Senses of Place, Filth and Purity in Morrison’s A Child of the Jago and Gissing’s The Nether World

Viktorya Dönemi Londra'sında kirliliği önlemek neredeyse imkânsızdı. Çünkü murdarlık dokunduğu her şeye, bedensel ve mekânsal sınırları aşarak ve toplumsal sınıfları olumsuz etkilerine karşı savunmasız bırakarak bulaşmaktaydı. Toplumun ilerleme ve medeniyete, sağlıklı bir millet olmaya inancı vücut ve mekân, saflık ve kirlenme ile yoksullar ve zenginler arasında belirsizlik yaratan murdarlığın varlığıyla bozulmuştu. Peki, murdarlık bedensel, sosyal ve mekânsal sınırları nasıl aşıyordu? Kirlilik kadar temizlik de, işçi sınıfı ve yoksullar arasında endişe yaratıyor muydu? Murdarlık ve saflık kentli yoksulların edebiyatta temsilini ve sorunlarını nasıl etkiledi? Bu çalışmanın amacı murdarlığın yayılmacı doğası ve alt sınıflardaki farklı etkilerini son dönem Viktorya Londra'sında incelemektir. Söz konusu sorular üzerinde durularak Arthur Morrison'un A Child of the Jago (1896) ve George Gissing'in The Nether World (1889) eserlerinde ötekileştirilmiş yoksul semtlerde mekânsal duyular, kirlilik ve temizlik konularını ele alınmakta, murdarlığa karşı göreli bir anlayışın var olduğu ve koku alma duyusunun alt ve orta sosyal sınıflarda dönüşüme uğrayan bir olgu olduğu öne sürülmektedir. Bu önemli eserlerde, yoksul mahalleler kötü kokular, karanlık, şiddet ve suç işleme eğilimi gibi özelliklerle betimlenirken yoksul sınıf ve işçi sınıflarının insancıl özellikleri de toplumsal tabakalar ve çevresel faktörlerin farklı bir yaklaşımla ele alınmasıyla yeniden ön plana çıkarılır. Bu yaklaşım, Viktorya Devri' nin orta ve son dönemlerinde burjuvanın kötü kokulara, murdarlık ve yozlaşmaya azalan toleransına karşılık, kentli yoksullar arasında temizlik ve hijyene karşı artan bir endişe ile sosyal ve ahlaki değerlerin korunması ihtiyacını ortaya koymaktadır

Morrison’un A Child of the Jago ve Gissing’in The Nether World Eserlerinde Mekânsal Duyular, Murdarlık ve Saflık

In Victorian London it was practically impossible to avoid filth since it contaminated everything it touched by transgressing bodily and spatial boundaries, leaving social classes vulnerable to its degrading effects. The Victorians’ faith in progress and civilisation, and a healthy nation was distorted by the revolting presence of dirt generating ambiguity between the body and space, purity and defilement, and the poor and the rich. Yet, how exactly did filth transgress the boundaries of the body, social classes and spatial units? Did purification, as well as filth, generate an anxiety among the working class and the poor? How did filth and purity affect the representation of the urban poor and their problems in literature? The purpose of this study is to explore the transgressive nature of filth and its seemingly discrepant influences among the lower classes in late-Victorian London. By elaborating on these questions and discussing senses of place, dirt and cleanliness in spatially segregated slums in Arthur Morrison’s A Child of the Jago (1896) and George Gissing’s A Nether World (1889), this paper argues that there existed a relative understanding of filth and purity as well as a transforming sense of smell among the lower and middle classes. In these major slum-novels, slums are characterised by their foul odours, darkness, violence and criminality; yet the poor and the working classes are re-humanised with an ambivalent approach to social stratification and environmental factors. This approach reveals an increasing anxiety against cleanliness and hygiene, and a need for preservation of social and moral values among the urban poor, in response to the lowering tolerance of middle classes against foul odours, dirt and moral degradation from the mid-to late Victorian era

___

  • Allen, M. (2008). Cleansing the city: Sanitary geographies in Victorian London. Athens: Ohio University Press.
  • Alden, S. (1922). ‘George Gissing: Humanist’. North American Review, (216.802): 364-377.
  • Chadwick, E. (1965). Report on the sanitary condition of the labouring population of Great Britain, 1842, M.W.
  • Flinn (Ed.). Edinburgh: Edinburgh University Press. (Original work published 1842).
  • Corbin, A. (1986). The foul and the fragrant: Odour and the French social imagination. USA: Harvard University Press.
  • Cowan, A., & Steward, J. (Eds.). (2007). The city and the senses: Urban culture since 1500. England: Ashgate.
  • Dickens, C. (1996). Bleak house. London: Penguin Books. (Original work published 1853).
  • Douglas, M. (2011 [1966]). Purity and danger: An analysis of the conception of pollution and taboo. London and New York: Routledge.
  • Engen, T. (1991). Odor sensation and memory. New York: Praeger Publishers.
  • Gissing, G. (1999). The nether world. Oxford: Oxford University Press. (Original work published 1889)
  • Henkle, R. (1992). ‘Morrison, Gissing, and the stark reality.’ A Forum on Fiction, 25 (3): 302-320.
  • Keller, V. (2010). Soap and the water: Cleanliness, dirt and the working classes in Victorian and Edwardian Britain. London:I.B. Tauris.
  • Kristeva, J. (1982). Powers of horror: An essay on abjection. (Leon S. Roudiez, Trans.). New York, NY: Columbia University Press.
  • Lougy, R.E. (2002). ‘Filth, liminality, and abjection in Charles Dickens’s “Bleak House’”. ELH, 69 (2): 473-500.
  • Miller, W.I. (1997). The anatomy of disgust. Cambridge, Massachussets, London: Harvard University Press.
  • Morrison A. (1946). A child of the Jago. Harmondsworth: Penguin Books. (Original work published 1896).
  • Pick, D. (1989). Faces of degeneration: A European disorder, 1848-1918. Cambridge: Cambridge University Press.
  • Swafford, K. R. (2002). ‘Translating the slums: The coding of criminality and the grotesque in Arthur Morrison’s A child of the Jago’. The Journal of the Midwest MLA, 35 (2): 50-64.
  • Walkowitz, J.R. (1992). City of dreadful delight: Narratives of sexual danger in late Victorian London. Chicago: University of Chicago Press.
  • Wilson, E. (1991). The sphinx in the city: Urban life, the control of disorder and women. Oxford: University of California Press.