SOVYET KÜRT EDEBİYATI ANLATISINDA ORTAK FONKSIYONLAR VE OLAY ÖRGÜSÜ

Bu makale Sovyet Kürt edebiyatının ana hattını temsil eden altı edebi metin örneğinde bu edebiyatın ortak fonksiyon ve olay örgüsünü tespit etmeye çalışmaktadır. Sovyet Kürt edebiyatı belirli bazı faktörlerden dolayı ortak fonksiyon ve olay örgüsüne dayanmaktadır. Bundan dolayı bu edebi eserlerin olay örgüsü; ağa ve beylerin istibdadı, Roma Reş’in istibdadı, kaçış, Ermenilerin dostluğu ve hayırhahlığı, Rusların iyiliği, Bolşevik Devrimin kurtarıcılığı, eski kötü adetlerin engelleyiciliği ve buna karşı geliştirilen karşıtlık, sosyalist inşa programı, ulusal savaşa katılım ve folklorseverlik gibi on fonksiyon ve anlatı elementlerinden meydana gelmektedir. Bu edebiyatın anlatısında fonksiyonların sıralanması ve sayısı üç farklı anlatı kategorisini ortaya çıkarmaktadır. İlk kategoride olaylar Bolşevik Devrimden önce başlayıp Devrimden sonraki olayları da içermektedir. Bu kategoride aşağı yukarı adıgeçen bütün fonksiyonlar yer almakdatır ve temel amaç Devrim öncesi ve Devrim sonrası dönemleri karşılaştırmaktır. Bu kategorideki eserler uzun bir zaman dilimine dayanıp sürekli yeni olaylar ve karekterlerle genişledikleri için panaromiktirler. Bundan dolayı bu eserlerde odaklanma sorunu, merkezi bir olayın olmaması ve karekterlerin zayıflığı temel teknik sorunlar olarak ortaya çıkmaktadır. İkinci kategoride olaylar yine Devrimden önce başlayıp Devrimin başarısı ile sonlanmaktadır. Bu kategoride anlatı feodal dönemin istibdadı ve Bolşevik Devrimin hazırlığına odaklanmaktadır. Üçüncü kategoride edebi eserler sadece Devrimden sonraki olayları içerip odaklanmanın merkezinde sosyalist inşa programı ve Sovyet kimliğinin inşası yer almaktadır. Bu eserlerdeki temel sorun da düğümün kolayca çözülmesi ve çelişki ve gerginliğin zayıflığıdır.

COMMON FUNCTION AND PLOT IN THE NARRATION OF SOVIET KURDISH LITERATURE

This article deals with establishing the common functions and plot of Soviet Kurdish literature in the example of six literary texts which represent the outline of this literature. Soviet Kurdish literature is based on the common functions and plot because of some certain factors. Therefore the functions and plot of these literary works consist of ten elements of functions and narration such as despotism of agha and landowners, Roma Reş’s despotism, escape, friendship and benevolent of Armenian, benevolent of Russians, saviour of Bolshevik Revolution, obstructiveness of the old bad traditions and the opposition of this in turn, social construction programme, involvement in national war, and love of folklore. In this literary narration, the sequence and number of the functions reveal three different narrations. In first category events contain the events before and after Bolshevik Revolution. In this category there are all of the above-mentioned functions and the fundamental aim here is to compare the periods before and after the Revolution. The works in this category are panoramic because of the fact that they are based on the long term and constantly expanded with the new events and new characters. Therefore in these works, dispersion of focus, absent of central event and weakness of characters distinguish as the fundamental technical problems. In the second category the events also start before the Revolution, and result in the success of the Revolution. In this category the narration focuses on the despotism in the feudal period and the preparation of Bolshevik Revolution. In the third category, the literary works consist of only the events after the Revolution and social construction programme and building Soviet identity take place at heart of the focus. The main problem in these works is the unravelling of the climax easily and the weakness of contradiction and tension.

___

  • CINDÎ, Heciyê (2008). Hewarî (Tîpguhêzî, P. Alîmûradî). Diyarbakır: Lîs.
  • DERVİŞCEMALOĞLU, Bahar (2014). Anlatıbilime Giriş. İstanbul: Dergah Yayınları.
  • EVDILREHMAN, Eliyê (2012). Morof (Tîpguhêzî, M. Têmûr-D. Têmûr). Diyarbakır: Lîs.
  • FORSTER, E. M. (2001). Roman Sanatı (Wer. Ü. Aytür). İstanbul: Adam Yayınları.
  • ÎBO, Sihîdê (2009). Kurdê Rêwî (Tîpguhêzî, X. Omerxalî). İstanbul: Avesta.
  • MIHEMED, Mîran Celal (2009). Binyatî Rûdaw le Romanî Kurdîy Başûrî Kurdistan da. Silêmanî: Mellbendî Kurdolocî.
  • ONEGA, Susana-LANDA, José Angel Garcia (2002). Anlatıbilime Giriş (Y. Salman-D. Hakyemez, Wer.). İstanbul: Adam Yayınları.
  • PROPP, V. (2011). Masalın Biçimbilimi (Wer. M. Rifat-S. Rifat). İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  • SEMEND, Sîma (1996). Xezal (Tîpguhêzî, Ş. Kaya). Stockholm: Weşanên Nûdem.
  • ŞEMO, Erebê (2015). Jiyana Bextewar. Diyarbakır: Lîs. TOMAŞEVSKİ, Boris (2010). “Tema Örgüsü” Yazın Kuramı (T. Todorov, Ed.) (M. Rifat-S. Rifat, Wer.) İstanbul: Yapı Kredi Yayınları. r. 247-287.
  • XUDO, Egitê (1995). Dê û Dêmarî (Tîpguhêzî, N. Kutlay). Stockholm: Weşanên Nûdem.