Bolu İli’nde Faaliyet Gösteren Kadın Girişimcilerin Pazarlama Bilgi Düzeyleri Üzerine Bir İnceleme1

Amaç – Pazarlama faaliyetleri, girişimcilik faaliyetlerinin sürdürülebilir bir başarı ve rekabet üstünlüğü elde etmesi için son derece önemlidir. Fakat literatürde kadın girişimcilerin pazarlama konusundaki farkındalıkları ile ilgili yapılan çalışmalar oldukça sınırlı sayıdadır. Buradan yola çıkılarak çalışmanın amacı, kadın girişimcilerin güncel pazarlama yaklaşımlarından haberdar olup olmadıklarını ve bu yaklaşımları kendi işletmelerinde uygulayıp uygulamadıklarını araştırmak olarak belirlenmiştir. Yöntem – Çalışmada Nitel Araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın evreni olarak Bolu İl’indeki kadın girişimciler seçilmiştir. Bu kadın girişimcilerden 24 tanesi, kasti örnekleme yöntemi ile seçilip derinlemesine mülakat gerçekleştirilmiştir. Derinlemesine görüşmelere dayalı olarak elde edilen kayıtlar, bilgisayar ortamına aktarılarak, araştırmacı notları ile birlikte içerik analizine uygun biçimde analiz edilmiştir. Analizler NVIVO 10 programında yapılmıştır. Bulgular – Katılımcı kadın girişimciler, daha çok lise ve ön lisans mezunu, genellikle hizmet sektöründe faaliyet gösteren ve çoğu 40 yaşından sonra girişimcilik faaliyetlerine başlamıştır. Çalışmaya katılan kadın girişimciler, piyasadaki ihtiyaçları fark etmeleri, gelir elde etmek istedikleri ve bir şeyler üretmek istedikleri için girişimcilik faaliyetlerine başladıklarını ifade etmektedir. Girişken olmalarını, vazgeçmemelerini, özgüvenli olmalarını girişimcilik özellikleri olarak ifade etmektedirler. Pazarlama farkındalık düzeyleri incelendiğinde, Bolu İli’nde faaliyet gösteren kadın girişimcilerin pazarlama konusunda kafa karışıklığı yaşadığı ve yeterli farkındalık düzeyine sahip olmadıkları görülmüştür. Tartışma – Kadın girişimcilerin herhangi bir pazarlama planları olmasa da sosyal medya ve interneti bir araç olarak kullandıkları görülmektedir. Kadın girişimcilerin açacağı internet sitelerinin tanıtımı, kadın girişimcilere sosyal medya uzmanlığı desteği verilmesi gibi öneriler verilebilecek desteklere örnek olabilir. Kadın girişimcilere pazarlama planının nasıl yapılması gerektiği, tutundurma kavramı, marka kavramı, müşteri ilişkileri yönetimi kavramı gibi konular hakkında da mutlaka eğitimler verilmelidir.

An Investigation on the Marketing Knowledge Levels of Women Entrepreneurs in Bolu

Purpose – Marketing activities are extremely important for entrepreneurial activities to achieve a sustainable success and competitive advantage. However, there are a limited number of studies in the literature regarding the awareness of women entrepreneurs about marketing. The aim of this study is to determine whether women entrepreneurs are aware of current marketing approaches and whether they apply these approaches in their own enterprises. Design/methodology/approach – The qualitative research method was used in the study. As the universe of the study, women entrepreneurs in Bolu Province were selected. 24 of these women entrepreneurs were selected by intentional sampling method and an in-depth interview was conducted. The records obtained from the interviews were transferred to the computer environment and analyzed with the researchers' notes in accordance with the content analysis. Analyzes were made in NVIVO 10 program. Findings – Participating women entrepreneurs, mostly high school and associate degree graduates, are active in the service sector and most of them have started entrepreneurship activities after 40 years of age. Women entrepreneurs who participated in the study stated that they started entrepreneurship activities because they realize the needs in the market, they want to generate income and they want to produce something. They refer to entrepreneurship characteristics as being confident, not giving up, and being self-confident. When the marketing awareness levels are examined, it is seen that women entrepreneurs operating in Bolu province have confusion about marketing and they do not have sufficient awareness level. Discussion – Although it is seen that women entrepreneurs do not have any marketing plans, they use social media and the internet as a tool. thus, Recommendations such as the promotion of the websites to be opened by women entrepreneurs and the support of social media expertise to women entrepreneurs can be examples. Training should also be given to women entrepreneurs on issues such as how the marketing plan should be done, the concept of promotion, the concept of the brand, and the concept of customer relationship management.

