İĞRENÇLİK TEORİSİ AÇISINDAN DÖŞEĞİMDE ÖLÜRKEN’DE ÇÜRÜME

William Faulkner, Döşeğimde Ölürken’de başlarından bir dizi trajik olaylar geçen bir aileyi anlatır. Olaylar sırasında bedenlerin ve doğanın fiziksel olarak bozulması, Bundren ailesinin ve toplumun ahlak değerlerindeki çürümeyi de yansıtmaktadır. Bu romanda her şey bir cesetle başlar ve biter: evin annesinin cesedi. Kristeva'ya göre, sınır herkese acı ölüm kokusunu hatırlatan bir ceset tarafından belirlenir. Bu makalede, William Faulkner'ın başyapıtı Döşeğimde Ölürken, İğrençlik Teorisi açısından çürüme noktasından analiz edilmiştir.

DECAY IN AS I LAY DYING FROM THE PERSPECTIVE OF THEORY OF ABJECTION

In As I Lay Dying, William Faulkner tells a story of a family who undergoes a series of tragic events. In thecourse of the events, the physical decay of bodies and nature, reflects the decay in moral values of Bundrenfamily and society. In this novel, everything starts and ends with a corpse: the dead body of family’s mother.According to Kristeva, the border is designated by a corpse which reminds everyone the bitter smell of death. Inthis article William Faulkner’s masterpiece As I Lay Dying has been analyzed from the point of decay in terms ofTheory of Abjection.

___

  • Becker-Leckrone, M. (2005), Julia Kristeva and Literary Theory, Palgrave Macmillan.
  • Blaine, D. Y. (1994), “The Abjection of Addie and Other Myths of the Maternal in As I Lay Dying” Mississippi Quarterly, 47(3), s.419.
  • Chrostowska, S. D. (2007 ),“A Passing Glance: Encounters with Deadness and Dying”, L. Boldt- Irons, C. Federici, and E. Virgulti (Ed.), Beauty and the Abject: Interdisciplinary Perspectives, Peter Lang, New York, p. 59-81.
  • Fargnoli, A. N., Golay, M. and Hamblin, R. W. (2008), Critical Companion to William Faulkner: A Literary Reference to His Life and Work, Facts On File, New York.
  • Faulkner, W. (1990), As I Lay Dying, Vintage, New York.
  • Freud, S. and Strachey, J. (1949), An Outline of Psychoanalysis, W. W. Norton, New York.
  • Kristeva, J. (1982), Powers of Horror: An Essay on Abjection, Columbia UP, New York.
  • Menninghaus, W. (2003), Disgust: Theory and History of a Strong Sensation, Suny Press.