DENİZ İŞ HUKUKU'NDA FAZLA ÇALIŞMAYA İLİŞKİN SORUNLARIN YARGITAY KARARLARI IŞIĞINDA DEĞERLENDİRİLMESİ

Denizde çalışma hayatının gerekleri, uzun çalışma saatlerini de beraberinde getirmektedir. Deniz İş Kanunu ile belirlenmiş olan yasal çalışma sürelerinin aşılması halinde ise fazla çalışma söz konusu olmaktadır. Buna bağlı olarak; fazla çalışma sürelerinin belirlenmesi, ispatı ve bu süre karşılığında hakedilen ücretlerin ödenmesi gemi adamları ve işverenler bakımından uyuşmazlık konusu olmaktadır. İşbu çalışmada, Deniz İş Kanunu kapsamında düzenlenmiş olan fazla çalışma kavramı Yargıtay kararları ışığında ele alınmıştır. İncelenen kararlar çerçevesinde gemi adamlarının fazla çalışmasına ilişkin olarak yargıya yansıyan sorunlar tespit edilerek, bu sorunlara ilişkin Yargıtay'ın görüşleri ışığında çözüm önerileri getirilmeye çalışılmıştır.

EVALUATION OF THE RELEVANT PROBLEMS OF OVERTIME HOURS IN MARITIME LABOUR LAW IN THE LIGHT OF SUPREME COURT'S DECISIONS

The requirements of working life at sea, brings long hours with it. In case of exceeding the legal working time is determined by Maritime Labor Law it is more work involved. Consequently; Determination of working time more, and this time the ship proved the payment of fees for the seafarers deserved and is subject dispute in terms of employers. In the present study, Maritime Labor Law established under the concept of further study is discussed in light of the Supreme Court decision. With regard to the further study of seafarers examined in the context of decisions by determining the problems reflected in the judiciary, in the light of the opinion of the Court of Appeals for solutions to these problems it has been tried to be.

___

Akipek, Jale: Türk Medeni Hukuku, Başlangıç Hükümleri, Ankara, 1973.

Anol, Kadri: İşletmelerde İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku, İnsan Gücü Yönetimi, İstanbul, 1985.

Astarlı, Muhittin: İş Hukukunda Çalışma Süreleri, Turhan Kitabevi, Ankara, 2008.

Aybay, Gündüz/Aybay, Atilla/Aybay, Aydın/Aybay, Rona: Denizciler, İşletmeciler ve Yöneticiler İçin Deniz Hukuku, Yaylım Matbaası, İstanbul, 1998.

Başarı, O.: Gerekçeli-Notlu Deniz İş Hukuku Mevzuatı, Güven Yayınları, İstanbul, 1967.

Çağa/Kender: Deniz Ticareti Hukuku I, Beta Yayınları,11. Baskı, İstanbul, 2000.

Demir Fevzi: İş Hukuku ve Uygulaması, Albi Yayınevi, İzmir, 2016.

Dündar, Esra: Uluslararası Düzenlemeler ve Avrupa Birliği Çerçevesinde Deniz İş Hukukunda Gemi Adamlarının Çalışma Süreleri, Seçkin Yayıncılık, Ankara, 2012.

Ekmekçi, Ömer: "Deniz İş Hukukunda İş Süreleri ve Fazla Çalışma", Deniz Hukuku Dergisi, Yıl. 1, S. 3-4.

Ekonomi, Münir: "4857 sayılı İş Kanununa Göre Fazla Çalışma Kavramı", Yargıç Resul Arslanköylü'ye Armağan, Kamu-İş, C. 7, S. 3, 2004.

Ekonomi, Münir: "Kara, Deniz ve Hava Taşımacılığında İşçilerin Çalışma Süreleri ve Bundan Doğan Başlıca Sorunlar", Türk İş Hukukunun Temel Sorunları Semineri, 6-10 Ekim 1976 Termal Yalova, Ankara, 1977.

Eren, Fikret: Borçlar Hukuku Genel Hükümler, 15. Basım, Yetkin Yayınları, Ankara, 2013.

Eyrenci, Öner: "İşin Düzenlenmesi Açısından Yargıtay'ın 1985 Yılı Kararlarının Değerlendirilmesi Semineri", 1985, Banka ve Sigorta İşçileri Sendikası Yayını, İstanbul, 1987.

Eyrenci, Öner: "4857 sayılı İşi Yasasında Ücret ve İşin Düzenlenmesi ile İlgili Yeni Düzenlemeler, Yeni İş Yasası", T. Toprak, Seramik, Çimento ve Cam Sanayi İşverenleri Sendikası Yayını, Çeşme, Haziran 2003.