___

  • Ahl, H. J. (2002). The Making of The Female Entrepreneur: A Discourse Analysis of Research Texts on Women’s Entrepreneurship Jönköping University, School of Education and Communication, Doctoral Thesis.
  • Akyüz, D., ve Kılınç Savrul, B. (2016). Türkiye Ekonomisinde Kadın Girişimcilerin Mevcut Durumu ve Geliştirilmesine Yönelik Çözüm Önerileri. Girisimcilik ve Kalkınma Dergisi, 11(1).
  • Altınbaş, H. (2007). Pazarlama İletişimi ve Şehir Pazarlaması Şehirlerin Markalaşması, Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Akademik Dergisi, Ocak Sayısı, 156-162.
  • Altınel, A. (1993). Kadını Girişimciliğe Özendirme ve Destekleme Paneli. Devlet Bakanlığı Kadın ve Sosyal Hizmetler Müsteşarlığı Kadının Statüsü ve Sorunları Müdürlüğü. Ankara.
  • Altunışık, R., Özdemir Ş. ve Torlak Ö. (2016). Pazarlama İlkeleri ve Yönetimi, Gözden Geçirilmiş 2. Baskı, Beta Yayınları, İstanbul.
  • Arıkan, C. (2016). Kadın Girişimcilikte Başarı ve Başarıyı Etkileyen Faktörler, Bursa Örneği Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 14(3 (Özel Sayı)), 138-156.
  • Arslan, İ. K., ve Toksoy, M. D. (2017). Türkiye’de Kadınları Girişimciliğe Yönelten Faktörler, Karşılaştıkları Sorunlar ve Çözüm Önerileri. İstanbul Ticaret Üniversitesi Girişimcilik Dergisi Yıl:1 Sayı:1
  • Aslan, Ş., ve Atabey, A. (2007). Küresel Rekabette Kadın Girişimcilerin Rolü ve Türk Kadın Girişimci Tipolojisi. Journal of Azerbaijan Studies
  • Ay, Ü. ve Koca A. İ. (2013). Kadın Girişimcilik: Farklı Boyutlarıyla, Ed: Kaygın E., Güven B., VeritasAkademi.
  • Aytaç Ö. ve İlhan S. (2007). Girişimcilik ve Girişimci Kültür: Sosyolojik Bir Perspektif, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 18,101-120.
  • Bakırtaş, H., ve Tekinşen, A. (2006). E-ticaretin Girişimcilik Üzerindeki Etkileri. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (16), 125-138.
  • Balcı, A. (2010). Sosyal Bilimlerde Araştırma, Yöntem, Teknik ve İlkeler, Pegem Akademi, 8. Baskı.
  • Başar, M. (2005). İş Planı, Ed. Odabaşı Y., 105-126. Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 1567, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 824.
  • Başol, O. (2010). Girişimci Kadın ve Erkeklerin Başarı Algısındaki Farklılıklar: Küçük Ölçekli İşletmelerde Bursa İli Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Uludağ Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bursa.
  • Bayraktaroğlu, S., Uluköy, M. (2014). A Field Research About Oppression Incurred of Women Entrepreneurs in Patriarchal Societies, Yönetim Ekonomileri Araştırmaları Dergisi, 24, 356-369
  • Bedük, A. (2005). Türkiye’de Çalışan Kadın ve Kadın Girişimciliği. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi. Cilt:3. Sayı:12. Ss.106-117.
  • Berber, M. ve Yılmaz Eser, B. (2008). Türkiye’de Kadın İstihdamı: Ülke ve Bölge Düzeyinde Sektörel Analiz, “İş, Güç” Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi, Cilt: 10 Sayı: 2 Sıra: 1, No: 317.
  • Birley, S., Moss, C., ve Saunders, P. (1987). Do women entrepreneurs require different training?. American Journal of Small Business, 12(1), 27-36.
  • Bolton, B., Thompson, J. (2004). Entrepreneurs Talent, Temperament, Technique. Second Edition, Routledge., London.
  • Bowen, D. D., ve Hisrich, R. D. (1986). The Female Entrepreneur: A career Development Perspective. Academy of Management Review, 11(2), 393-407.
  • Buttner E.H. (1993). Female Entrepreneurs: How Far Have They Come?.Business Horizons, 36(2), 1993, 59-65.
