Kek Üretiminde Fırın Parametrelerinin Optimizasyonunda ‘Response Surface’ Metodunun Kullanımı

Denemede şeker miktarı un oranından fazla olan bir kek çeşidi kullanılarak fırın sıcaklığı, pişme süresi ve hava hızı gibi fırın parametrelerinin kek hacmi, kabuk rengi ve pişirme kaybı gibi kek özelliklerine etkisi ‘Response Surface’ istatistiksel metodu kullanılarak incelendi. RSM metodundan elde edilen bilgiler test edilen fırın parametrelerinin kek özelliklerine nasıl etkileyeceğini gösterdi. Ürün geliştirmede en iyi kombinasyonun bulunmasında bu metot başarı ile kullanılabilir. 
Anahtar Kelimeler:

-

Application of Response Surface Methodology in Optimization of Oven Parameters in Cake Production(Turkish with English Abstract)

A Response Surface Methodology (RSM) was used to study the effects of oven parameters (temperature, time and air velocity) on cake volume, crust color and bake loss. High-ratio cakes were baked using a common formula. The information obtained from the RSM design gave a reliable picture of how response variables vary with variations in tested parameters. This method can be used to find "the best combinations” for particular products.
Keywords:

-,