Fen Konularının Çoklu Zeka Kuramına Dayalı Öğretiminin Öğrencilerin Başarılarına ve Kalıcılığa Etkisi

Problem Durumu: Fen öğretiminde, bireylerin yaparak-yaşayarak ve tartışarak öğrenme yoluyla bilimsel yöntemi kullanmaları esastır. Çoklu Zeka Kuramını savunanlar, bireylerin farklı zeka alanlarına sahip olduklarına dikkat çekmektedirler. Gardner (1983, 1999)’a göre sekiz zeka alanı vardır. Çoklu Zeka Kuramını benimseyen öğretmen, dersinde farklı zeka alanlarına hitap eden etkinlikler uygular (Checkley, 1997; Özden, 2005). Zeka alanları her zaman birlikte çalışırlar ancak bu, çok karmaşık yollarla gerçekleşir. Örneğin bir futbolcu bedensel zekayı topa vururken; uzamsal zekayı sahayı tanırken; dil ve sosyal zekayı takımıyla tanışırken; öze dönük zekayı kendini değerlendirirken kullanmaktadır (Armstrong, 1994; Durie & Gardner, 1997). Bu araştırmanın problem cümlesi, “İlköğretim 6. sınıflardaki Fen derslerinde, çoklu zeka kuramına dayalı olarak gerçekleştirilen fen öğretiminin geleneksel öğretime göre öğrenci başarısı ve kalıcılığa etkisi var mıdır?” şeklindedir. Araştırmanın Amacı: Bu çalışmada, öğrencilerin farklı zeka alanlarına yönelik etkinliklerle, çoklu zeka kuramına dayalı olarak gerçekleştirilen öğretimin öğrencilerin başarıları üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlanmaktadır. Bu amaç çerçevesinde aşağıdaki sorulara yanıt aranmıştır: 1.Çoklu zeka kuramına dayalı olarak öğretim yapılan deney grubuyla geleneksel öğretimin uygulandığı kontrol grubunun başarıları arasında anlamlı bir fark var mıdır? 2.Deney ve kontrol gruplarının ilk ve son başarı durumları arasında anlamlı bir fark var mıdır? 3.Deney ve kontrol grubunun toplam kalıcılık puanları arasında, anlamlı bir fark var mıdır? Araştırmanın Yöntemi: Bu araştırmada “ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen” kullanılmıştır. Bu çalışmada yarı deneysel desen kullanıldığından evren ve örneklem seçimine gidilmemiş, bunun yerine çalışma grubu alınmış ve bu grupların eşitliği üzerinde durulmuştur. Hazırlanan ve geliştirilen başarı testi deney ve kontrol gruplarındaki öğrencilere önce ön test, daha sonra son test olarak uygulanmıştır. Bulgular ve Sonuçları: Çoklu zeka kuramına dayalı olarak, öğretim yapılan deney grubunun başarı ortalaması ve kalıcılık puanlarıyla, geleneksel öğretim yapılan kontrol grubunun başarı ortalaması ve kalıcılık puanları arasında deney grubu lehine anlamlı fark bulunmuştur. Buna ek olarak, kontrol grubunun ilk ve son durumları arasında, anlamlı bir fark saptanmıştır. Bu nedenle geleneksel yöntemlerle öğretimin de etkili olduğu söylenebilir. Öneriler: Araştırmadan elde edilen bulgular ışığında ileri sürülebilecek öneriler şunlardır: -Çoklu Zeka Kuramı ile ilgili uygulamalar öğrencilerin başarıları üzerinde olumlu bir etki yarattığından, tüm öğrencilerin farklı zeka alanlarının gelişmesine katkı sağlanmalıdır. -Çoklu Zeka Kuramı ile ilgili kitap, süreli yayın ve dergilerin okullara gönderilmesi sağlanmalıdır.

