TEHLİKELİ MADDE ÇALIŞMALARINDA KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMLARININ İNCELENMESİ

Günümüzde, bilim ve teknolojinin hızla gelişmesi ile ilerleyen sanayinin her alanında radyoaktif maddeler,kimyasal ham maddelerin kullanımında bir artış yaşanmaktadır. Bu durum, tehlikeli madde çalışmalarında,tehlikeli atık oluşturarak çalışma hayatında yeni risklerin ve meslek hastalıklarının doğmasına neden olmaktadır.Bu sebeple, çalışma alanlarında sürekli olarak iş sağlığı ve güvenliği konusunda yeni önlemler alınmasızorunludur. Ülkemizde, KKD’lerin imalatı, ithalatı, satışı ve kullanımı ile ilgili usul ve esasları düzenleyen“Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği” 09.02.2004 tarihinde yürürlüğe girmiş olup TS EN standardına sahipolmayan ve CE uygunluk işareti taşımayan kişisel koruyucu donanımların üretimi, ithalatı, satışı ve kullanımıyasaklanmıştır. Bu çalışmada, tehlikeli maddelerin olumsuz etkileri ve korunma önlemleri, kişisel koruyucudonanımların (KKD) iş sağlığı açısından uygunluğu ve kullanımı üzerine bilgileri ve çalışanların kullandıklarıekipmanlar hakkında ne kadar bilgi sahibi olduğu araştırılmıştır. Tehlikeli madde ile çalışanların iş deneyimi,KKD kullanımı ve bilinci, KKD bakımı hakkında inceleme yapılmıştır.

INVESTIGATION OF THE USE OF PERSONAL PROTECTIVE EQUIPMENT IN HAZARDOUS SUBSTANCE WORKS

Todays, there is a rapid increase in the number of the radioactive materials, equipments and chemical raw materials that are used in every field of industry due to increasing technology. Consequently the exposed hazardous component in working area is likely increase everyday and causes new risks. Because of the increasing risks new precautions are put into practice continuously about work health and safety by the employers. Our country, to avoid workers from work accidents and occupational diseases in order to ensure the effective protection of Turkish standards developed and manufacture of personal protective equipment, import, sale and regulate the procedures and principles regarding the use of "Personal Protective Equipment Regulations" published in the 09.02.2004 dated Official Gazette and entered into force. According to this regulation, the Turkish Standards Institute standard do not carry the CE conformity mark and did not have personal protective equipment production, sale and use are prohibited. In this study, the use of hazardous chemical substances in the workplace and its effects on the health of dangerous chemicals and protective measures were examined. Information on the suitability of personal protective equipment used is compiled. Work experience of workers with hazardous substances, use of PPE and awareness, care of PPE was examined.

___

  • Açıkalın, Cemile (2005), “Eskişehir-Bozüyük Bölgesindeki Seramik Sektöründe İş Kazaları ve Kişisel Koruyucu Malzeme Kullanımın Kazaları Üzerindeki Etkisi”, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 9 (1), s. 133-152.
  • Asfah, C. R. ve Rieske, D. W. (2010), Industrial Safety and Health Management, Sixth Edition, USA: Pearson.
  • Atasoy, M. ve Başağa, H. B (2015), “İnşaat Sektöründe Çalışan İşçilerin KKD Kullanım Sıklığının Belirlenmesi; Trabzon Ölçeğinde”, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, 5. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Sempozyumu, 5-6 Kasım, İzmir, s. 244-283.
  • Colvin, R. J. (1992), The Guide Book to Successful Safety Programming, Lewis Publishers, Boca Raton.
  • Çakar, Y. (2015), “Kişisel Koruyucu Donanım”, Mühendis ve Makine, Cilt:50. Sayı: 592.
  • Çelik, H. (1999), “İş Kazası ve Meslek Hastalığı Olaylarında İşveren ve Üçüncü Kişilerin SSK Karşısındaki Sorumluluğu”, Sosyal Güvenlik Dünyası Dergisi, 2 (3).
  • Düzgün, Z., Ertan, İ. ve Çelebi, F. (2015), Kişisel Koruyucu Donanımların Önemi ve Mobilya Sektöründeki Kullanım Uygulamaları, Kimya Mühendisleri Odası, s. 1-63.
  • Güzel, A., Okur, A. R. ve Caniklioğlu, N. (2012), Sosyal Güvenlik Hukuku, Yenilenmiş 14. Bası, İstanbul: Beta Yayınları.
  • Karadağ, Ö. K. (2005), “Solvent Nedenli Sağlık Risklerinin Yönetimi”, Türk Tabipler Birliği Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi, Ekim-Kasım-Aralık, s. 21.
  • Karamık, S. ve Şeker, U. (2015), “İşletmelerde İş Güvenliğinin Verimlilik Üzerine Etkilerinin İncelenmesi”, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, Part: C, Tasarım ve Teknoloji, 3(4), s. 575-584.
  • Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik, http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/07/20130702-2.htm, (Haziran 2016)
  • Reese, C. D. (2003), Occupational Health and Safety Management-A Pratical Approach, Third Edition, New York: CRC Press.
  • T.C Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, KKD Hakkında Yönlendirici İlkeler, http://kkd.isggm.gov.tr/dosyalar/k7.pdf, (Haziran 2016).
  • Wentz, C. A. (1998), Safety, Health and Environmental Protection, Boston: McGraw-Hill Book Company