  • Can Y. ve Karataş A. (2007). Yerel Ekonomilerde Kalkınmanın İtici Gücü Olarak Kadın Girişimcilerin Rolü ve Mikro Finansman: Muğla İli Örneği, Selçuk Ü. Karaman İ.İ.B.F. Dergisi Yerel Ekonomiler Özel Sayısı, 251-261.
  • Carter S. ve Rosa P. (1998). The Financing Of Male And Female Owned-Business, Entrepreneurship And Regional Development, 10(3), 225-241
  • Cici, E. N. (2013). Kadınların Girişimcilik Yolunda Karşılaştıkları Sorunların Öz Girişimcilik Yetenekleri Üzerindeki Etkisi: Konya İlinde Bir Araştırma. Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Konya.
  • Cooper, A. C. and Artz, K. W. (1995). Determinants of Satisfaction for Entrepreneurs. Journal of Business Venturing, Vol: 10, No:6, November, 439-457
  • Creswell, J. W. (2009). Research Design: Qualitative, Quantitative and Mixed Methods Approaches. Thousands Oaks, CA: SAGE Publications, Inc.
  • Creswell, J. W., ve Miller, D. L. (2000). Determining Validity in Qualitative Inquiry. Theory into practice, 39(3), 124-130.
  • Çabuk, S., Südaş, H. D., ve Araç, S. K. (2015). Kadın Girişimcilerin İş Yaşam Süreçlerinin İncelenmesi: Adana İlindeki Girişimciler Üzerine Bir Uygulama. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12(31).
  • Çakıcı, A. (2006). Mersin’deki Kadın Girişimcilerin İş Yaşamını Etkileyen Faktörler. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. Cilt:8. Sayı:4.
  • Çelik, C. ve Özdevecioğlu, M. (2001). Kadın Girişimcilerin Demografik Özellikleri ve Karşılaştıkları Sorunlara İlişkin Nevşehir İlinde Bir Araştırma. 1.Orta Anadolu Kongresi. Nevşehir.
  • Çeliköz, S. (2017). Türkiyede Kadın Girişimciliğin Gelişiminde Devlet Destekleri Girişimcilik Eğitimi Alan Kadın Girişimcilerin Analizi, İstanbul Kültür Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • Çalışır, G. (2016). İletişim ve Halkla İlişkiler Bağlamında Girişimcilik: Kadın Girişimcilik. Balkan ve Yakın Doğu Sosyal Bilimler Dergisi, 2(01), 89-103.
  • Çulcu, A. G. (2009). Türkiye'de Girişimci Kadınlar: Birikim, Değişim ve Kadınlık Halleri. Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • Doğramacı, B. (2006). Kadınları Girişimci Olmaya Yönelten Nedenler ve Giresun Örneği, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.
  • Drucker, P.F. (1964). Managing for Results: Economic Task and Risk-taking Decisions, Harper &Row, New York, NY.
  • Drucker, P. (1985). Innovation and Entrepreneurship; Practice and Principles. New York: Harper & Row
  • Ecevit Y. (1993). Kadın Girişimciliğinin Yaygınlaşmasına Yönelik Bir Model Önerisi, KSGM Kadını Girişimciliğe Özendirme ve Destekleme Paneli, Ankara.
  • Ecevit, Y. ve Kaptanoğlu, İ. (2015). Kadın Girişimciler Araştırması.
  • Efil İ. (2006). İşletmelerde Yönetim ve Organizasyon. Genişletilmiş 8. Baskı, Alfa Akademi Basım Yayım Dağıtım, İstanbul.
  • Ekonomik Güçlendirme http://www.kedv.org.tr/programlar/ekonomik-guclendirme/ Erişim Tarihi: 21.03.2018.
  • Erdun, Ş. (2011). Girişimci Kadın ve Erkeklerin Başarı Algısındaki Farklılıklar: Küçük Ölçekli İşletmelerde Bursa İli Örneği. Yükseklisans Tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bursa.
  • Ersungur, Ş. M., ve Yalman, İ. N. (2009). Bölgesel Kalkınmada İhracat Teşviklerinin Etkinliği: Sivas İlinde Bir Uygulama. CÜ İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 10(1), 81-98.
  • Eisenhart, M. A., ve Howe, K. R. (1992). Validity in educational research. In M. LeCompte, W. Millroy, & J. Preissle (Eds.), The Handbook of Qualitative Research in Education.(pp. 642-680). San Diego: Academic Press.
