Fransızca Yabancı Dil Öğretiminde Eylem-Odaklı Yaklaşıma Dayalı Bir Uygulama Örneği: Nitel Bir Durum Çalışması

Bu araştırma eylem odaklı yaklaşımı temel alan projeye dayalı etkinliklerin geliştirilmesi, bunların Fransızca yabancı dil öğretiminde uygulanması ve bu uygulamanın öğrencilerin dilsel, kültürel ve iletişimsel becerilerinin gelişimine, öğrenciler arası işbirliğinin ve güdülenmenin pekiştirilmesine etkilerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, Eylem Odaklı Yaklaşıma uygun etkinlik planları oluşturulmuş, bu etkinlikler grup halinde çalışacak olan öğrencilere, okul dışında yürütülmek üzere dağıtılmış, araştırmacıların rehberliğinde öğrenciler tarafından gerçekleştirilmiş ve bir topluluk önünde sunulmuştur. Ayrıca öğrencilerin bu süreçteki deneyimlerini ortaya koymak için informal gözlem ve odak grup görüşmeleri yapılmış, bunun yanı sıra öğrenci ürünleri, araştırmacı ve öğrenci günlükleri çözümlenmiştir. Çalışılan konuyu derinlemesine incelemeyi ve göz ardı edilmiş noktaları açığa çıkarmayı amaçlayan bu araştırma, nitel bir durum çalışması olarak tasarlanmıştır. Bu doğrultuda toplanan veriler nitel yaklaşıma uygun olarak çözümlenmiş ve izleklere ayrılmıştır. Çalışmanın sonucunda iki ana izlek ve 22 alt izleğe ulaşılmıştır. Birinci ana izlek olan projenin güçlü yönleri başlığı altında projelerin öğrenme süreçlerine ve öğrencilere dair getirileri, ikinci ana izlek olan projenin sınırlılıkları başlığı altında ise grup çalışmasının zorluklarından doğan sınırlılıklar ve projelerin gerçekleştirildiği ortamın hedef dilden kopuk olmasından kaynaklanan zorluklar yer almaktadır

An Application of the Action-Based Approach in French Language Teaching: A Qualitative Case Study

This research aims to develop tasks based upon projects founded on action-based approach and the application of these tasks in French Language Teaching and to reveal their influences on the reinforcement of the motivation, collaboration among students and the development of their communicational, linguistic and cultural skills. In line with this purpose, task plans in accordance with action-based approach were formed, these tasks were distributed to students in groups in order to be performed outside the school, and they were implemented under the guidance of researchers and were presented in front of an audience. Moreover, in order to reveal experiences of students during this process, informal observation and focus group interviews were conducted, products and diaries of students and that of researchers were analysed. This research is designed as a qualitative case study, which intends to investigate ignored points of the subject profoundly. In this direction, the data gathered was analysed and thematised according to the qualitative approach. Finally two main themes and twenty-two subthemes were achieved. Under the first main theme, the strengths of the projects, the output of the projects regarding students and the teaching processes take place whereas the second main theme is named as limitations of the project and difficulties due to collaborative work of groups and the milieu of the projects which were disconnected from the target language

