ÖSS'ye Kaynaklık Eden Alan Derslerindeki Başarı ile ÖSS'den Elde Edilen Puanlar Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Bu çalışmanın amacı, öğrencilerin ortaöğrenim ders basan puanlan ortalaması ile ÖSS puanlan arasındaki ilişkiyi ve ağırlığını tespit etmektir. Bu amaçla öğrencilerin ortaöğrenim ders başarı puanlan ortalaması bir küme değişkeni, değişik türde hesaplanan ÖSS puanlan da diğer bir küme değişkeni olarak ele alınıp değişkenler arasındaki çoklu ilişki Kanonik Korelasyon ile analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucunda ÖSS'nin yordama geçerliğine ve ortaöğretim başarı puanlarının, ÖSS puanlarıyla ne derece ilişkili olduğuna ilişkin bulgular elde edilmiştir.

The Relationship Between Students' Academic Grades and OSS Scores

The purpose of this study was to determine the relationship between the means of students' academic grades and their ÖSS scores. To achieve this, the mean of student academic grades has been treated as a cluster variable and their ÖSS points as another cluster variable and the multiple relationships between the variables were analyzed by the Canonical Correlation analysis. As a result of this research, it has been thought that useful information has been obtained about predictive validity of ÖSS and degree of relationship between high school academic grades and ÖSS scores.

___

  • Akhun, 1. (1980). Akademik başarının kestirilmesi: Çoklu regresyon yaklaşımının uygulanmasına ilişkin bir araştırma. Ankara: A.Ü. Eğitim Fakültesi Yayınlan.
  • Aşkar, P. (1985). Yükseköğretime öğrenci seçme ve yerleştirme sisteminin geçerliği. Yayımlanmamış doktora tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara.
  • Kaiser, J. (1982). The predictive validity ofGRE aptitude test. Paper Presented at The Annual Meeting of the Rocky Mountain Research.
  • Onay, P. (1972). Öğrencilerin lise, üniversitelerarası giriş imtihanı ve üniversite başarılan arasındaki ilişkiler. Yayımlanmamış doktora tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara.
  • Özçelik, D. A. (1982). Öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı geçerlik araştırması: Öğrenci seçme ve yerleştirmede kullanılan yöntemlere ilişkin bazı sorunlar. Ankara: ÖSYM Araştırma-Geliştirme Birimi.
  • Özgüven,1.E.(1974).Üniversite öğrencilerinin akademik başarılarını etkileyen zihinsel olmayan faktörler. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Basımevi.
  • Pristo, L. J. (1979). The prediction of graduate school scores by the canonical correlation. Educational and Psychological Measurement, 39.
  • Tathdil, H. (1996). Çok değişkenli istatistiksel uygulamalar. Ankara: Akademi Matbaası.
  • Tekin, H. (1982). Eğitimde ölçme ve değerlendirme. Ankara: Daily News Web Ofset Tesisleri.
  • Thorndike, L. J. (1971). Educational measurement. Newyork: American Council of Education.
  • Turgut, M. F. (1997). Eğitimde ölçme ve değerlendirme metotları. Ankara: Yargıcı Matbaası.