  • Eskicioğlu, A. V. (2015). Avrupa Birliği eşiğindeki Türkiye'de Girişimci Kadın Profili: Eskişehir Örneği. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi.
  • Fidan, F. ve Yılmaz, T. (2006). Kadın Girişimciliğine Alternatif Bakış Serüven mi? Macera mı?, Doğu Akdeniz Üniversitesi 2. Uluslararası Kadın Araştırmaları Konferansı, Nisan, Kuzey Kıbrıs.
  • Gelo, O., Braakmann, D., & Benetka, G. (2008). Quantitative And Qualitative Research: Beyond The Debate. Integrative Psychological And Behavioral Science, 42(3), 266-290.
  • Ger, G., (2009). Tüketici Araştırmalarında Nitel Yöntemler Kullanmanın İncelikleri ve Zorlukları. Tüketici ve Tüketim Araştırmaları Dergisi, 1(1), 1-19.
  • Gökaliler, E., ve Alikılıç, Ö. (2015). Kadın Girişimcilere Ait İşletmelerin Marka Yaratım ve İletişim Süreçlerinde Sosyal Medyanın Yeri. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(1), 117-138.
  • Guba, E. G. (1981). Criteria for assessing the trustworthiness of naturalistic inquiries. Educational Technology research and development, 29(2), 75-91.
  • Guest, G., Bunce, A., Johnson, L. (2006). How Many Interviews are Enough? An Experiment with Data Saturation and Variability, Field Methods 18 (1), 59-82.
  • Hisrich, R. and Brush, C.,(1984). The Woman Entrepreneur: Management Skills and Business Problems. Journal of Small Business Management, Vol. 22, Issue 1, p. 30-37.
  • Hisrich, R. D. ve Peters, M. P. (1989). Starting, Developing and Managing A New Entreprise, Homewood, IL: BPI.
  • Hisrich, R. ve Öztürk, S. A. (1999). Women Entrepreneurs in a Developing Economy. The Journal of Management Development. Vol:18. No:2, p.347-364.
  • Hisrich, D. R. ve Peters, M. P. (2002). Entrepreneurship. Fifth Edition. McGraw Hill Higher Education. USA.
  • Hughes, K. D. (2003). Pushed or Pulled? Women’s Entry into Self Employment and Small Business Ownership. Work and Organization. Vol:10. Issue:4,p.433-454.
  • İlter B. (2008). Girişimcilik Sürecinde Kadın Girişimcilerin Karşılaştıkları Sorunların Analizi: Kagider Örneği, YüksekLisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyonkarahisar
  • İlter, B. (2010). Girişimcilik Sürecinde Kadın Girişimcilerin Karşılaştıkları Sorunların Analizi: Kagider Örneği. Adalet Yayınevi. Ankara.
  • İlter, B. (2017). Girişimcilik Faaliyetlerinde Pazarlama İletişim Çabalarının Etkisi. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, Cilt:12 Sayı:2, s. 65-74
  • Ionescu, D. (2003). Financing Women Entrepreneurship:a Global Challenge OECD Experience, OECD LEED Programme, Presentation at the Second UNECE Forum of Women Entrepreneurs, p.1-17.
  • İrmiş, A., Durak, İ., Özdemir, L., (2008). Gaziantepli Girişimcilerin Genel Özellikleri, 2. Uluslararası Girişimcilik Kongresi, Kırgızistan- Türkiye Manas Üniversitesi Yayınları:112, Kongreler Dizisi:16, Bişkek, 2008, ss. 56-65
  • Jiwa S., Lavelle D. ve Rose A. (2005). E-Enterpreneurship: Learning in a Simulated Environment, Journal of Electronic Commerce in Organizations, Jul-Sep 3(3), p. 42-56.
  • Kao, J.J. (1989). Entrepreneurship, Creativity, and Organization: Text, Cases, and Readings, Prentice Hall PTR.
  • Kaya, A. (2004). Girişimcilik ve KOBİ Yönetimi, Eğitim Kitabevi, Birinci Basım Konya.
  • Keskin, S. (2014). Türkiye'de Kadın Girişimcilerin Durumu. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, Cilt 9, Sayı 1.
  • Kızılkaya, E. (2005). Joseph A. Schumpeter’in Girişimcilik Fikrine Dair Bir Not. Akdeniz İ.İ.B.F. Dergisi, (10):32