___

  • Alrabadi, E. (2012). Pour l’introduction de la perspective actionnelle basée sur la réalisation des tâches communicatives en classe de langue etrangère. Synergies Canada, 5, 1-12. [Available online at: https://journal.lib.uoguelph.ca/index.php/synergies/article/view/1494], Retrieved on October, 25, 2015.
  • Aydoğu, C. (2011). Motivation en apprentissage d’une langue etrangère. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 24 (2), pp. 527-535.
  • Bogdan, R.C. & Biklen, S.K. (2007). Qualitative research for education. USA: Pearson Education.
  • Candemir, C. (2012). Ortaöğretimde Fransızcanın yabancı dil olarak öğretiminde kullanılan “Salut I, II” adlı Fransızca ders kitaplarında yer alan kültürel öğelerin eylem odaklı yaklaşıma göre incelenmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Conseil de l’Europe. (2001). Cadre européen commun de référence pour les langues : apprendre, enseigner, évaluer. Paris : Didier. [Avaible online at https://www.coe.int/t/dg4/linguistic/Source/Framework_FR.pdf] Retrieved on October, 15, 2016.
  • Coşkun, O. (2013). La place de la compétence écrite dans les nouvelles approches de l'enseignement de Français langue étrangère: Le cadre Européen Commun de Référence pour les langues et la réalisation de la perspective actionnelle. Yayımlanmamış doktora tezi. Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Cuq, J.P. & Gruca, I. (2003). Cours de didactique du français langue etrangère et seconde. Grenoble: Presses Universitaires de Grenoble.
  • Ekiz, D. (2013). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Anı.
  • Ergül, N. (2010). Yabancı dil olarak Fransızcanın ilköğretim öğrencilerine öğretiminde eylem odaklı yaklaşıma göre masalların kullanımı. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Germain, C. (1993). Evolution de l’enseignement des langues: 5000 ans d’histoire. Paris: CLE.
  • Gillham, B. (2000). Case study research methods. London: Continuum.
  • Glesne, C. (2013). Nitel araştırmaya giriş. (3. Basım) (Çev. Ali Ersoy ve Pelin Yalçınoğlu). Ankara: Anı.
  • Hamez. M.P. (2012) La pédagogie du projet: un interet partagé en FLE, FLS et FLM. Le français aujourd’hui, 176, pp. 77-90.
  • Saydı, T. (2015) Eylemsel yaklaşım: iletişimsel yaklaşımla karşılaştırmalı bakış, Synergie Turquie, 8, pp. 13-28.
  • Tükenmez, O. (2012). Francofolie (2005) adlı ders kitabında yer alan okuma metinlerinin dil öğrenimindeki rolünün eylem odaklı yaklaşıma göre incelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Anakara.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2013). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı
Sayıdaki Diğer Makaleler

İngilizce Öğrenenlerin Sezdirileri Anlama ve Üretme Becerileri

Filiz RIZAOĞLU, Mehmet Ali YAVUZ

Bitişik Eğik Yazı Yazma Süreçlerinin Beceri ve Görüşler Bağlamında İncelenmesi: Birinci Sınıf Öğretmenleri Örneği

Ömer YILAR, İsmail SARİKAYA

Öğrencilerin Matematik Okuryazarlık Puanlarını Etkileyen Faktörlerin Modellenmesi: PISA 2012 Örneği

Sevda ÇETİN, Bilge GÖK

Öğretmen Yetiştiren Lisans Programlarındaki Öğretmen Adaylarının E-öğrenmeye Hazır Bulunuşluklarının İncelenmesi: Hacettepe Üniversitesi Örneği

Ömer DEMİR, Halil YURDUGÜL

PISA 2012 Sonuçlarına Göre Yönetici Liderliği ve Okul Özerkliğinin Öğrenci Başarısına Etkisi

Leyla YILMAZ FINDIK, Yüksel KAVAK

İşbirlikli FeTeMM (Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) Eğitimi Uygulaması: Kimya ve Matematik Öğretmen Adaylarının FeTeMM Farkındalıklarının İncelenmesi

Fatma ASLAN-TUTAK, Sevil AKAYGÜN, Seçil TEZSEZEN

Fen Bilimleri Öğretmenlerinin Gezi Düzenlemeye İlişkin Öz-Yeterlilik İnançlarının İncelenmesi

Orhan KARAMUSTAFAOĞLU, Gökhan SONTAY

PISA 2012 Sonuçlarının Duyuşsal Özelliklere Göre Kümeleme Çalışması

Mehmet Taha ESER, Cem Oktay GÜZELLER, Gökhan AKSU

Öğretmen Görüşlerine Göre Uyum Sorunu Olan ve Olmayan Okul Öncesi Dönem Çocuklarının Anne Tutumlarının İncelenmesi

Sevda YILMAZ ÜNAL, Ümit DENİZ

Resim Bölümlerinde Uygulanan Eğitim Programları Hakkında Öğretim Elemanı Görüşleri

Evrim ÇAĞLAYAN, Ayşe Dilek KIRATLI