ENDÜSTRİ 4.0: LOJİSTİK VE TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİNDE TEKNOLOJİ KULLANIMI EĞİLİMLERİ

Geçmişte olmadığı kadar tüketicilerin daha özelleştirilmiş ve kişiselleştirilmiş talepte bulunuyor olmaları lojistik uygulamaların her müşterinin gereksinimlerini en üst düzeyde karşılayabilecek, buna karşılık minimum maliyet ile bu gereksinimlere cevap verebilecek durumda olmasını gerektirmektedir. Bu nedenle, lojistik faaliyetlerin gereksinim duyduğu en iyileştirme uygulamaları; mümkün olan en kısa zamanda çözümler yaratabilecek ve bu çözümleri her süreçte daha da iyileştirebilecek sistemlere ihtiyaç duymaktadır. Bu kapsamda problemlerin etkin bir biçimde çözümü ile bu sistemlerin etkinliği, hızı ve verimliliği arasında bir korelasyon olduğu görülebilmektedir. Yakın bir gelecekte bu teknolojilerin ve sistemlerin alanlarını daha da genişleterek otonom olarak bu operasyonları gerçekleştirebilir hale gelebileceklerine yönelik güçlü deliller mevcuttur. Bu çalışma lojistik ve tedarik zinciri alanında söz konusu olan gelişmelere ve yaklaşımlara odaklanmakta, yakın bir gelecekte lojistik faaliyetlerin oynayabileceği yeni rolleri göz önüne sermeyi hedeflemektedir. Çalışmada gözlem ve analiz yöntemleri kullanılmış, farklı ölçeklerde lojistik faaliyet yürüten işletmelerin yanı sıra, lojistik hizmet talebinde bulunan endüstrilerin bu alanda gerçekleştirdikleri ilerlemeler ve gelişmeler dikkate alınmıştır.

Industry 4.0: Technology Utilization Trends in Logistics and Supply Chain Management

Customers have started to want the more customized products and services recently. therefore, logistics applications should be able to respond to customer's every requirement at the highest level. On the other hand, it should be done with lowest costs that are possible. Thus, optimization applications that utilized by logistics activities need to the systems which can create excellent solutions and can continuously update these solutions. Within this scope, it can be seen that there is a correlation between creating effective solutions for the problems and speed, effectivity, and productivity of these systems. Some strong evidence shows that these technologies and systems will have become capable to conduct these logistics operations. Consequently, almost all of them will have been autonomous systems in the near future. This study focusses on developments and approaches in the fields of logistics and supply chain and it tried to show the new roles of the logistics activities that will be played in the near future. In this study, observation, and analysis methods are used, the progress that recorded by industries that demand to logistics services in this subject were taken into consideration in addition to logistics service providers.

___

Mallig, N., Heilig, M., Weiss, C., Chlond B. ve Vortisc, P. (2015). Modelling the weekly electricity demand caused by electric cars, Procedia Computer Science, 52, 444- 451.

Mahalanobis, P. C. (1953). Some observations on the process of growth of national income, Sankhyā: The Indian Journal of Statistics, (1933-1960), 12(4), 307-312.

Kantorovich, L. V. (2006). On a problem of monge, Journal of Mathematical Sciences, 133(4), 1383. The original paper was published in Uspekhi Mat. Nauk, 3. No. 2, 1948, 225–226.

Saul, G. (2003). IFORS' operational research hall of fame George B. Dantzig, International Transactions in Operations Research, 10, 191-193.

Görçün, Ö. F. (2016). Ulaştırma sistemleri ve yönetimi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.

Görçün, Ö. F. (2017). Tedarik zinciri yönetimi, İstanbul: Beta Yayınları.

Speranza, M. G. (2018). Trends in transportation and logistics, European journal of Operational Research, 264. 830-836.

Mohsen, A. ve Paisley, S. (2017). The coming age of 3-d printing, Industrial Engineer, IE, 49(4), 26-31.