  • Küçük, O. (2003). Girişimcilik ve Küçük İşletme Yönetimi. 1. Baskı, Ankara, Seçkin Yayıncılık.
  • Koçak, A. ve Özer, A. (2005). Küçük İşletmeler Pazarlamanın Neresinde?: Pazar Odaklılık ve İlişkiselPazarlama, Pazarlama ve İletişim Kültürü Dergisi, Cilt: 4, Sayı: 14, s:14-26.
  • Krueger Jr, N. F., ve Brazeal, D. V. (1994). Entrepreneurial Potential and Potential Entrepreneurs. Entrepreneurship Theory and Practice, 18(3), 91-104.
  • Kutanış R. ve Hancı A. (2004). Kadın Girişimcilerin Kişisel Özgürlük Algılamaları, Osmangazi Ü. İ.İ.B.F., 3. Ulusal Bilgi, Ekonomi ve Yönetim Kongre Bildirisi, Eskişehir, 457-464.
  • Kuzilwa, J. A. (2005). “The Role of Credit for Small Business Success: A study of The National Entrepreneurship Development Fund in Tanzania. The Journal of Entrepreneurship, 14 (2), 131-161
  • Leibenstein, H. (1968). Entrepreneurship and Development. American Economic Review 38:2. Lerner, M., Brush, C., ve Hisrich, R. (1997). Israeli Women Entrepreneurs: An Examination of Factors Affecting Performance. Journal of Business Venturing, 12(4), 315-339.
  • Luborsky, M. R., & Rubinstein, R. L. (1995). Sampling in qualitative research: rationale, issues, and methods. Journal of Aging Research, 17 (1), 89-113.
  • Marangoz, M. (2013). Girişimcilik. 2. Baskı. Beta Basım. İstanbul.
  • Marjanova T.J. ve Stojanovski M. (2012). Marketing Knowledge and Strategy for SMEs: Can They Live Without It?, Thematic Collection of papers of international significance: "Reengineering and entrepreneurship under the contemporary conditions of enterprise business". pp. 131-143. ISSN 978-86-6125-065
  • Mason, M. (2010). Sample Size and Saturation in PhD Studies Using Qualitative Interviews. Forum: Qualitative Social Research, 11(3).
  • Mat, I. and Rezak, R. (2011). Attributes, Environment Factors and Women Entrepreneurial Activity: A Literature Review. Asian Social Science Vol. 7, No. 9, September, 124-130.
  • McClelland, D. C. (1965). N achievement and entrepreneurship: A longitudinal study. Journal of Personality and Social Psychology, 1(4), 389.
  • Minniti, M. (2010). Female Entrepreneurship and Economic Activity. European Journal of Development Research, 22, 294–312.
  • Minniti, M. ve Arenius, P., (2003). Women In Entrepreneurship. The Entrepreneurial Advantage Of Nations: First Annual Global Entrepreneurship Symposium United Nations Headquarters April 29, 2003
  • Morgan, D. L. ve Morgan, R. K. (2008). Single-Case Research Methods For The Behavioral And Health Sciences. SAGE Publications.
  • Mucuk, İ. (1999). Pazarlama ilkeleri. Masaüstü Yayıncılık.
  • Mungan, S. (2013). Kadın Girişimcilik Değerleri ile Kadın Girişimcilik Algısı Arasındaki İlişkide Girişimcilik Eğitimlerinin Rolü. Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • Nakip, M., (2003). Pazarlama Araştırmaları, Teknikler ve (SPSS Destekli) Uygulamalar, Seçkin Yayınevi.
  • Narin, M. Marşap, A., Gürol, M. A. (2006). Global Kadın Girişimciliğinin Maksimizasyonunu Hedefleme: Uluslararası Arenada Örgütlenme ve Ağ Oluşturma, Gazi Ü. İ.İ.B.F. Dergisi, 2006; C. 8, Sayı. 1, 67
  • Neergaard H.,Nielsen K.ve Kjeldsen J. (2006) State of The Art of Women's Entrepreneurship, Access To Financing and Financing Strategies In Denmark, Growth Oriented Women Entrepreneurs and Their Business, Eds. B.Candida, N.M Carter, E.J Gatewood, P.G Green, M. M Hart, Edward Edgar Publishing Limited, USA, 88-111.