Günay, Cevdet İlhan: "Hukuki Yönden Fazla Çalışma", SİCİL Dergisi, Sayı 30, 2013.

Günay Cevdet İlhan: "Fazla Saatlerle Çalışmanın Hukuki Sonuçları", Sicil İş Hukuku Dergisi, S.6, Ankara, 2007.

Güner, M. Deniz: "Gemi Adamlarının Çalışma Süreleri", ÇMİS Dergisi, Cilt:15, Sayı: 6, 2001.

Kaner, Deniz İnci: Deniz Ticareti Hukuku, Filiz Kitabevi, İstanbul, 2013.

Kar, Bektaş: Deniz İş Hukuku Ders Kitabı, Yetkin Yayınları, Ankara, 2012.

Kar, Bektaş: "6098 sayılı Borçlar Kanunu'nun 854 sayılı Deniz İş Kanunu'na Etkisi", İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mecmuası, Cilt 72, sayı 2, 2014. (6098 sayılı)

Kaya Pir Ali: Uluslararası Çalışma Normları ve Türk İş Hukuku Üzerine Etkileri, Tühis Eğitim Yayını No: 34, Ankara, 1999.

Kender, Rayegan: Deniz İş Hukukunda İşveren, İşveren vekili, Kaptan ve Gemi Adamı Kavramları, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Araştırma ve Uygulama Merkezi, 1984 yılı konferansları, İstanbul, 1985.

Kender, Rayegan/Çetingil, Ergon/Yazıcıoğlu, Emine: Deniz Ticareti Hukuku Temel Bilgiler, Cilt 1, 14. Baskı, İstanbul, 2014.

Mollamahmutoğlu: İş Hukuku, Turhan Kitabevi, 2. Baskı, Ankara, 2005.

Narmanlıoğlu, Ünal: İş Hukuku (Ferdi İş İlişkileri I), Beta Yayınevi, İstanbul, 2015.

Özbek, Oğuz: Yorum ve Yargıtay Kararlarıyla Deniz İş Kanunu, İstanbul, 1984.

Özbek, Oğuz: Deniz İş Kanunu, 2. bası, İstanbul, 2003.

Soyer, Polat: "Yeni Düzenlemeler Karşısında Fazla Saatlerle Çalışmaya İlişkin Bazı Düşünceler", Legal İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Dergisi, Sayı 3, Ankara, 2004.

Süzek, Sarper: İş Hukuku, Beta Yayınları, 3. Baskı, İstanbul, 2006.

Süzek, Sarper: İş Hukuku, Beta Yayınları, 9. Baskı, İstanbul, 2013.

Süzel, Cüneyt: "Deniz İş Kanunu Kapsamında Kaptan ve Kaptanın İş Sözleşmesi", Prof. Dr. Saim Üstündağ'a Armağan, Ankara, 2009.

Şahlanan, Fevzi: "Deniz İş Hukukunda İş Süresi, Fazla Çalışma, Yıllık İzin ve Hafta Tatiline İlişkin Sorunlar", TÜHİS Kasım 1998. (Şahlanan Fazla Çalışma).

Şahlanan, Fevzi: "Fazla Çalışmayı Günlük İş Sürelerinin Üzerinde Yapılan Çalışmalar Olarak Düzenleyen Toplu İş Sözleşmesi Hükmünün 4857 sayılı Kanun Karşısında Değerlendirilmesi", Çalışma ve Toplum Dergisi, S. 13, Ankara, 2007.

Tunçomağ, Kenan/Centel, Tankut: İş Hukukunun Esasları, 2. Bası, İstanbul, 1998.

Ulucan, Devrim: Deniz İş Hukukuna İlişkin Temel Bilgiler, İstanbul 1986.

Ulucan, Devrim: Gemi Adamının Fazla Çalışması, IHU, Deniz İş Kanunu, Madde 26, No: 1.

Ulucan, Devrim: "Başmakinistin Fazla Çalışması", İHU, Deniz İş Kanunu, Madde 27, no: 1.

Yetkin, Mustafa: Açıklamalı-İçtihatlı İş Kanunu, İlgili Kanunlar, Tüzük, Yönetmelikler, İstanbul.

Zevkliler, Aydın: Medeni Hukuk, Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Yayını, Diyarbakır, 1986.

Zevkliler/Acabey/Gökyayla: Medeni Hukuk, Savaş Yayınları, 5. Bası, İzmir, 1995.

www.seafarers.org, / www. sinerjimevzuat.com.tr (Yargıtay kararları)