BURSA’NIN SOMUT KÜLTÜREL VARLIKLARINA YÖNELİK ÖĞRENCİLERİN ALGILARI: HARMANCIK MYO ÖRNEĞİ

Turizm; kültürün bir parçasıdır ve hem kültür hem de kültürel varlıklar üzerindeki etkilerin belirleyicilerindendir. Kültürel varlıklar; tarihi bina ve yapılar, anıtlar ve mimari kalıntılar gibi somut unsurlar ile gelenekler, değerler, sanat gibi soyut unsurlardır ve turizmin dayanak noktası konumundadırlar. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, köklü bir geçmişe sahip olan Bursa ili kültürel varlıklar kapsamında değerlendirildiğinde; tarihi ve arkeolojik eserler, müzeler, tarihi ve dini merkezler olarak zengin bir mirasa sahiptir. İlin sahip olduğu bu potansiyel zenginliklerini harekete geçirerek, pazarlama ve tanıtım çalışmalarını yeterli seviyeye getirmesiyle turizmdeki hedeflerine çok daha kolay ve hızlı bir şekilde ulaşılabilmesi söz konusudur. İnsanların seyahat etmelerinin en önemli sebeplerinden biri olarak karşımıza çıkan kültürel varlıklara yönelik bireylerin tutumları, bu değerlerin varlığının korunup sürdürülebilmesi ve gelecek nesillere aktarılması açısından önem taşımaktadır. Bu kapsamda öğrencilerin kültürel varlıklara ilişkin görüşleri ve algıları önemli görülmektedir. Araştırma, Uludağ Üniversitesi Harmancık Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin Bursa ilinde yer alan somut kültürel varlıklara ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amacıyla 244 öğrenci ile yürütülmüştür

PERCEPTION OF STUDENTS FOR CULTURAL TANGIBLE ASSETS OF BURSA: A SAMPLE OF HARMANCIK VOCATIONAL SCHOOL

Tourism is a part of culture and is determinant of effects on both culture and cultural heritage. Cultural assets are in a position mainstay of tourism with concrete elements, such as historic buildings and structures, monuments and architectural remains, and abstract elements, such as traditions, values and art. Bursa, hosted many civilizations and has a long history, has a rich heritage as historical and archaeological monuments, museums, historic, religious centers, when evaluated in the context of cultural assets. It is possible to reach goals about tourism much more easily and quickly with marketing and promotional activities bringing a satisfactory level by mobilizing this potential wealth, which city owned. Individuals’ attitudes towards cultural assets is encountered as one of the most important reasons for people to travel and it is important to protect the presence of this value in order to maintenance and transferring to future generations. In this context, students’ opinions and perceptions regarding cultural property is regarded as important. This research was conducted with 244 students, Uludag University Harmancık Vocational School, in order to detemine the studens’ opinion about tangible cultural assets of Bursa

