağlılığa etkisi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı.
  • Akçay, Y.Y. (2016). Tükenmişlik ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişki: İstanbul’da özel bir hastanede sağlık bakim hizmetleri çalışanları üzerine bir araştırma. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. İstanbul Arel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Hastane ve Sağlık Kurumları Yöneticiliği Anabilim Dalı.
  • Akyel, Y. (2014). Örgütsel adalet ve örgütsel güven ilişkisi. Yayınlanmamış doktora tezi. Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimler Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı.
  • Allen, N.J., & Meyer, J.P. (1990). The measurement and antecedents of affective, continuance and normative commitment to the organization. Journal of Occupational Psychology, 63(1), 1-18.
  • Başar, P. (2018) The Effect of Organizational Justice on the Organizational Commitment, Research and Development on Social Sciences, IASSR Texts in Social Sciences 13, Poland: IASSR. ISBN 978-1-4614-7137-0 (e-book), 243-260.
  • Bozkurt Yıldırım, H. (2014). Örgütsel güven ile psikolojik sermaye arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik bir araştırma. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı.
  • Broomiley, P. & Cummings, L.L. (1992) “Transactions cost in organizations with trust”. Discussion paper, 128. Minneapolis: University of Minnesota, Strategic Management Research Center. (1996) The Organizational Trust Inventory (OTI).
  • Roderick M. Kramer ve Tom R. Tyler (Der.), Trust in Organizations: 302-319. Thousand Oaks: Sage.
  • Çavundurluoğlu, E. (2016). İlköğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeylerinin incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı.
  • Çelik, H. (2016). Demokratik liderlik ve örgütsel güven ilişkisi: Balıkesir merkez ilçeleri örneği. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi ve Teftişi Bilim Dalı.
  • Çoban, C. (2016). Kurumsal firma çalışanlarında tükenmişlik ve örgütsel bağlılık düzeylerinin yaşam doyum düzeyleri ile ilişkisinin incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Psikoloji Anabilim Dalı Klinik Psikoloji Bilim Dalı.
  • Gül, C.A. (2014). İlkokul yöneticilerinin örgütsel etik davranışlarının öğretmenlerin örgütsel bağlılığıyla ilişkisi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Zirve Üniversitesi ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüleri Ortak Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programı.
  • Güner, A.G. (2015). Öğretim elemanlarının örgütsel bağlılık düzeylerinin değerlendirilmesi (Giresun üniversitesi örneği). Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı.
  • Gürül, B. (2013). Takım çalışması ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiye yönelik uygulamalı bir araştırma. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. İstanbul Aydın Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı İşletme Yüksek Yönetimi Yüksek Lisansı.
  • İbrahimzade, Y.Y. (2016). Algılanan örgütsel adaletin, güven ile bağlılık üzerindeki etkisi ve hizmet sektöründeki bir uygulaması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Mühendislik Yönetimi Programı.
  • Kalemci Tüzün, İpek. (2006). Örgütsel güven örgütsel kimlik ve örgütsel özdeşleşme ilişkisi: Uygulama bir çalışma. Yayınlanmamış doktora tezi. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı.
  • Kanten, P. (2012). İşgörenlerde iş adanmanın proaktif davranışların oluşumunda örgütsel güven ile örgütsel özdeşleşmenin rolü. Yayınlanmamış doktora tezi. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı.
  • Kasil, N. (2010). Örgütsel güven ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişki- Bankacılık sektöründe bir uygulama. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı.
  • Kaya, F. (2010). Birinci basamak sağlık hizmetlerinde örgütsel bağlılık, iş tatmini ve motivasyon üzerine bir uygulama. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Yönetimi Anabilim Dalı Hastane ve Sağlık Kurumları Yönetimi Bilim Dalı.
  • Koç, T.S. (2015). İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının örgütsel güven ve iş tatminine etkisi: Alanya’da konaklama işletmeleri üzerine bir araştırma. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü İşletme AnaBilim Dalı Yönetim ve Organizasyon Programı.
  • Kodra, A. (2018). Örgüt güvenin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi ve bir uygulama. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı.
  • Küçük, S. (2010). Çalışanların iş tatmin düzeyleri ve örgütsel bağlılıklarının, çalışma motivasyonuna olan etkileri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Yönetimi Anabilim Dalı İnsan Kaynakları ve Örgütsel Değişim Bilim Dalı.
  • Moripek, İ. (2016). Kişi-örgüt uyumu ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin incelenmesi: Havacılık sektörü örneği. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Yönetimi Anabilim Dalı İşletme Yönetimi Bilim Dalı.
  • Özçelik, K. (2011). Kişi örgüt uyumu ve etik iklimin hastaneye bağlılığı etkisi: Hemşireler üzerinde bir araştırma. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Hastane ve Sağlık Kurumları Yönetimi Bilim Dalı.
  • Özafşarlıoğlu Sakallı, S. (2015). Örgütsel adalet ile örgütsel güven ilişkisinde kişilik özelliklerinin düzenleyici rolü ve bir alan araştırması. Yayınlanmamış doktora tezi. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı.
  • Şahin, B. (2015). Öğretmenlerin örgütsel bağlılık davranışları ile okul müdürlerinin etik liderlik davranışları arasındaki ilişki. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Yönetimi Anabilim Dalı.
  • Şahin, T. (2017). Örgütsel değişimin çalışanların güven ve bağlılık düzeyleri üzerindeki etkisi ve bir uygulama. Yayınlanmamış doktora tezi. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı İşletme Bilim Dalı.
  • Uçar, P. (2016). Örgütsel adalet algısı ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin belirlenmesine yönelik bir araştırma. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Yönetim ve Organizasyon Programı.
  • Üstün, F. (2015). Örgütlerde sıkılık-esneklik boyutunun örgütsel güven, kurumsal girişimcilik ve firma performansına etkisi: Türkiye’nin öncü sanayi işletmeleri üzerine bir araştırma. Yayınlanmamış doktora tezi. Türkiye Cumhuriyeti Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı.
  • Yanık, O. (2014). Ahlaki liderliğin çalışanların iş tatminine, örgütsel bağlılığına ve işten ayrılma niyetine etkisi: Örgütsel güven ve örgütsel adalet algısının aracı rolü. Yayınlanmamış doktora tezi. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı.
  • Yazıcıoğlu, A. (2015). Eğitimcilerde örgütsel güven düzeyinin incelenmesi (Bursa örneği). Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Okan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı İşletme Programı.
  • Yılmaz, A. (2012). Psikolojik sözleşme ve örgütsel güven arasındaki ilişkinin analizi: Teorik ve uygulamalı bir çalışma. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı.
  • Yılmaz, Ç. (2012). Örgütsel güven ve örgütsel bağlılık, iş tatmini üzerindeki etkileri: Tokat ili özel ve kamu bankalarında bir uygulama. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı.
  • Yılmaz, M.K. (2012). Örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişki: Ortaöğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin algıları. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Yakın Doğu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Eğitim Yönetimi Denetimi Ekonomisi ve Planlaması Anabilim Dalı.
Istanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1303-5495
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Yayıncı: İstanbul Ticaret Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

