An Overview of the Furniture Design Education and the Furniture Industry in Turkey

Türkiye'de mevcut sanayinin gelişiminde mobilya sanayi ve mobilya tasarım eğitimi arasındaki ilişkilerin, önemli bir yeri vardır. Bu doğrultuda Türk hükümeti mevcut mobilya sanayine kalifiye eleman yetiştirmek için sanayi meslek ve teknik liseleriyle birlikte, birden çok fakültede mobilya tasarım ve üretim bölümleri açarak bu sektörde rol oynamıştır. Bu bakış açısından hareketle, bu makale mobilya ve mobilya eğitiminin (tasarım ve üretim) doğasını çok erken zamanlardan ele alarak sanayi ile olan ilişkisini ve bu alanda hükümet etkinliğinin altını çizmeyi amaç edinmektedir. Mobilya eğitimi ve devletin, sanayinin gelişmesine katkıda bulundukları, değişen bilgi ve teknolojinin takip edilmesinde sanayiye öncülük ettikleri farz edilerek mevcut durum incelenmektedir.

Türkiye'de Mobilya Tasarım Eğitimi ve Mobilya Sanayinde Genel Bakış

Obviously, the relationship between furniture design education and the furniture industry is very important in terms of improving the industry itself in Turkey. Therefore, the Turkish government has established a number of furniture design departments in vocational - technical high schools and faculties to educate students for the furniture industry. This paper aims to underline the history of furniture and furniture design education from the very early beginning, its relationship to the furniture industry and to the government's priorities in Turkey. It is assumed that they may play such an important role as to pioneer the industry and to follow up changing technology and information.

___

  • Alkan, C, Sanı var, N. & Zorlu, 1. (1972). Türkiye'de ağaçişleri endüstri ve el sanatları öğrenimi hakkında bir inceleme. Ankara: Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu, Ağaç İşleri Bölümü.
  • Çınar, H. (1997). An investigation into kitchen layouts, units and dimensions in relation to wheelchair users. Unpublished MA Thesis, London GuildHall University, London.
  • Devlet Planlama Teşkilatı. (1997). Ekonomik ve sosyal sektördeki gelişmeler, yedinci beş yıllık kalkınma planı 1996 - 2000, 1997 yılı programı destek çalışmaları. Ankara: Başbakanlık Yayınlan.
  • Er, H. A. (1994). The emergence and development patterns of industrial design in the newly industrialized countries, NICs. Unpublished PhD Dissertation, Institute of Advanced Studies, The Manchester Metropolitan University, Manchester.
  • Erzurumluoğlu, Ö. (1991). Product design in the turkish furniture industry and its potential role with respect to international developments, Unpublished MA Thesis, Middle East Technical University, Ankara.
  • Gazi Üniversitesi, (1998). Öğrenci kılavuzu Ankara: Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi, Gazi Üniversitesi.
  • İşık, Z. (1992). Geleneksel ve günümüz konutlarının iç mekân analizi, Unpublished PhD Dissertation, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Küçükerman, Ö. (1998a). Osmanlı imparatorluğu'uda "mobilya" I, istanbul: Mimar Sinan Üniversitesi, in Tombak Antika Kültürü, Koleksiyon ve Sanat Dergisi, Sayı 21, istanbul.
  • Küçükerman, Ö. (1998b). Osmanlı imparatorluğu'nda "mobilya" II, istanbul: Mimar Sinan Üniversitesi, istanbul, in Tombak Antika Kültürü, Koleksiyon ve Sanat Dergisi, Sayı 22, istanbul.
  • Küçükerman, Ö. (1998c). Osmanlı imparatorluğu'ndan Türkiye' ye "mobilya" tasarımının değişimi, 1914 - 1942 yılları arasında Türkiye'de "asri" mobilya ve "Sanayi-i Nefise Mektebi", istanbul: Mimar Sinan Üniversitesi, istanbul, in: Tombak Antika Kültürü, Koleksiyon ve Sanat Dergisi, Sayı 24, 1998. istanbul.
  • Milli Eğitim Bakanlığı. (1987). Milli eğitim teşkilat ve kurumlarım düzenleme raporu. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları.
  • Maarif Vekilliği Dergisi. (1939). Maarif Vekilliği Dergisi, 21-2, Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Ankara.
  • Önsoy, R. (1988). in C. Alkan, H. Doğan & I. Sezgin (Eds) (4th edition, 1998), Mesleki ve teknik eğitim esasları, kavramlar, uygulamalar, gelişmeler, yöntemler, istanbul: Alkım.