___

  • ABLAK, Selman; Yurdal DİKMENLİ ve Turhan ÇETİN; (2014), “Üniversite Öğrencilerinin Kırşehir’in Tarihi ve Kültürel Turizm Değerlerine Yönelik Farkındalıkları”, Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 4(7/2), ss.171-186.
  • AKSU, Murat ve COŞKUN Kayabalı; (2006), “Alternatif Bir Turizm Olarak Kültür Turizmi”, Standart Ekonomik ve Teknik Dergi, 533, ss.25–28.
  • ANMAÇ, Gülçin (2013), Somut Olmayan Kültürel Miras Kapsamında Kuyumculuğun İstanbul Örneğinde İncelenmesi, Kadir Has Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • ARSLAN, Teoman M. (2012), Kültürel Miras Alanlarında Sağlıklılaştırma ve Yenileme Süreçlerinin Değerlendirilmesi: Ankara Hamamönü ve Hacı Bayram Örnekleri, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • AŞILIOĞLU, Fatma ve Yalçın MEMLÜK; (2010), “Frig Vadisi Kültür Mirası Alanlarının Belirlenmesi ve Değerlendirilmesi”, Ankara Üniversitesi Çevrebilimleri Dergisi, 2(2), ss.185-197.
  • AVCIKURT, Cevdet; (2003), Turizm Sosyolojisi, Birinci Baskı, Detay Yayıncılık, Ankara, 129s.
  • BAYRAM, Nuran; (2009), Sosyal Bilimlerde SPSS İle Veri Analizi, İkinci Baskı, Ezgi Kitabevi, Bursa, 235s.
  • BEDATE, Ana; L. Cesar HERRERO ve J. Angel SANS; (2004), “Economic Valuation of the Cultural Heritage: Application to Four Case Studies in Spain”, Journal of Cultural Heritage, 5, ss.101-111.
  • ÇETİNKAYA, Tolga (2010), Sağlık Turizmi Açısından Bursa İlinin Pazarlanabilirliği Konusunda Sağlık Çalışanlarının Görüşlerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Sakarya.
  • DÖNMEZ, Cengiz ve C. Cahit YEŞİLBURSA; (2014), “Kültürel Miras Eğitiminin Öğrencilerin Somut Kültürel Mirasa Yönelik Tutumlarına Etkisi”, İlköğretim Online, 13(2), ss.425-442.
  • DURHANİ, Sıla ve Yekta ÖZGÜVEN; (2013), “Breaking the Duality: The Historical Peninsula of İstanbul as an Open-Air Museum”, Journal of Cultural Heritage, 14, ss.183-188.
  • FERRETTİ, Valentina; Marta BOTTERO and Giulio MONDİNİ; (2014), “Decision Making and Cultural Heritage: An Application of the Multi-attribute Value Theory for the Reuse of Historical Buildings”, Journal of Cultural Heritage, ss.1-12.
  • GÜLCAN, Bilgehan; (2010), “Türkiye’de Kültür Turizminin Ürün Yapısı ve Somut Kültür Varlıklarına Dayalı Ürün Farklılaştırma İhtiyacı”, Journal of Business Research, 1, ss.99-120.
  • HARMANCIK MESLEK YÜKSEKOKULU; (2014), http://harmancik.uludag.edu.tr/, Erişim Tarihi: 22.05.2014
  • HOWARD, Peter and David PİNDER; (2003), “Cultural Heritage and Sustainability in the Coastal Zone: Experiences in South West England”, Journal of Cultural Heritage, 4, ss.57-68.
  • KIZILIRMAK, İsmail ve Hüseyin KURTULDU; (2005), “Kültürel Turizmin Önemi ve Tüketici Tercihlerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Çalışma”, Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 1, ss.100-120.
  • KURTAR, Ceyda (2012), Kentsel Kültürel Miras Yönetimi ve Rekreasyonla İlişkisi: Ankara Hamamönü Örneği, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • MEYDAN UYGUR, Selma ve Eda BAYKAN; (2007), “Kültür Turizmi ve Turizmin Kültürel Varlıklar Üzerindeki Etkileri”, Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 2(1), ss.30-49.
  • ÖZGEN, Dilek (2010), Turizmde Bölgesel Tanıtma ve Bursa İli Açısından Önemi, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir.
  • ÖZTÜRK, Yüksel ve İrfan YAZICIOĞLU; (2002), “Gelişmekte Olan Ülkeler İçin Alternatif Turizm Faaliyetleri Üzerine Teorik Bir Çalışma”, Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 2, ss.1-14.
  • SİDEKLİ, Sabri ve Levent KARACA; (2013), “Sosyal Bilgiler Öğretiminde Yerel, Kültürel Miras Öğelerinin Kullanımına İlişkin Öğretmen Adayı Görüşleri”, Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 5, ss.20-38.
  • SKOUNTI, Ahmed; (2011), “The Lost Ring: UNESCO’s World Heritage and Intangible Cultural Heritage”, Milli Folklor, 23(89), ss.28-40.
  • TÜRKER, Nuray; Mustafa YILDIRIM ve Tolga GÜL (2011), “Evaluation of Cultural Tourism Within the Context of Event Tourism: Philosophy Days of Diogenes of Sinop and Young Philosophers Fest”, I. Uluslararası Karadeniz Kültür Kongresi, 06-09 Ekim 2011, Sinop.
  • UNESCO (2014), http://www.unesco.org.tr/dokumanlar/somutkulturelmiras/somut_kulturel_ miras.pdf, Erişim Tarihi: 30.05.2014
  • ÜSKÜDAR, Şerife (2012), Eskişehir’in Kültür Turizmi Potansiyeli ve Yerli Turistlerin Buna İlişkin Algıları Üzerine Bir Araştırma, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Eskişehir.
  • ÜNVER, Emir Hilmi (2014), Her Şey Dahil Sistemde Türkiye Gastronomi Turizmi Potansiyelinin Değerlendirilmesi, Atılım Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi Ankara.
  • YALÇINKAYA, Haşim (2008), Kültür Varlığı Kaçakçılığı ve Van İli Örneği, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınlanmamış Doktora Tezi, Van.
  • YEŞİLBURSA, C. Cahit (2011), Sosyal Bilgilerde Miras Eğitiminin Öğrencilerin Somut Kültürel Mirasa Karşı Tutumlarına ve Akademik Başarılarına Etkisi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ankara.
  • YEŞİLBURSA, C. Cahit; (2013), “Altıncı Sınıf Öğrencilerinin Somut Kültürel Mirasa Yönelik Görüşleri”, Kastamonu Eğitim Dergisi, 21(2), ss.405-420.
  • YILDIZ, Sevcan (2011), Kültürel Miras Alan Yönetimi Kapsamında Alanya Kalesi Ziyaretçi Yönetimi, Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Antalya.
Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2010
  • Yayıncı: GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