  • Nehir, S., Uçaktürk, T., ve Kutlutürk, M. M. (2008). Girişimci Kadınlar: Biga Örneği. Yönetim Bilimleri Dergisi, Cilt 6, Sayı 1.
  • Nielsen, R. P., Peters, M. P., & Hisrich, R. D. (1985). Intrapreneurship Strategy for Internal Markets—corporate, Non-profit and Government Institution Cases. Strategic Management Journal, 6(2), 181-189.
  • Onay, Ü. G. (2013). Kadın Girişimciliğini Etkileyen Sosyo-kültürel Faktörler: Isparta KOSGEB Girişimcilik Destekleri Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi, SDÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • O’neill, R. C., ve Viljoen, L. (2001). Support for Female Entrepreneurs in South Africa: Improvement or Decline?. Journal of Consumer Sciences, 29(1).
  • Özaktaş, F. D., ve Konur, F. (2012). Türkiye’de Kadının İşgücüne Katılımında Bölgesel Kalkınma Ajanslarının Rolü ve Uygulama Örnekleri. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 25(25), 63-82.
  • Özbay S. ve Akyazı, S. (2004). Elektronik Ticaret, Detay Yayıncılık, Ankara.
  • Özdemir, Y., ve Mazgal, S. (2012). Bir Kariyer Tercihi Olarak Girişimcilikte Dışsal Faktörlerin Etkisi: Sakarya Örneği. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, Cilt 7, Sayı 1.
  • Özen Kutanış, R. Alpaslan, S. (2006). Girişimci ve Yönetici Kadınların Profilleri Farklı Mıdır?. Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 8 (2), 139-153.
  • Özkaya, M. O. (2009). Kadın Girişimcilere Yönelik “Strateji Geliştirmede” Yerel Yönetimlerle İşbirliği İçinde Olmak Mümkün Mü?. Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 7(11), 56-72.
  • Özyılmaz, A. M. (2016). Türkiye'de Kadın Girişimciliği ve Girişimci Kadınların Karşılaştıkları Sorunlar Üzerine Bir Araştırma. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Nevşehir.
  • Palaz S. ve Turgut B. (2009). Kadın Girişimcilerin Kişisel ve İşYaşamına İlişkin Özellikleri, Motivasyonları ve Beklentileri Üzerine BirAraştırma: Bandırma Örneği, Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, İstanbul, 4(1),99-115
  • Pickle, H. B. ve Abrahamson, R. L. (1990). Small Business Management. John Wiley & Sons, Inc. Sayın, E. (2011). Kadın Girişimcilerin Sorunlarının Betimleyici Analizi. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 3(1), 23-32.
  • Schermerhorn, J.R. (2004). Core Concepts of Management. New York, NY: Wiley.
  • Shane, S., Kolvereid, L., & Westhead, P. (1991). An Exploratory Examination of The Reasons Leading to New Firm Formation Across Country and Gender. Journal of Business Venturing, 6(6), 431-446.
  • Shelton, L. M. (2006). Female Entrepreneurs, Work–Family Conflict, and Venture Performance: New Insights into The Work–Family Interface. Journal of Small Business Management, 44(2), 285-297.
  • Silverman, D. (2000). Doing Qualitative Research: A Practical Handbook Thousand Oaks, CA: Sage Publications, Inc
  • Soyak, M. (2013). Kadın Girişimciliği ve Mikrofinans: Türkiye Deneyimi. Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi. (24), 129-144.
  • Soysal, A. (2010). Türkiye’de Kadın Girişimciler: Engeller ve Fırsatlar Bağlamında Bir Değerlendirme. Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 65(01), 083-114.
  • Soysal, A. (2013). Kırsal Alanda Kadın Girişimciliği: Türkiye İçin Durum Değerlendirmesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, İİBF Dergisi, Nisan 2013, 8(1), 163-189
  • Steyaert, C., & Hjorth, D. (Eds.). (2008). Entrepreneurship as Social Change: A Third New Movements in Entrepreneurship, Book (Vol. 3). Edward Elgar Publishing.
