İletişim Eğitiminde İnternet Bağımlılığı

Problem Durumu: Enformasyon bilgi parçacıkları ve bu bilgi parçacıklarının iletilmesi, depolanması ve tekrar kullanılmasını sağlayan araçların oluşturduğu bir bütündür. Enformasyon kavramı bilgisayar teknolojileri ile doğru orantılıdır. 21. yüzyılın en önemli bilgi transferi aracı ise internettir. İnternet, kolay erişilebilir özelliği, zaman ve mekân sınırlılıklarını ortadan kaldırması, özellikle bilgiye ulaşmakta sıkıntı yaşayan gelişmemiş veya azgelişmiş ada ülkelerinde, eğitim başta olmak üzere birçok alanda önemli bir bilgi kaynağı ve iletişim aracı konumunu kazanmıştır. Araştırmanın Amacı: Bu çalışma, bir ada ülkesi olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde İletişim eğitimi sürecinde,yüksek lisans ve doktora düzeyinde, internet kullanımını ve ona duyulan gereksinmeyi ortaya koymaya çalışmıştır. Araştırmanın Yöntemi: Bu araştırma nicel yöntemlerin kullanıldığı bir anket çalışmasını içermekte ve evreni ise Doğu Akdeniz Üniversitesi, master ve doktora öğrencilerinden oluşmaktadır. Elde edilen veriler t-test ve ANOVA yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular ve Sonuçlar: Elde edilen sonuçlara göre az gelişmiş bir ülke olan KKTC’de bilgiye ulaşmada internet yoğun olarak kullanılmakta bu kullanım ise ailelerin gelir düzeyi ile doğru orantılı bir seyir göstermektedir. Öneriler: Bu durumdaki ülkeler ulaşılması nipeten daha zor olan kütüphane gibi bilgi depolarının çoğaltılmasının yanınsıra internet ulaşımının yaygınlaştırılmasına daha fazla önem vermelidir.

Internet Dependency in Communication Education

Problem Statement: Information can be defined as data and all the instruments use to transfer, store and retrieve these data pieces. The concept of information is directly proportional with the communication technologies. One of the most important communication tools of the 21st century is the Internet. Internet, with its easy access, unrestricted time and place properties, especially for those undeveloped or developing island countries which has problems in reaching and obtaining up to date information, in all areas but mainly in the field of education, becomes an important knowledge source and communication tool. Purpose of the Study: This study tries to put forward the necessity and the requirement to the Internet use in the communication education in the Turkish Republic of Northern Cyprus which is an island country among the MA and PhD students. Methods: This work is a questionnaire dependent quantitative study based on t-test and ANOVA analysis. The population of the study is the MA and PhD students of the Eastern Mediterranean University. Findings: According to the data analysis, in such a developing country the internet is heavily used for reaching the information. Recommendations: In such countries, besides the concentration of the traditional library development, importance should be given to the widespread use of the internet.

___

  • Duman, A. (1998). İnternet, öğrenim ve eğitim üzerine bir deneme, Bilim ve Utopya, s.62-64.
  • Ertürk, S. (1972). Eğitimde program geliştirme. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Basımevi,
  • Griffiths, M. (1999). Internet addiction: Fact or fiction? The Psychologist, 12(5), 246-250.
  • Massey, K., Baran, S.J, (2000). Tellecommunications. Mayfield Publishing Company. s. 91
  • Tutar, H. (2003). Genel iletişim. Ankara 2003. Nobel Yayın Dağıtım
  • Üybeli, E. D., Güler, İ. (2003). Biyomedikal eğitimde bilişim teknolojileri. Telekom Dünyası. http://www.telekom-dunyasi.com/id06.htm 23 Aralık 2003 tarihinde indirilmiştir.
  • Wilson, E.K., & Marsh II, G.E. (1995). Social studies and the internet revolutions, Social Education, 59, s.198-202.