İnek ve Koyun Sütünden Üretilen ve Farklı Ambalajlarda Olgunlaştırılan Hellim Peynirinin Bazı Kalite Nitelikleri

Bu araştırmada, hellim peyniri üretiminde inek ve koyun sütü kullanılması ile peynirin kuru tuzlama yapılarak vakum ambalajda ve %13 tuzlu salamura içeren teneke ambalajda muhafaza edilmesinin, peynirin bazı kalite niteliklerine etkisi araştırıldı. Hellim peyniri üretiminde inek ve koyun sütü kullanılmasının, numunelerin %tuz ve %kül oranları ile pH ve aw değerleri üzerine et­kili olmadığı; ancak koyun sütünden üretilen numunelerin % kuru madde ve % yağ oranları ile % asidite değerlerinin daha yüksek olduğu be­lirlendi. Duyusal değerlendirmede koyun sütünden üretilen peynirler daha çok beğenildi. Ambalajlama yöntemine ilişkin olarak gruplar arasın­da pH ve aw değerlen yönünden farklılık gözlemlenmedi. Fakat vakum ambalajlı numunelerin % kuru madde ve % yağ oranları ile % asidite değerlerinin daha yüksek; % tuz ve % kül oranlarının da daha düşük olduğu belirlendi. Ayrıca vakumlu peynirlerin duyusal yönden daha çok beğenildiği gözlemlendi. Gruplar arasında mikrobiyolojik yönden farklılık tespit edilmedi. Hellim peyniri randımanının, üretimde koyun sütü kul­lanıldığında % 20.59; inek sütü kullanıldığında da % 8.94 olduğu belirlendi.
Anahtar Kelimeler:

-

Some Quality Properties of Halloumi Cheese Manufactured from Cow’s and Ewe’s Milk and Ripened in Different Packaging Materials (Turkish with English Abstract)

In this study, quality properties of Halloumi cheese produced from cow’s milk and ewe's milk with dry salting and ripening in brine solution were investigated. Samples of dry salted were vacuum packaged and the samples of pickled were ripened in tin packs. There was no difference between the cheese samples manufactured from cow's and ewe's milk in salt ash percent contents and pH and aw values. But the samples of ewe's milk were higher in dry matter content, fat content and acidity values. In sensory evaluations ewe's milk cheese samples were more preferred. There was no significant difference between samples in pH and aw values according to packaging. But vacuum packed samples were higher in dry matter content, fat content and acidity values; and lower in salt and ash contents. In addition, vacuum packed samples were took higher scores in sensory evaluations. There was no significant difference between the groups in microbiological examination. The cheese yields were found 20.59 % for ewe's milk and 8.94 % for cow's milk.
Keywords:

-,