ÇALIŞANLARIN İŞ MOTİVASYONU VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK İLE FİRMA PERFORMANSI ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN İNCELENMESİ: DENETİM SEKTÖRÜ ÇALIŞANLARI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA

Murat ÇEMBERCİ, Elif TÜL

OSMANLI EKONOMİSİNDEKİ VAKIFLARIN FİNANSAL OLAN VE OLMAYAN FONKSİYONLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Seçil ŞENEL UZUNKAYA, Serhat YÜKSEL, Hasan DİNÇER

TOPLUMSAL CİNSİYET ROLLERİ VE AİLE İŞLEVSELLİĞİNİN PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİNE ETKİSİ

Ela ARI, Ecem KAMIŞLI

ULUSLARARASI PAZARLAMA KARMASI STRATEJİLERİNİN İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: SEKTÖRLER ARASI KARŞILAŞTIRMA

Mehmet SAĞLAM, Serdar PİRTİNİ

İNDİRİM MARKETLERİN ENFLASYONA ETKİSİ

Nurdan TÜMBEK TEKEOĞLU, Murat ALTAY

KIRSAL VE KENTSEL ALANDA YAŞAYAN EVLİ KADINLARIN İLİŞKİLERDE MUTLULUK, EVLİLİK UYUMU VE EVLİLİK DOYUMU KARŞILAŞTIRILMASI VE İNCELENMESİ

Firdevs Melis CİN, Neslihan KAYA

3-6 YAŞ ARASI OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN OYUNCAK TERCİHLERİ VE CİNSİYET KALIP YARGILARI İLE EBEVEYNLERİNİN TOPLUMSAL CİNSİYET ALGILARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

Fatma Nur MENEKŞE, Aşkın ASAN

GELİR DAĞILIMINDA GINI KATSAYISI VE P80/P20 ORANI ARASINDAKİ İLİŞKİLER: 2000-2016 DÖNEMİ TÜRKİYE ÖRNEĞİ

Sabri ÖZ

STRATEJİK FİNANSAL YÖNETİMİNDE TEMİNAT MEKTUPLARI VE TEMİNAT (STANDBY) AKREDİTİFLERİNİN ROLÜ

Yurdagül MERAL

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA GÖNÜLLÜ AKTİF KADINLARIN, OLUMLU SOSYAL DAVRANIŞLARININ VE BİREYSEL DEĞERLERİNİN İNCELENMESİ

Neslihan SAYRAÇ