Teaching Science Subjects Based on the Theory of Multiple Intelligence to the Students' Success and the Effect of its Permanence

Problem Statement: According to Gardner (1983, 1999), there are 8 intelligence types. All intelligence areas always work together, but this is performed in very complicated ways. For example, a footballer uses bodily-kinaesthetic intel- ligence while kicking a ball; visual-spatial intelligence while recognizing the field (Armstrong, 1994; Durie & Gardner, 1997). The problem statement of this study: “In the science lesson in the 6th classes of primary education does the science education based on theory of multiple intelligence have any effect on the students’ success and permanence in comparison with the traditional education?” Purpose: The aim of this study is to find out the effect of the activities concerned with the different intelligence types of the students and that of the education give depending on the multiple intelligence theory on the students’ success. For this aim answers have been searched for the following questions. 1.Is there any significant difference between the score average of the success test applied to the experiment and control groups? 2.Is there any significant difference between the first and final success rates of the experiment and control groups? 3.Is there any significant difference between the total permanent scores of the experiment and control groups? Methods: In this study “half-experimental pattern with pre-test and post-test control group” is used. Because half-experimental design was used in this study, universe and sample selecting was not followed, instead of this, the study group was considered and the equality of these groups was taken into consideration. The achievement test success prepared and improved was initially applied as a pre-test and a later post test to the students in the experimental and control groups. Findings: In this study, a notable difference was found in favor of the experimental group between the success average and permanence scores of the experimental group provided with science education based on the theory of multiple intelligences and that of the control group with traditional education. The interest of the students of experimental group in their lessons was also seen to have increased. Recommendations: Since the activities concerned with the multiple intelligence theory have had a positive effect on the students’ success and help students improve. • Make it possible for the books, journals concerned with the multiple intelligence theory should be sent to schools.

___

  • Armstrong, T. (1994). Multiple inteligences in the classroom. Virginia: Association for Supervision Curriculum Devolopment.
  • Balcı, A. (2001). Sosyal bilimlerde araştırma, yöntem ve teknikler (3.baskı). Ankara: PegemA Yayıncılık.
  • Büyüköztürk, A. (2001). Deneysel desenler. Ankara: Pegem A Yayıncılık.
  • Campbell, L. (1997). Variations on a theme: How teachers interpret MI theory. Educational Leadership, 55(1), 6-8
  • Çelik, D. A. (2000). Okullarda ölçme değerlendirme nasıl olmalı? Ankara: Milli Eğitim Yayınevi.
  • Checkley, K. (1997). The first seven and the eight a conversation with Howard Gardner. Educational Leadership, 5(1),8-9.
  • Durie, R., & Gardner, H. (1997). Multiple intelligences, an intervıew with howard gardner. New York: Zephry Press.
  • Fogarty, R. (1997). Problem based learning: Other curriculum models for the multiple intelligences classroom. USA: SkyLight Training and Publishing.
  • Gardner, H. (1983). Frames of mind: The theory of multiple intelligences. New York: Basic Books.
  • Gardner, H., & Hatch, T. (1989). Multiple intelligences go to school. Educational Researcher, 18, 8.
  • Gardner, H. (1993). Multiple intelligences: The theory in practice. New York: Basic Books.
  • Gardner, H. (1997). Multiple intelligences as a partner in school improvement. Educational Leadership, 55, 20.
  • Gardner, H. (1999). Multiple intelligences for the 21.century. New York: Basic Books.
  • Gürdal, A., Şahin, F., & Çağlar, A. ( 2001). Fen eğitimi: İlkeler, stratejiler ve yöntemler. İstanbul: Marmara Üniversitesi Yayınları.
  • Kaptan, F., & Korkmaz, H. (2000). Çoklu zeka kuramı tabanlı fen öğretiminin öğrenci başarısına ve tutumuna etkisi [Özel sayı]. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 169-174.
  • Kaptan, F., & Korkmaz, H. (2001). İlköğretimde fen bilgisi öğretimi. Ankara: Milli Eğitim Yayınevi.
  • Memişoğlu, H. (2004). The effect of programmed teaching on students’ achievement and retention scores of social sciences geographical subjects at primary schools. Eurasian Journal of Educational Research, 16, 128-137
  • Özaçıkerdem, M. (2003). İlköğretim 8. sınıf asit baz konusu üzerine çoklu zeka Kuramı uygulamaları. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi.
  • Özçelik, D. A. (1997). Test hazırlama kılavuzu. Ankara: ÖSYM Eğitim Yayınları.
  • Özden, Y. (2005). Öğrenme ve öğretme. Ankara: Pegem A Yayıncılık.
  • Saban, A. (2001). Çoklu zeka teorisi ve eğitim. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Senemoğlu, N. (1999). Öğrenme ürünleri ve eğitimi. Ankara: Milli Eğitim Yayınevi.
  • Talu, N. (1999). Çoklu zeka kuramı ve eğitime yansımaları. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 15, 164-172.
  • Yavuz, K. E. (2001). Eğitimde ve öğretimde çoklu zeka teorisi ve uygulamaları. Ankara: Özel Ceceli Okulları Yayınları.