Türkiye’deki Almanlar. Kafkasya Postası’nın Türkiye’de Yaşayan Almanlara Dair İncelenmesi

Bu incelemede odak noktası Türk-Alman ilişkilerine yönlendirilmektedir. Haftalık yayınlanan Kafkasya Postası sayesinde Türkiye’de yaşayan Almanlar hakkında bir imge oluşturulmaya çalışılmaktadır; 1839 yılında Hansa şehirleri ile Osmanlı Devleti arasında imzalanan Dostluk, Ticaret ve Gemicilik Anlaşması ile birlikte Türk topraklarında yaşamaya başlayan Almanların hakkında bir imge sağlamaktadır. Almanların Türkiye’ye gelmeleri ile birlikte o zamanki “Frenk” tabiri “Allemania” tabirine yer vererek arka planda kalmıştır. Almanların Berlin Kongresindeki doğu politikası Sultanın ve de Türk halkının dikkatini çekmekte başarılı olmuştur. Alman İmparatoru 1880 yılında Türk idaresini, ordu kuvvetlerini ve de sağlık alanında reform düzenleme kararı alması ile birlikte Türkiye’ye memurlar, subaylar ve de doktorlar yollanmıştır. Bu reformlarla ve de yıllarca Almanya’ya gönderilen Türk subay ve öğrenciler sayesinde karşılıklı ilişkiler gittikçe yakınlaşmış ve sabitlenmişlerdir. Gazete makalelerinin analizi kolay olmamakla beraber gotik alfabeden günümüz alfabeye çevrilmiş, elde edilen bulgular filtrelenerek bu inceleme için temel oluşturulmuş ve Almanların Türkiye’deki yaşamları hakkında da bilgi sunulmuştur. Türk-Alman ilişkileri nasıl meydana gelmiştir? Hangi reformlar yapılmıştır? Almanların Türk ekonomisine ne denli katkıları olmuştur? Bu incelemenin amacı bu sorulara bir cevap bulmak olacaktır.

___

  • Armaoğlu, F. (2009): 20.Yüzyıl Siyasi Tarihi. İstanbul: Alkım Yayınevi.
  • Güç, A. C. (2017). Das Türkenbild in der Kaukasischen Post (1906-1914) Eine fachliterarische, kulturelle Analyse bezüglich des Türkenbildes, der deutschen Sprache und Ideologien anhand der Kaukasischen Post (Magisterarbeit, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü).
  • Güç, A. C. und Hertsch, M. F. (2016): Kars und Petrowka – Abhandlung der Kaukasischen Post über die heutigen Provinzen der Osttürkei. In: Deutsche im Kaukasus: Zusammengefasste, überarbeitete Neuauflage der Trilogie „Vom Kaukasus nach Kasachstan“ von Edgar Reitenbach, Hamburg: Verlag Dr. Kovac, S. 183-200.
  • Kreiser, K. und Neumann, C. K. (2009): Kleine Geschichte der Türkei. Ditzingen: Reclam Verlag.
  • Karpat, K. H. (1975). Turkey's foreign policy in transition 1950-1974. Leiden: E.J. Brill.
  • Kaukasische Post (1907): Ausgabe 2, Tiflis, Georgien (Internet: http://www.difmoe.eu/archiv/year? content= Periodika&kalender=0&name= Kaukasische+Post&title= Kaukasische+ Post, abgerufen am 21.11.2018).
  • Kaukasische Post (1907): Ausgabe 4, Tiflis, Georgien (http://www.difmoe.eu/archiv/year?content=Periodika&kalender=0&name= Kaukasische+Post&title=Kaukasische+Post, abgerufen am 21.11.2018).
  • Kaukasische Post (1907): Ausgabe 5, Tiflis, Georgien (http://www.difmoe.eu/archiv/year?content=Periodika&kalender=0&name= Kaukasische+Post&title=Kaukasische+Post, abgerufen am 21.11.2018).
  • Kaukasische Post (1907): Ausgabe 14, Tiflis, Georgien (http://www.difmoe.eu/archiv/year?content=Periodika&kalender=0&name= Kaukasische+Post&title=Kaukasische+Post, abgerufen am 21.11.2018).
  • Kaukasische Post (1907): Ausgabe 15, Tiflis, Georgien (http://www.difmoe.eu/archiv/year?content=Periodika&kalender=0&name=Kaukasische+Post&title=Kaukasische+Post, abgerufen am 21.11.2018).