  • Stevenson, L. (1998). Women and Economic Development: A Focus an Entrepreneurship. Journal of Development Planning, No:18, 113-126.
  • Şahin, E. (2006). Kadın Girişimcilik ve Konya İlinde Kadın Girişimcilik Profili Üzerine Bir Uygulama, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Konya.
  • Şekerler, H. (2006). Kadın Girişimciler, Karşılaştıkları Sorunlar ve Bu Sorunlara Yönelik Çözüm Önerileri. Yüksek Lisans Tezi, Dumlupınar Üniversitesi, Kütahya.
  • Şubatlı, T. (2017). Kadın Girişimciler Konferansı'nda Kadın Girişimciliği Enine Boyuna Tartışıldı.https://www.istekadinlar.com/kadin-orgutleri/kadin-girisimciler-konferansi-nda-kadin-girisimciligi-enine-h1700.html. Erişim Tarihi: 11.12.2018
  • Tekin, M. (2005). Girişimcilik, Günay Yayıncılık, Konya.
  • Tenekecioğlu, B. (2007). Pazarlama Yönetimi.(No. 1478). Anadolu Üniversitesi Yayınları.
  • Terjesen S., and Amoros, J. E., (2010). Female Entrepreneurship in Latin America and the Caribbean: Characteristics, Drivers and Relationship to Economic Development. European Journal of Development Research, 22, 313–330.
  • Tewari, P. ve Gakkhar, A., (2011). A Study Of Opportunities Extended To Dairy Women Entrepreneurs Under Women’s Dairy Development Scheme. Journal of Dairying, Foods & Home Sciences, 30 (3) : 178 – 181.
  • Toksöz, G. (2007). İşgücü Piyasasının Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Analizi ve Bölgeler Arası Dengesizlikler, http://www.calismatoplum.org/sayi15/toksoz.pdf Erişim Tarihi: 23.06.2018 Top, S. (2006). Girişimcilik Keşif Süreci, İstanbul: Beta Yayıncılık.
  • Türkel, A. U. (1999). Globalleşen Dünyanın Süper Yöneticilerine. Türkmen Kitapevi. İstanbul.
  • Ufuk, H. Özgen Ö. (2001). Interaction Between the Business and Family Lives of Women Entrepreneurs in Turkey, Journal of Business Ethics, 31:95-106.
  • Verheul I., Van Stel A. and Thurik R. (2004). Explaining Female and Male Entrepreneurship Across 29 countries”, SCALES-paper N200403, Zoetermeer, May, EIM Business&Policy, 2004, 1-35.
  • Welsh, D.H.B, Memili, E., Kaciak, E. & Miyuki, O. (2014a). Japanese Women Entrepreneurs: Implications for Family Firms. Journal of Small Business Management, 52 (2):286- 305. doi: 10.1111/jsbm.12099
  • Welsh, D.H,B., Memilli, E., Kaciak, E. & Sadoon, A.A. (2014b). Saudi Women Entrepreneurs: A Growing Economic Segment. Journal of Business Research, 67:758-762. doi:10.1016/j.jbusres.2013.11.040
  • Whittemore, R., Chase, S. K., ve Mandle, C. L. (2001). Validity in qualitative research. Qualitative health research, 11(4), 522-537.
  • Yetim, N. (2002). Sosyal Sermaye Olarak Kadın Girişimciler: Mersin Örneği. Ege Akademik Bakış Dergisi, 2, no. 2: 79-92.
  • Yıldırım, İ., ve Çıkmaz, E. (2016). Kadın Girişimcilerin Kamu Kurum ve Kuruluşlarından Destek Alma Sürecinde Karşılaştıkları Sorunlar: Gaziantep İlinde Nitel Bir Değerlendirme. Journal of International Social Research, 9(47).
  • Yılmaz, İ., ve Mayatürk, E. (2008). Kadın Girişimciliği ve Türkiye’deki ve Kırgızistan’daki Kadın Girişimciliği Üzerine Bir Uygulama, 2. Uluslararası Girişimcilik Kongresi, Bişkek: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü, 110-118.
  • https://www.kosgeb.gov.tr/Content/Upload/Dosya/Mali%20Tablolar/Faaliyet%20Raporlar%C4%B1/KOSGEB_2007_Y%C4%B1l%C4%B1_Faaliyet_Raporu.pdf
İşletme Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-0712
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Melih Topaloğlu
Sayıdaki Diğer Makaleler

