İnformal Tarih Eğitiminde Öncü Bir Cumhuriyet Aydını: Haluk Yusuf Şehsuvaroğlu ve Tarih Yazıları

1924 yılından itibaren basın hayatında olan Cumhuriyet gazetesi, siyasi, sosyal, ekonomik veaskeri olayları gazete sayfalarına taşımaya başlamıştır. Başta Yunus Nadi olmak üzere, ReşitGalip, Köprülüzade Mehmet Fuat, Abidin Daver gibi pek çok tanınmış simayı gazete okuyucusuile buluşturan Cumhuriyet’e, tarihsel olayların aydınlatılmasına katkı sağlamıştır.Meraklılarının çoğu zaman heyecanla beklediği yazı dizileri de bu gazetenin hedefleri içinolduğu kadar informal tarih eğitiminin çeşitlenmesi ve tarihsel bilinçlenmenin geniş kitlelereyayılması bakımından da olumlu sonuçlar doğurmuştur.Cumhuriyet gazetesinin tarihsel misyonu Atatürk Döneminde olduğu gibi sonrasında da devametmiştir. Nitekim İsmail Hami Danişmend ve Yavuz Abadan gibi 1940’lı yılların tanınmış simalarıda tarihsel yazıları ile Cumhuriyet’in popülerliğini artırmıştır. İşte bu yıllarda geniş bir yazıçeşitliliği ile basında dikkat çeken bir başka kişi de Haluk Yusuf Şehsuvaroğlu olmuştur.Şehsuvaroğlu Akşam, Tasvir, Vatan ve Yeni Sabah gibi gazetelerden başka 1948-1963 yıllarıarasında Cumhuriyet’te köşe yazıları kaleme almıştır. Yazılarının önemli bir kısmını İstanbul veTürk kültür ve medeniyetine ayıran Şehsuvaroğlu, Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere bazıtarihi şahsiyetler ile cumhuriyet tarihinin bazı konularını da yazılarına taşımıştır. Bu makaledeHaluk Yusuf Şehsuvaroğlu’nun hayatından bazı kesitler sunulduktan sonra eserlerindenbahsedilmiş ve Cumhuriyet gazetesinde yazdığı yazılar örnekleminden hareketle tarihçiliği ortayakonulmaya çalışılmıştır.

A Republican Intellectual Who Pioneered Informal History Education: Haluk Yusuf Şehsuvaroğlu and His Historical Articles

Having been a part of the press from the year 1924 on, the newspaper Cumhuriyet has been including political, social, economic and military events on its pages since those times. Bringing together with readers many well-known figures such as most notably Yunus Nadi and also Reşit Galip, Köprülüzade Mehmet Fuat, Abidin Daver, Cumhuriyet helped illuminate historical events. Besides, the series of articles, most often excitedly awaited by their enthusiasts, produced positive results not only for the goals of this newspaper but also in the sense that the teaching of history became varied and historical awareness spread to broader masses. The historical mission of the newspaper Cumhuriyet continued both in the time of Atatürk and afterwards. In fact, well-known figures of the 1940s such as İsmail Hami Danişmend and Yavuz Abadan, increased the popularity of Cumhuriyet through their articles on history. In these particular years, another person who drew attention to himself in the press with a wide variety of articles was Haluk Yusuf Şehsuvaroğlu. Şehsuvaroğlu penned columns for long years between 1948 and 1963 in Cumhuriyet besides such newspapers as Akşam, Tasvir, Vatan and Yeni Sabah. Dedicating a significant part of his columns to Istanbul and Turkish culture and civilization, Şehsuvaroğlu included some subjects of the history of the republic along with some historical personages, most particularly Mustafa Kemal Atatürk, in his articles. In this article, after I present some cross sections from Haluk Yusuf Şehsuvaroğlu’s life, I write about his works and try to reveal his history writing with reference to a sample of the articles he wrote for the newspaper Cumhuriyet.

___

  • Cumhuriyet gazetesi. 1948-1963 koleksiyonu.
  • Çoker F.(1965). Haluk Yusuf Şehsuvaroğlu - Emekli Öğretmen Albay - Sicil No. 937/266, Donanma Dergisi, 78(448).
  • DocPlayer, (2018). http://docplayer.biz.tr/7707449-Haluk-yusuf-sehsuvaroglu-derleyenserdar- basaran.html adresinden 15.01.2018 tarihinde erişilmiştir.
  • Doğan M. C.(2008). Yücel Dergisinin Fikrî ve Edebî Tahlili. Gazi Türkiyat, 3.
  • Günyol, V.(2004). Uzak Yakın Bölük Pörçük Anılar. Yayına Hazırlayan: Ülkü Uluırmak, İstanbul: Dünya Kitapları.
  • Malkoç, E.(2007). Haluk Yusuf Şehsuvaroğlu’nun Kaleminden Ahmet Rıza Bey ve Yazışmaları. Yakın Dönem Türkiye Araştırmaları İstanbul Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Dergisi, 12(6).
  • Nebioğlu, O.(1963). Kaybettiğimiz Değerler: Haluk Şehsuvaroğlu. İstanbul: Cumhuriyet.
  • Noyan, B.S.(1976). Deniz Müzesi’nin Tarihçesi. Hayat Tarih Mecmuası. 1(4).
  • Physics,(2018).http://www.physics.metu.edu.tr/~uoyilmaz/TurkSiiri/cagdasturksiiri/nazi mhikmet/nazimhikmet-davalar.htm adresinden 02.03.2018 tarihinde erişilmiştir.
  • Şahingöz, M., Akbaba B. (2009). Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Öğretiminde Çoklu Ortam Kullanımının Akademik Başarı ve Tutuma Etkisi. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 17 (Mayıs).
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H.(2003). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-9058
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Yayıncı: Gazi Eğitim Fakültesi