VAAZLARA TOPLUMUN GENEL YAKLAŞIMINA AİT BİR DURUM TESPİTİ

İnsanlar din ve dinle bağlantılı konularda bilgilerini arttırmak için çeşitli araçlar kullanmaktadır. Bu araçlardan biri de vaazlardır. Yaygın din eğitimi kapsamında vaazlar, toplumsal bilgi alışverişinde önemli bir yer tutmaktadır. Her ne kadar teknolojinin gelişmesi insanın bilgiye ulaşmasını kolaylaştırmış ise de, dinleyici ile yüz yüze iletişim kurarak mesajın aktarılması etkili bir yöntem olmaya devam etmektedir. Bu sebeple, dinin halka öğretilmesi alanında camilerde icra edilen vaaz hizmetleri, Türk kültür tarihinde olduğu gibi Türk dünyası genelinde günümüzde de önemini korumaktadır. İnsanların gönüllü olarak katıldığı vaazlardan ve vaizlerden toplumun her kesiminin farklı beklentileri bulunmaktadır. Kadınlar ve erkekler açısından bakıldığında da beklentiler farklılaşabilmektedir. Bu çalışma, vaaz ve vaizler ile ilgili genelde halkın görüş ve beklentilerini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Vaizler hedef kitlenin özellikleri ve ihtiyaçlarına uygun şekilde bu görevi yerine getirmek durumundadır. Bu araştırmada, araştırma modeli olarak nicel yöntemler kullanılmış; on dokuz sorudan oluşan anket uygulanmıştır. Veriler analiz edilerek bulgulara yer verilmiştir

SERMON ON THE COMMUNITY GENERAL APPROACH TO EVENT DETECTION

People use a variety of tools to enhance their knowledge on topics linked to religion and religions. One of these tools are also preaching. preaching under formal religious education, it plays an important role in the exchange of social information. Although technology has facilitated the development of the people's access to information as well, transferring the message to communicate face to face with the audience continues to be an effective method.Therefore, carrying out preaching in mosques in the area of services to teach religion in public, across the world as well as Turkey on Turkish culture remains important today. All segments of society where people voluntarily attended the sermon and the preacher are different expectations. In terms of the expectations of women and men may differ. In this study, sermons and preachers are usually carried out to determine on public perceptions and expectations. In accordance with the characteristics and needs of the target audience preachers must fulfill this task. In this research, quantitative research methods have been used as a model; on the survey consists of nine questions was applied. Data is devoted to analyzing the findings

___

  • Ahmadov, S, (2013) “Hz. Ali’nin Vaaz Açısından Yeri ve Konumu”, Vaaz ve Vaizlik Sempozyumu, (17-18 Aralık 2011 DİB Ankara), Ankara: DİB Yay.II, ss 535-544.
  • Bayraktar, M.F. (2009) Türkiye’de Vaizlik Tarihçesi ve Problemleri, İstanbul: MÜ, İFAV Yay.
  • Büyükkörükçü, A. (2013) “Tahir Büyükkörükçü” Vaaz ve Vaizlik Sempozyumu, Ankara: DİB Yay., II, ss 54-59.
  • Bulut, M. Divanetilmıdergi, (1993), Cilt:29, Sayı:3, ss 3-9.
  • Buyrukçu, R. (2006) Türkiye’de Din Görevlisi Yetiştirme Problemi ve Çözüm Önerileri, AÜİFD 47, sayı 2, ss 99-126.
  • Çakan, İ.L. (1998) Dinî Hitabet Çeşitleri- İlkeleri - Örnekleri, İstanbul: MÜ, İFAV. Yay.
  • Coşkunsever, A. (2013) “Sosyal Hizmet Kurumlarında Vaaz / Dinî Danışmanlık”, Vaaz ve Vaizlik Sempozyumu Ankara: DİB Yay., II, 42-53.
  • Coştu, K. (2013) “Hayat Boyu Eğitim Bakımından Ceza ve İnfaz Kurumlarındaki Tutuklu ve Yükümlülere Yönelik Vaaz ve Dini Danışmanlık Hizmetleri”, Vaaz ve Vaizlik Sempozyumu, Ankara: DİB Yay., II,ss 30-39.
  • DİB Merkez ve Taşra Teşkilatı Görev ve Çalışma Yönergesi, Ankara, 1985, ss. 54.
  • Erdemli K. (2007) Vaizelerin Cemaat, Vaaz Materyali, Kişisel Donanım Ve Kadın Sorunları Açısından Karşılaştıkları Problemler, 1.Din Hizmetleri Sempozyumu, 2007, ss 630.
  • Keyifli, Ş.(1997) Urfa ve Yöresinde Yaygın Din Eğitimi, Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi, ss.25.
  • Kılıç, İ. A.(2014) Vaizelerin Mesleki Faaliyetleri, Yeterlikleri ve Sorunları, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Samsun, ss. 3.
  • Koç A. (2007) Etkili Iletişim Ve Öğretim Teknikleri Açısından Vaaz, 1.Din Hizmetleri Sempozyumu, Cilt 1, ss 152.
  • Köylü, M. (2006) Psiko-Sosyal Açıdan Dînî İletişim, Ankara: Ankara Okulu Yayınları, 2. Baskı, ss. 67-92.
  • Pederson J. “Hatip”, İslam Ansiklopedisi, C. V, Milli Eğitiğm Basımevi, İstanbul, 1964, s.365.
  • Titmus C. Yetişkin Eğitimi Terimleri Sözlüğü, Çev.A.Ferhan Oğuzkan, 2.Baskı, Uluslararası Eğitim Basımevi, Ankara,1997.
  • Turgut. B. Etkin Bir İletişim Aracı Olarak Vaaz, (2015) Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi Cilt: 2, Sayı 1,ss 67-85.
  • Wensick A.J., “Mescid”, İslam Ansiklopedisi, C.VIII, 2. Baskıi Milli Eğitim Basımevi, İstanbul, 1970.