Yöneticilerin Liderlik Özelliklerinin Çalışanların Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Sergilemelerinin Üzerindeki Etkisi: Perakende Sektöründe Bir Araştırma

NİLÜFER RÜZGAR

The Impact of Electronic Word-of-Mouth Marketing on the Generation-Y's Intention to Buy Tourism Services

Nuriye GÜREŞ, Cevher YÜKSEL, Seda ARSLAN, Menekşe GÜNDOĞDU, Duygu BABAT

Psikolojik Sermaye ve Duygusal Emeğin Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkisi

TUBA BÜYÜKBEŞE, HÜSEYİN ASLAN

Üçüncü Parti Lojistik Sektöründe Depolama Faaliyetlerinin Stratejik Yönetimi: AHS ve KFG Yöntemlerinin Klasik ve Bulanık Yaklaşımlar Açısından Karşılaştırılması

Irmak DALDIR, ÇİĞDEM SOFYALIOĞLU

The Effect of Organizational Justice Perceptions of Employees on Their Burnout Levels: A Research For the Nurses

ERSİN IRK, MESUT ARDIÇ, Abdullah BALCIOĞULLARI

Alkollü Eğlence Mekânları Çalışanlarının Tükenmişlik Düzeyleri: Konya İli Örneği

ALPER ATEŞ, MEHMET ŞAHİN GÖK

The Impact of Electronic Word-of-Mouth Marketing on the Generation-Y's Intention to Buy Tourism Services

NURİYE GÜREŞ, SEDA ARSLAN, CEVHER YÜKSEL, Duygu BABAT, Menekşe GÜNDOĞDU

Is Cultural Environment a Determinant of Perceived Corporate Reputation?

VOLKAN YÜNCÜ, Celil KOPARAL

Bolu İli’nde Faaliyet Gösteren Kadın Girişimcilerin Pazarlama Bilgi Düzeyleri Üzerine Bir İnceleme1

OYA ERU

Talep Tahmini ve Dinamik Fiyatlandırma İle Havayolu Bilet Fiyatlarının Belirlenmesi

Harun Reşit YAZGAN, GÖKÇE CANDAN, Merve ATAMAN